Kürkçü dış temaslarını anlattı: HDP'nin itibarı yüksek

HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, yurtdışındaki temaslarında elde ettiği sonuçları bir basın toplantısı ile anlattı. Kürkçü, CIA Başkanı'nın Türkiye ziyareti içinse ilginç bir yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, bir süredir yurt dışında yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Meclis’te düzenlediği basın toplantısında konuşan Kürkçü, “Avrupa’da HDP’nin itibarının hiçbir zaman olmadığı kadar yüksek” dedi. Uluslararası kuruluşlara tutuklu HDP’li vekiller hakkında bilgi verdiğini ifade eden Kürkçü, "Kimse Türkiye’de yürütme ve yargının bağımsız olduğuna inanmıyor" diye konuştu.

Kürkçü bir gazetecinin, CIA Direktörü Mike Pompeo’nun ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye yapacak olmasına ilişkin sorusuna, “Sırrı Süreyya Önder arkadaşımızın meşhur ettiği bir deyiş var; Azrail'in can dağıttığı görülmemiştir. CIA’den hayır geldiği görülmemiştir. Gelmese daha iyidir” yanıtını verdi.

Sırrı Süreyya Önder: Numan Kurtulmuş'un sözleri acıtıcıSırrı Süreyya Önder: Numan Kurtulmuş'un sözleri acıtıcı

“HDP Türkiye’de iktidar partisi tarafından zulme layık görülüyor” diyen Kürkçü’nün konuşmasından satırbaşları şöyle:

TUTUKLULUK AVRUPA'DA KABUL GÖRMÜYOR: Eş Genel Başkanlarımız ve milletvekillerimizin tutuklanmalarının ardından, partimizle de görüşerek, haksızlığın telafi edilmesini sağlamak amacıyla, uluslararası kuruluşlar nezdinde harekete geçtim. Uzunca süren çabalara rağmen Demirtaş ve Yüksekdağ’ın üzerindeki tutukluluk hali kaldırılmadı. Ancak bu tutuklulukların hukuksuz olduğu konusunda temasta bulunduğumuz tüm kuruluşların hemfikir olduğunu söyleyebilirim. Bu kuruluşlar arasında Avrupa Parlamentosu, İnsan Hakları Komisyonu, Avrupa Konseyi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, İnsan Hakları Komisyonu, İşkenceyi Önleme Komitesi, Venedik Komisyonu var. Bu kuruluşların hiçbirinde bu eş başkanların ve milletvekillerinin tutuklanması kabul görmüyor. Tüm bu kurumların Türkiye’yi yönetenlere yönelik hâlâ sürmekte olan çağrıları var. Fakat bunlara olumlu bir yanıt verilmedi.

HDP'NİN İTİBARI HİÇ OLMADIĞI KADAR YÜKSEK: Kimse Türkiye’de yürütme ve yargının bağımsız olduğuna inanmıyor. Eş başkanların ve milletvekillerinin önümüzdeki siyasi sürecin gerekleri uyarınca rehin alındıklarına dair net bir kanaat var. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi bu rejimle bir aidiyet ilişkisinin eskisi gibi sürdürülemeyeceği görüşündeler. Ancak Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi acil önlemlere gerek olmadığı kanaatindedir. HDP Türkiye’de iktidar partisi tarafından zulme layık görülüyor. Muhalefet partileri de ya bu zulme ortak oluyor ya da zulme karşı çıkmaktan kaçınıyor. Ancak Avrupa’da HDP’nin itibarı hiçbir zaman olmadığı kadar yüksektir.

TÜRKİYE'NİN İYİ GÖRÜNMESİNİ SAĞLIYORUZ: Türkiye hâlâ dışarıda bir bakıma iyi görünüyorsa, kredisi düşebileceği en son noktaya kadar düşmediyse HDP’nin bir umut olarak varlığını her türlü baskıya rağmen sürdürmesi önemli bir rol oynuyor. Avrupa’daki göçmenler ve Türkiye’nin politik iklimi hakkında şunu söyleyebilirim; referandumda Avrupa 'hayır' diyecek. Katılım da bir nebze daha yüksek olacak. Türkiyeli göçmenler, referandumda öngörülen başkanlık rejimi yani Türk usulü faşizm onay kazanacak olursa rüyalarının ülkesine bir daha geri dönemeyeceklerini düşünüyorlar. Ayrıca Türkiye’nin Avrupa’daki imajı da iki sene öncesine göre son derece farklı, 180 derece zıt. Avrupa’daki demokratik değerlerin paylaşımcısı olarak tanınan Türkiye, başka bir aleme dahil olan, ne yapacağı bilinmeyen, “öngörülemez” statüsüne gerilemiş bir ülkedir. Bu durumda Cumhurbaşkanı’nın muazzam bir rolü olduğu kuşkusuzdur.” (HABER MERKEZİ)