Bahçeli: Referandumda ortak çalışma yapabiliriz

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, parti teşkilatına referandum genelgesi gönderdi. Bahçeli, aynı tercihteki partilerle referandumda ortak çalışma yapabileceklerini bildirdi. Bahçeli kısa süre önce, bir soru üzerine, "AKP ile kampanya yapmayız" demişti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP'ilere "'Evet'te buluşma' talimatı verdi. Parti teşkilatlarına 9 maddelik bir referandum genelgesi gönderen Bahçeli, aynı tercihteki partilerle ortak çalışma yapılabileceğini açıkladı.

'Devletin dayandığı tarihi ve temel ilkelerin kırılmak, ardından da kademe kademe imha edilmek' istendiğini öne süren Bahçeli, Rusya ve Avrupa ülkelerinin, PYD'ye yönelik tutumunu da eleştirerek, bu durumun Cenevre görüşmelerine gölge düşürdüğünü ifade etti.

MUHALİFLERLE TEMAS KURULMAYACAK

Genelgede ayrıca, parti içinde muhalefet yapan 'hayırcı'larla da temas kurulmayacağı, toplantılarına iştirak edilmeyeceği ve ortam açılmayacağı belirtildi.

'EVET' GEREKÇESİNİ AÇIKLADI

"Türkiye’nin yönetim yapısını sakatlayan, hukuk ve anayasa tartışmalarını alevlendirip kriz ve kaosu derinleştirme ihtimali taşıyan hükümet etme sistemindeki fiili dayatmanın yeni bir toplumsal sözleşmeyle giderilmesi ön şarttır. Milliyetçi Hareket Partisi 2007’de Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesine yol açan anayasa değişikliği, 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanı seçimi ve 15 Temmuz FETÖ ihanetinin ardından filli açmazın devamı halinde millet ve devlet bekasının iflas edeceğini görmüştür. Şayet devletteki tıkanma ve anayasa çemberinden uzaklaşma telafi edilmezse önümüzdeki muhtemel olaylarla baş etmenin zorlaşıp milli bekanın tasfiye olacağını şimdiden anlamak, anlaşılır ve açıklayıcı bir üslupla anlatmak artık tehiri imkansız bir ihtiyaç haline gelmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi 11 Ekim 2016 tarihinde bu kaygı ve milli tasavvur noktasından hareketle milletimizle ve siyasi muhataplarıyla anayasa eksenindeki görüşlerini çok net bir şekilde paylaşmıştır" diyen Bahçeli, 'ilkeli siyaset' gereği 16 Nisan'da anayasa değişikliğine 'Evet' çağrısı yapacaklarını söyledi.

9 maddelik referandum genelgesinde şu konular öne çıktı:

HAYIR DİYENLER DE KARDEŞLERİMİZ: MHP milletimizin iradesi ne olursa olsun saygılıdır. 16 Nisan’da evet diyen kardeşlerimiz kadar hayır tercihinde bulunacak kardeşlerimiz de bizim için değerlidir. Partimiz demokratik ahlakın kılavuzluğunda milletimizin her ferdine ulaşacak, sandıkta evet demeleri için ikna edecektir. Değişenin rejim değil, hükümet etme sistemi olduğu anlatılacaktır. Ayrıca 16 Nisan’dan sonra devletteki açmaz ve sistemik bunalımların son bulacağı aktarılacak, herkes kucaklanacak, her insanımızın gönlüne girilecektir. Bu itibarla tüm teşkilatlarımız iki ay boyunca şölen ve bayram havası içinde vatandaşlarımıza ulaşacak, Milliyetçi Hareket Partisi’nin evet kararını paylaşacaklardır.

HAYIRCI MHP'LİLER PARTİ BAYRAĞI KULLANAMAYACAK: Milliyetçiliği kullanıp, partimizin hatıra ve ülkülerini kişisel çıkarları uğruna siyasileştirmeyi aklından geçiren veya buna teşebbüs eden kim olursa olsun izin verilmeyecektir. Referandum sürecinde evet kararımızın hilafında; parti bayrağımızı, flamalarımızı, rozetlerimizi, görsel ve dövizlerimizi korsan kullanıma heves edenlere de müsamaha ve müsaade edilmeyecektir.

EVET’ÇİLERLE ORTAK ÇALIŞMA YAPILABİLECEK:  MHP referanduma kendi imkan ve kabiliyetleriyle hazırlanacaktır. Ancak, referandumda aynı tercihler içinde bulunacağımız siyasi parti ya da partilerle gerek görüldüğü takdirde ortak çalışmalar da belirli sınır ve eşikler çerçevesinde yapılabilecektir. Zorunlu ve zorlayıcı haller dışında propaganda çalışmalarımız diğer partilerle bir ve aynı kümede olmayacaktır. MHP evet iradesini tek başına, kendi üslup, ilke, tecrübe ve siyasi müktesebatı dahilinde milletimizle paylaşacaktır.

Bahçeli'den 9 maddelik referandum genelgesiBahçeli'den 9 maddelik referandum genelgesi

MHP’Lİ HAYIRCILARLA TEMAS EDİLMEYECEK: Partimizle uzaktan yakından bağı olmayan, bir zamanlar aramızda bulunup da, politika ve parti içi disipline aykırılıklarından ihraçları sağlanmış veya ihraç edilmese de evet tutumumuzun aleyhine tavır almış şahıslara ortam açılmayacak, bunlarla temas kurulmayacak, toplantılarına iştirak edilmeyecektir.

SOSYAL MEDYA UYARILARI: Sosyal medyada entrika yatırımından geçinenlerin, dedikodu üretenlerin, fitne değirmenine su taşıyanların hiçbir iddia ve ileri sürdüğü asılsız ifadelere aldırış edilmeyecektir. Referandum sürecinde saha içerisinde, gazete ve televizyonlarda, afiş ve ilanlarda söylem ve eylem birliğinin önemi iyi bilinmelidir.

MHP'NİN REFERANDUM SLOGANLARI: MHP, “Bu ülke için yeminimiz var, vazgeçilmez” sözünün yanısıra, “Devlet için evet, millet için evet, cumhuriyet için evet, Türklüğün bekası için evet, Türkiye için evet” ifade kalıbını kullanacak. Buna ilaveten, “Evet, yine evet, bir kez daha evet, sonuna kadar devlet, sonsuza kadar millet” referandum kampanya sloganları arasında yer alacaktır.

'AKP İLE KAMPANYA YAPMAYIZ' DEMİŞTİ

MHP Genel Başkanı Bahçeli geçen günlerde Mecliste gazetecilerin "Referandum sürecinde kampanya yapacak mısınız" sorusu üzerine şu yanıtı vermişti: "İçerde evet dedik, millet huzurunda da evet, deriz. Kampanyamız evet üzerine kurulur. AKP ile bir kampanya yapmayız. Biz iki ayrı tüzel kişiliğiz. Bizim kendi üslubumuza göre 'evet' diyeceğimiz söylemlerimiz olur" yanıtını vermişti.

(DUVAR)