'Sen gittiğinde bizim elçimiz neredeydi?'

CHP ilk referandum mitingini Amasya'da gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu'nun gündeminde referandum ve Hollanda ile yaşanan kriz vardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Amasya'da konuştu. Kılıçdaroğlu, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na "Hollanda'ya gittiğinde bizim büyükelçimiz neredeydi? Neden Bakanımızı karşılamadı?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının satır başları şöyle:

MERHABA DEMEK İSTİYORUZ: Biz bir arada yaşamak istiyoruz. Caddede, sokakta gördüğümüzde birbirimizi tanımasak bile "Merhaba" demek istiyoruz. Burada hiçbir siyasi partinin bayrağı yok. Bu anayasa bir partinin değil, hepimizin anayasası olmalıdır. Cumhurbaşkanı taraflı mı olmalı? (Hayır sesleri) Bir vatandaş, "Cumhurbaşkanı hepimizi temsil etmelidir. Cumhurbaşkanı, aracında Türk bayrağı taşıyan üç siyasiden biridir. Hepimizi temsil etmelidir" diyorsa gidecek "Hayır" oyuna mührünü basacak. Bütün mesele şu, cumhurbaşkanı taraflı mı olmalı, tarafsız mı olmalı? İkinci soru, Türk milletinin iradesini temsil eden TBMM, Kurtuluş Savaşı'nı yöneten bir meclis. O nedenle Gazi Meclis diyoruz. Kıbrıs harekatını yöneten bir meclis.

GAZİ PAŞA MECLİSİ FES EDEMEZ: Size bir şey daha söyleyeyim. 1924 anayasası görüşülürken bu yetki Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e verilmek istenir. Meclis'i feshetme yetkisi. İki genç kürsüye çıkar, derler ki "Biz Gazi Paşa'yı seviyoruz, ama bizi buraya millet gönderdi. Millet gönderdiğine göre Gazi Paşa Meclis'i feshedemez". Yapılan oylamada, büyük farkla reddediliyor. Biz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e verilmeyen yetkiyi tek kişiye veriyoruz. Tüm vatandaşlarıma sesleniyorum, bir kişiye bu kadar yetki verilmez. 80 milyonun ifadesini sıfırlamış oluyorsunuz. Bu işin partisi yoktur, bu bir memleket meselesidir. Onun için ikinci soruda da anlaştık değil mi?

Şimdiki sistemde bir sorun yaşadığınızda atlar Ankara'ya gelirsiniz, milletvekilleriyle görüşürsünüz. Sorununuz çözülmese bile oturur en azından TBMM'de bir çay kahve içersiniz. Yeni modelde ne bakanlar ne başkan yardımcıları hiçbiri milletvekili değil. Ama hepsinin milletvekili gibi dokunulmazlığı olacak. Hiçbiri TBMM'ye hesap vermeyecek. Allah aşkına hangi partiden olursa olsun bütün vatandaşlarımın sağ duyusuna sesleniyorum. Biz 550 milletvekilini neden gönderiyoruz, bunların içinde bakan olacak adam yok mu yani? Millete mi güvenmiyorlar, "Milli irade" diyorlar. E işte milletvekili temsilcisini seçti. Olmaz. Başkalarını yapacağız. Milletvekili sayısı neden 600'e çıkıyor, bir Allah'ın kulu da çıkıp "Şunun için çıkarıyoruz" desin. Normali 400 milletvekilidir. Sizin cebinizden çıkacak maliyeti. 5 yıllık maliyeti 187 trilyon lira. Niye vatandaştan çıksın parası?

İNANAN VAR MI? Bu anayasa değişikliği geçerse terör bitecek diyorlar. İnanan var mı? Ekonomik istikrar gelecek diyorlar. İnanan var mı Allah aşkına? 15 yıldır iktidardasınız neden bitirmediniz? Osmanlı'da bile tek kişi yok. Şimdi yetkiyi tek kişiye veriyoruz. Teklik Allah'a mahsustur.