İlhan Cihaner: 'Faşist ve antidemokratik' Alman hükümeti!

CHP'li İlhan Cihaner'in İstanbul Kültür Üniversitesi'nde katılacağı panele izin verilmedi. Cihaner engelleme kararını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin Almanya'da yapacakları toplantılara ilişkin gönderme yaparak duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner'in İstanbul Kültür Üniversitesi'nde 6 Mart Pazartesi günü yapılacak Anayasa Değişikliği Paneli'nin yasaklandığını ilginç bir tweet'le duyurdu. Cihaner, kendisi ile birlikte Prof. Süheyl Batum ve İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu'nun katılacağı panelin yasaklandığını, "Pazartesi günü yapacağımız etkinlik engellenmiş. Kim mi engellemiş? Tabii ki "faşist ve anti demokratik" Alman Hükümeti!" mesajı ile açıkladı.

Almanya'da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin yapacakları toplantılara yönelik izin çıkmamasının ardından hükümetten yapılan açıklamalarda Almanya için 'faşist ve anti demokratik' tepkileri gelmişti.

Bekir Bozdağ ve Nihat Zeybekci'nin Almanya'da yapmak istedikleri 'evet' toplantıları iptal edildiğinde gösterilen tepkileri hatırlatmak isteyen Gazete Duvar'a yaptığı açıklamada, "Kendileri de bu durumu 'Hayıra izin veriliyor, evete izin verilmiyor, bu durum Almanya Anayasası'na uygun değildir' şeklinde eleştirmişlerdi. Ama bizim toplantılarımız iptal ettiriliyor. Sabah akşam hayır diyenlere, 'Siz teröristsiniz' gibi yaklaşımlar yaparlarken evet'in üniversitelerde propaganda edilmesine ses çıkarmıyorlar” dedi.

'ALMANYA YASASINA UYGUN DEĞİLDİ...'

Kendilerine yönelik çifte standart uygulandığını belirten Cihaner, şunları söyledi: “Bozdağ ve Nihat Zeybekci'nin Almanya'da yapmak istedikleri evet propagandası toplantılarına izin verilmemesi üzerine bizim Kültür Üniversitesi'nde yapacağımız etkinliğin iptal edilmesi gündeme geldi. Kendileri Almanya'daki durumu, 'Hayıra izin veriliyor, evete izin verilmiyor, bu durum Almanya Anayasası'na uygun değildir' şeklinde eleştirmişlerdi. Şimdi bu eleştiriler haklı veya değil bir şey diyemeyiz, orada bir bomba ihbarından da bahsediyorlardı. Eğer sadece bir ifade özgürlüğüne ilişkin ise ayrı bir değerlendirme yapılır. Ama burada çok açık bir çifte siyaset ortaya çıkmış durumda. Almanya'daki yasaklamayı eleştirdiklerinde bunu antidemokratik hatta faşizanca bulduklarını söylüyorlardı. O zaman bu tarz iptallerin Türkiye'de de önüne geçmeleri gerekiyor. Yurttaşlara, üniversitelere, rektörlere şu garantiyi vermeleri gerekiyor: 'Siz evete ne kadar yer veriyorsanız hayıra da o kadar yer verebilirsiniz. Bundan dolayı size bir husumet beslemeyeceğiz' demeleri lazım. Ama sabah akşam hayır diyenlere, 'Siz teröristsiniz' gibi yaklaşımlar yaparlarken evetin üniversitelerde propaganda edilmesine ses çıkarmıyorlar.”

'TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EVETİ DUYURUYOR'

Trakya Üniversitesi'nin Web sitesinde pazartesi günü Mustafa Şentop'un evet propagandası çerçevesinde bir toplantı yapılacağı duyurusunun yer almasının kendilerine karşı açıkça bir çifte standart uygulandığının işareti olduğunu söyleyen Cihaner, şöyle devam etti: “Trakya Üniversitesi resmi Web sitesinde Mustafa Şentop'un pazartesi günü üniversitede yapacağı evet propagandasını duyuruyor. Ama bizim Kültür Üniversitesi'ndeki etkinliği iptal ediyorlar. Burada çok açıkça bir çifte standart ortaya çıkmıştır. Sadece bu değil, hayıra yönelik fiziki saldırılara, tehditlere karşı bile hükümeti ya da Adalet Bakanı, ya da bakanlar çıkıp 'Yapmayın, etmeyin, bu yanlıştır' demek yerine sessiz kalarak, hatta hayırı savunanları aşağılayarak çifte standardı iyice ileriye götürüyorlar.”

İlhan Cihaner, Trakya Üniversitesi'nin Web sitesinde Ak Parti'nin evet progandasının duyurusu yapılıyorken bizim etkinliklerimiz üniversite idarecileri tarafından engelleniyor diyor. İlhan Cihaner, "Trakya Üniversitesi'nin Web sitesinde Ak Parti'nin evet propagandasının duyurusu yapılıyorken bizim etkinliklerimiz üniversite idarecileri tarafından engelleniyor" diyor.

'HAYIR PROPAGANDASI YAPILMAYACAKTI'

6 Mart'ta Kültür Üniversitesi'nde yapmayı planladıkları ancak üniversite idaresi tarafından iptal edilen etkinlik hakkında da bilgi veren Cihaner, son olarak şöyle devam etti: “Bu etkinliği düzenleyen Kültür Üniversitesi Hukuk Kulübü'ydü. Kulüp bizimle bağlantı kurarak böyle bir etkinliğe katılıp katılmayacağımızı sordular, biz de memnun olduk katılmayı kabul ettik. Hatta açıktan bir 'hayır' propagandası değil Anayasa değişikliğinin konuşulacağı bir etkinlik olacaktı. Hukuk Kulübü bizden onay alınca üniversite yönetimine başvurdular. Onlar da kaymakamlığa yazı yazdıklarını ve yanıt beklediklerini bildirmişler. Gençlerin bugün de etkinlik için üniversite idaresi ile tekrar görüşmeleri sonucunda ortaya çıkıyor ki talep kaymakamlığa iletilmediği gibi bugün açıkça yönetim bu etkinliğin yaptırılmasına karşı olduğunu belirtmiş. Böyle olunca da öğrenciler bizi arayarak, 'Üniversite etkinliğe izin vermedi, özür dileriz' dediler.”