'Her birimiz Yüksekdağ'ız'

İstanbul’da çok sayıda kadın örgütü HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi: Kadın irademize sahip çıkıyoruz, Her birimiz Yüksekdağ'ız

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel başkanı Figen  Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin HDP (Halkların Demokratik Partisi) ve HDK (Halkların Demokratik Kongresi) basın açıklaması yaptı. Toplantıya katılan kadın örgütleri temsilcileri bu kararı tanımayacaklarını söyledi. Kadın örgütleri mücadele çağrısında bulundu.

'KARAR YOK HÜKMÜNDE'

Toplantıda ilk sözü HDK Eş sözcüsü Gülistan Koçyiğit aldı. Koçyiğit "4 Kasım darbesinden sonra dün meclisin iradesine yönelik ikinci darbe yapıldı. Darbe sürecini başlatanlar bugün bütün ülkeye darbe yapmıştır. Milletvekilli sıfatını sadece milletten alır. Yaptıkları operasyonlar referanduma dönük adımlardır. Yüksekdağ'ın milletvekiliğinin düşürülmesi de buna yöneliktir. Figen Yüksekdağ Türk ve Kürtlerin  eşitliğinin simgesidir, kadın özgürlüğünün en üst temsilcisidir. AKP'nin cinsiyetçi eril tavırlarına karşı net bir duruş sergileyen özgürlük mücadelesidir. Sadece milletvekilliği olarak nitelemek eksik bir değerlendirme olacak. Her birimiz Yüksekdağ'ız. Yüzlerce senaryo uyduranlar bugün bu kumpasların altında kalacak. 16 Nisan'da da halkımızı bunu büyük bir tokat atacak. HDP'nin kadın mücadelesini de her saniye geriletmek için çabalıyorlar. Evde, sokakta her yerde buna karşı aktif mücadele ederek bu kararın yok hükmünde olduğunu söylüyoruz. HDK olarak eş başkanımızın onurumuz olduğunu mücadelesinin mücadelemiz olduğunu sonuna kadar ifade ediyoruz" şeklinde konuştu.

Garo Paylan Anayasa Mahkemesi'ne başvurduGaro Paylan Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

'TÜM KADINLARIN İRADESİ YOK SAYILIYOR'

Sosyalist Kadın Meclisleri Üyesi Fadime Çelebi de Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin kendileri için yok hükmünde olduğunu söyleyerek, "Nerede emek sömürüsü, nerede haksızlık varsa Figen Yüksekdağ oradadır. Yüksekdağ her dönem kadın iradesini güçlü tutmuştur. Bugün tüm kadınların iradesi teslim alınmaya çalışılıyor. Parlamento eril bir zihniyetle şekillendirilmeye çalışılıyor. HDP, kadınların siyasetin merkezinde olduğu eşit temsiliyet sistemiyle bunu engellemiştir. Bizi saldırılarla terbiye etmeye çalışıyorlar. AKP ve saray bizi asla teslim alamayacak, kadınlar kazanacak." dedi.

'MESAJI ALDIK'

TJA adına konuşan Perri Adalı da, "Bize verilmek istenen ciddi bir mesaj var. Onlar açısından biz bu mesajı farklı yönüyle okuyor ve yeniden alanlara çıkmayı, bu mücadeleyi büyüteceğiz mesajını aldık. Tüm kadın yoldaşlarımızı bu özgürlük hareketi çevresinde toplanmasına davet ediyoruz" dedi.  Demokratik Kadın Hareketi adına da Dilşat Cambaz konuştu. Cambaz "Bunlar son olmayacak devamı gelecek  Bunu  biliyoruz. Ama bizim mücadelemizi de biliyorlar. Halkların Demokratik Partisine ve Yüksekdağa yapılan bu saldırıları kabul etmiyoruz. Bunu da sokaklarda isyana dönüştürmeye çağırıyoruz" çağrısı yaptı.

Toplantıya katılanlar Demokratik Kadın Hareketi, HDP, HDK, Emepli kadınlar, Sosyalist Kadın Meclisleri, EHP'li kadınlar, Yeni Demokrat Kadın temsilcisi, SODAP (Sosyalist Dayanışma Platformu) TJA, Yeşiller ve Sol Gelecek.