'Yüksekdağ’ı hedef almak HDP fikrini hedef almaktır'

Sancar basın toplantısı düzenledi. Yüksekdağ'ın üyeliğinin düşürülmesine tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Milletvekilleri Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Vekillerin gündeminde önce milletvekilliği, ardından parti üyeliği düşürülen HDP EŞ Başkanı Figen Yüksekdağ vardı. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, milletvekilliği düşürülen, ardından parti üyeliği kaldırılan Yüksekdağ ile ilgili gelişmeleri “siyasi operasyon” olarak nitelendirdi. Hukuk dışı, keyfi bir süreç yürütüldüğünü savunan Sancar, Meclis Başkanlığı’nın Yüksekdağ’ın milletvekilliğini düşüren kararı okumaması gerektiğini söyledi. Sancar şöyle devam etti:

“Meclis Başkanlığı anayasa 84. maddeye göre okunacak nitelikte bir karar değildi bu kararı okumamalıydı. Meclis Başkanlığı yetkilerini aşan bir işlem yaptı. Oldu bittiyle milletvekilliği düşürüldü. Hukuksal yolları işletmeye başladık. Meclis Başkanlığının kararına karşı idare yargıda yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtık. Bu işlem bir yasama işlemi değil. Meclis Başkanlığı’nin idari bir tasarrufudur. O nedenle İdari Yargıda denetlenmelidir.”

Sancar, AİHM’e milletvekillerinin tutukluluğu nedeniyle yapılan başvuruya da ek beyan olarak bu düşürme kararını ilettiklerini söyledi.

'DOĞRUDAN PARTİ ÜYELİĞİNİ DÜŞÜRME BİR İLKTİR'

Milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yüksekdağ’ın parti üyeliğini düşüren bir kararı HDP’ye iletti. Sancar, bu durumu da “Keyfilik zincirinin yeni halkası” olarak nitelendirdi ve şunları söyledi:

“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının böyle bir bildirimde bulunma yetkisi yoktur. Geçmiş uygulamalara bakılırsa, parti üyesi olmaya engel bir durum varsa, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu durumu partiye bildirir, gereğini partinin yapmasına bırakır. Bugüne kadar doğrudan doğruya üyeliği düşüren bir kararla karşılaşılmamıştır.”

'YÜKSEKDAĞ’I HEDEF ALMAK HDP FİKRİNİ HEDEF ALMAKTIR'

Sancar, HDP EŞ Başkanı Figen Yüksekdağ’ın hedef alınmasının tesadüf olmadığını belirterek şöyle devam etti:

“Yüksekdağ’ın hedef alınması HDP fikrinin dinamitlenmesidir. Kürt siyasi hareketinin Türkiye halkları ile, Türkiye sol dinamikleriyle buluşmasına yönelik bir operasyondur. Sayın Yüksekdağ sadece eş başkan değildir, bir simgedir, HDP’yi var eden bileşenlerin en önemli unsurlarındandır. Bu nedenle özel olarak hedef alındığını söyleyebiliriz. Yüksekdağ’ı hedef almak HDP fikrini yok etme niyetini açığa çıkarıyor.”

'YÜKSEKDAĞ BİZİM EŞ BAŞKANIMIZDIR'

HDP’nin bu saldırılara karşın bileşenleriyle birliğini koruyacağını söyleyen Sancar, “Yüksekdağ’ın vekilliğini halktan başka kimse alamaz. Milletvekilliğinin düşürülmesi halk iradesinin gaspıdır. Parti üyeliğinin düşürülmesi de bu gaspın devam etmesidir. Halk iradesini gasp eden bu işlemleri tanımıyoruz. Figen Yüksekdağ bizim milletvekilimizdir. Figen Yüksekdağ bizim eş başkanımızdır” dedi.

'MECLİS KOMİSYONU AVRUPA’YA KARŞI GÖZ BOYAMA' 

Sancar, Meclis Başkanlık Divanı’nda tutuklu milletvekilleriyle ilgili bir değerlendirme yapılması için Komisyon kurulacağı haberlerini de değerlendirdi. Sancar, “Biz adım görmüyoruz. HDP’ye dönük Cumhurbaşkanlığı merkezli bir siyasi operasyon yapılıyor. Bu operasyona karşı ne Meclis’te ne de başka bir yerde bir itiraz ortaya çıkmamıştır. Belki Avrupa’da üyesi olduğumuz kuruluşlara karşı göz boyama amacıyla bu tür işlemler yapılabilir. Ama bir sonuç beklemiyoruz” dedi.

Sancar, yeni bir eş başkan seçimi ya da Kongre’nin gündemlerinde olmadığını, Yüksekdağ’ın eş genel başkan olduğunu söyledi.