AK Partili vekillere yeni anayasada en çok sorulan 5 soru

AK Parti milletvekilleri anayasa değişikliği için sahaya indi. Sistem değişikliğiyle ilgili seçmenlerin 5 sorusu dikkat çekiyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi öngören anayasa değişikliğinde referandum süreci başladı. Teklifin sahibi AK Parti milletvekilleri de sahaya indi. Meclis Genel Kurulu çalışmaları dışında kalan günleri seçim bölgelerinde geçiren milletvekilleri, katıldıkları her toplantıda yapılacak değişikliğin ne getireceğini anlatıyor.

18 YAŞ, 600 MİLLETVEKİLİ

Milletvekillerine çok sayıda soru da yöneltiliyor. AK Parti milletvekillerinin anlatımlarına göre en çok soru seçilme yaşının 18’e indirilmesi ve milletvekili sayısının 600’e çıkarılması üzerine. Eğitim hayatını henüz tamamlamamış, askerliğini yapmamış gençlerin nasıl milletvekili olacağı sorusuna AK Partililer, “Bu Meclis’in yarısı 18 yaşında milletvekillerinden oluşacak anlamına gelmiyor. Önemli olan bir yasağın kalkması, gençlere güvenin gösterilmesi” yanıtı veriyor. “Neden 600 milletvekili” sorusuna da daha çok nüfus artışıyla yanıt veriliyor.

İSTENDİĞİNDE MECLİS FESH Mİ EDİLECEK?

AK Parti milletvekillerinin anlatımına göre, “karşılıklı fesih” düzenlemesi de sıkça sorulan sorular arasında. Vatandaşlar “Cumhurbaşkanı istediğinde Meclis’i fesh mi edecek?” diye soruyor. Milletvekilleri, “Fesih olsa bunu yapan makamda kalır, feshettiği kurum için seçim olur, ama bu bir fesih değil, seçimlerin karşılıklı yenilenmesi” açıklaması yapıyor.

CUMHURBAŞKANI YARGILANACAK MI?

Vatandaşlar, yetkileri arttırılan cumhurbaşkanının sorumluluğunu da tartışıyor, “Cumhurbaşkanı yargılanamayacak mı?” diye soruyor. AK Parti milletvekillerinin buna yanıtı da “Asıl bugün yasalara göre vatana ihanet dışında yargılanamayan 'sorumsuz' bir cumhurbaşkanı var. Yeni sistem yargılamanın önünü açıyor” şeklinde oluyor. Yeni sistemde cumhurbaşkanının atama yetkisi de öne çıkan sorular arasında. Vatandaşlar, “Tüm atamaları cumhurbaşkanı mı?” yapacak diye soruyor.

ALGI OPERASYONU YAPILIYOR

AK Parti Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, saha çalışmalarında öncelikle vatandaşların sorularını aldıklarını, bu sorulara sistemin aslında ne getirdiğini içeren yanıtlar verdiklerinde “Biz böyle bilmiyorduk” diye karşılandığını söyledi.

Anayasa değişikliğiyle ilgili bir algı operasyonu yürütüldüğünü söyleyen Akbaşoğlu, “Rejim değişiyor, vatan bölünecek, tek adam sistemi” gibi yaklaşımların asla kabul edilemeyeceğini, vatandaşa yeni sistemi anlattıklarında onların da bunların doğru olmadığını gördüğünü belirtti. “Evet” kararı çıkacağına kesin gözüyle bakan Akbaşoğlu, kampanya sürecinde desteğin daha da artacağını dile getirdi. (DUVAR)