AK Parti'de 'Evet' dışında seçenek yok

Anayasa Komisyonu Üyesi, AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan, "Hayır çıkarsa kaos mu olur?" sorusuna "Evet çıkacağı noktasında şüphem yok" diyerek yanıt vermedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi öngören anayasa değişikliği referandumu için çalışmalar hızlandı.

Meclis çalışmaları dışında mesaisini seçim bölgelerinde geçiren milletvekillerinden ilk değerlendirmeler de geliyor. Anayasa Komisyonu üyesi, Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan'a son günlerin öne çıkan sorusu, "Hayır çıkarsa kaos mu olur" diye sorduk. Birkan, "Evet çıkacağı noktasında şüphem olmadığı için bu konuda bir şey demem doğru olmaz" yanıtı verdi.

Türkiye'nin en üretken şehirlerinden Bursa'nın milletvekili olduğunu hatırlatan Birkan, seçim bölgesindeki izlenimlerini şöyle anlattı: "Bursa üreten bir şehir. Bursa istikrar istiyor. Bursa'da tüm sanayiciler, çalışanlar, ihracatçılar, yöneticiler bir an önce istikrar olsun, bunun için bir an önce referanduma gidilsin, o referandum evet ile sonuçlansın istiyor. Bursalılar seçimler 5 yılda bir yapılsın, yatırımcı, ihracatçı, üretici planını daha rahat yapabilsin istiyor. Biz Bursa'da büyük bir ever bekliyoruz. Çünkü Bursa için siyasi istikrar çok önemli."

HALKIN İLK SORUSU: REJİM Mİ DEĞİŞİYOR?

Birkan'a "Vatandaşlardan sistem değişikliğiyle ilgili gelen soru yok mu?" diye soruyoruz. Vatandaşın CHP liderinden daha iyi süreci yakından takip ettiğini söyleyen Birkan şöyle devam ediyor:

"Vatandaş çok iyi takip ediyor. İlk sorulan 'Rejim mi değişiyor?' sorusu. Ama rejimin değişmediğini anlatınca halkın cumhurbaşkanını seçmesinin istikrar açısından ne kadar önemli olduğunu, bunun rejim değişikliği olmadığını, esasen değişen bir şey olmadığını anlattığımızda durum değişiyor. 2007 referandumu ve 2014 cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle bir değişikliğin olmadığını, sadece burada çift başlılığın ortadan kalktığını, başbakanlık makamının cumhurbaşkanlığı makamıyla birleştiğini, ceza ve hukuki sorumluluğu olmayan cumhurbaşkanına hukuki ve cezai sorumluluk getirildiğini, eksta hiçbir yetkisi arttırılmadığını anlatıyoruz."

'BÜYÜK BİR EVET ÇIKACAK'

Seçmenlerin bu açıklamalar üzerine ikna olduğunu anlatan Birkan, Bursa'nın 16 Nisan referandumunun geçmesi ve Türkiye'nin siyasi ve idari olarak istikrarlı hale gelmesi için gün saydığını söylüyor.

Referandum sonucu için oran tahmini yapmayan Birkan, "Büyük bir evet çıkacağı kanaatindeyim" diyor.