OHAL'de adalet: Bekle ki gelsin

KHK ile yapılan ihraçlara itiraz için bir Komisyon kurulacak. Konuyu değerlendiren Yrd. Doç. Altıparmak " Komisyon'dan AİHM'e kadar gidecek bir dosya en erken 13 yılda sonuçlanacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Kanun Hükmünde Kararnameler ile yapılan ihraçlara itiraz için kurulan İnceleme Komisyonu'nun 7 kişiden oluşacak üyelerinin belirlenme sürecinde son 3 güne girildi. Komisyon kurulduktan sonra teşkilatlanması için de ayrıca bir süre gerekecek. Bu durumda ilk başvuruların 6 ay sonra alınması sürpriz olmayacak. İnsan Hakları hukukçusu Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak'a göre bu Komisyon'dan AİHM'e kadar gidecek bir dosya en erken 13 yılda sonuçlanacak.

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, 23 Ocak'ta yayımlanan 685 sayılı kararname ile kuruldu. 7 kişilik Komisyon'un 3 üyesini Başbakan, 1'ini Adalet Bakanı, 1'ini İçişleri Bakanı, 2 üyeyi de HSYK belirleyecek. Komisyon üyelerinin belirlenmesi için 1 ay süre verildiği için en geç 23 Şubat'a kadar bu görevlendirmelerin yapılması gerekiyor. Bu durumda isimlerin belirlenmesi için son 3 güne girilmiş oldu. Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nda bu atamaların yapılma ihtimali yüksek.

İhraç edilen onbinlerce kamu çalışanının beklediği Komisyon önce çalışma usul ve esaslarını belirleyecek ardından teşkilatlanmasını tamamlayacak. Bunun için de 6 aylık bir süre bulunuyor. 6 aylık sürenin tamamı kullanılırsa bu durumda başvurular alınmaya başladığında ilk ihraçların üzerinden 1 yıl geçmiş olacak. 2 yıl görev yapması planlanan ancak birer yıl uzatmalarla daha da uzun süre çalışmasının önü açık olan Komisyon'un ne kadar süre görev yapacağı ise belirsiz.

KOMİSYON ÜYELERİNİN GÜVENCESİ YOK

İnsan Hakları hukukçusu Altıparmak, “Komisyon için en iyi niyetli, en mükemmel insanlar görevlendirilse bile bu komisyonun ne oluşumu, ne karar verme mekanizması, ne de sonraki yargı denetimi umutlu bir beklenti sonucu üretmeye müsait değil” dedi. Atanacak üyelerin kendisinin bile güvencesi olmadığını söyleyen ve Bakanlar Kurulu'nun kararlarını denetleyecek üyelerin bir soruşturma ile rahatlıkla görevden alınabileceğine dikkat çeken Altıparmak, “Bir karşı oy yazsa veya 3 tane istenmeyen karar verse görevden alınabilir. Bunların idarenin karar ve talimatları dışında karar vermesi ne kadar mümkün olur?” diye sordu.

KOMİSYON'UN İLK KARARLARI OLUMLU OLABİLİR

Komisyon'un çalışmaya başlamasından sonra az sayıda da olsa iyi bazı kararlar alacağını söyleyen Altıparmak, bunların da AİHM'in önüne konularak, “Komisyon iyi çalışıyor” izlenimi yaratılacağını, AİHM'in de “Evet, bu Komisyon iyi çalışıyor” yaklaşımını benimsemesi durumunda Komisyon sonuçlarını bekleme eğilimi içine girebileceğini söyledi. Bu durumda da AİHM süreci kendiliğinden 3-4 yıl uzamış olacak.

BİR DOSYA 13 YIL SÜREBİLİR

OHAL İnceleme Komisyonu'nun AİHM sürecini uzatmak için kurulduğunu söyleyen Altıparmak, bir itirazın Komisyon'dan AİHM sürecine en erken 13 yılda sonuçlanacağını belirterek şunları söyledi: “İlk ihraç edilenler açısından baktığımızda, Komisyon ilk başvuruyu aldığında 1 yıl geçmiş olacak. Komisyon'un kabul edip incelemesi ortalama 2 yıl, idare mahkemesine itiraz 2 yıl, İdare Mahkemesi kararına itiraz 1 yıl, Anayasa Mahkemesi'ne başvuru 3 yıl. Bu durumda 9 yıl iç hukuk süreci. AİHM'e başvurduğunuzda, 4 yıl da bu süreç devam etse neredeyse 13 yıl. 52 yaşındaysanız AİHM kararı geldiğinde 65 yaşında olursunuz. O zaman da kamu çalışanı olma yaşınızı geçmiş olursunuz.”

Temerküz günlerinde hukukTemerküz günlerinde hukuk