'Evetçiler iktidar, hayırcılar CHP yanlısı değil'

Meclis dışı sağ partilerden BBP referandum için henüz karar vermedi. Parti içi görüşmeler sürüyor ancak partinin, referandumda yürütülen propaganda diline itirazı var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun önceki gün BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'yi ziyareti meclis dışı sağın referandumdaki tutumunu tekrar gündeme getirdi. 'Başkanlık sistemine evet' dese de Saadet Partisi 'içeriğe ilişkin itirazları nedeniyle' sandıkta hayır diyeceğini daha önce açıklamıştı.

7 Haziran seçimlerinde SP ile ittifak yaparak giren BBP ise halen bir tercih belirtmedi. SP'nin yeni genel başkanı Karamollaoğlu'nun 'nezaket ziyareti' bu nedenle merak uyandırsa da her iki partinin ilgilileri de görüşmede 'Siz ne diyeceksiniz?' gibi bir gündemin konuşulmadığını belirtiyor.

'OHAL ANAYASASI OLMASIN'

Görüşmede sadece 'ülkenin genel durumuna ilişkin değerlendirmeler' yapıldığı belirtilse de basına yapılan açıklamada BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin 'hayırlara vesile olsun' dedikten sonra bu sözünün 'referandumla ilgili olarak değerlendirilmemesini' istemesi dikkat çekti.

BBP'nin Nisan ayında yapılacak referandum için henüz bir karar açıklamamasının nedeni olarak, 'istişarelerin devam etmesi' gösteriliyor. Genel Başkan Yardımcısı Haşim Yanar, “Öncelikle darbe anayasasının değişmesi gerektiğini söylüyoruz ancak gelen anayasa da bugünkünü aratmamalı. Herhangi bir vesayet taşımamalı. Kamuoyunda bu konuda rahatsızlıklar var ancak sonuçta düzenleme meclisten geçti ve sayın cumhurbaşkanının önüne kondu. Biz BBP olarak milletin sandıktan çıkacak tercihine saygı duyarız. Ancak bu referandum en azından OHAL'siz olmalı. Ya daha sonra yapılmalı ya da öncesinde OHAL kaldırılmalı. Ki sonrasında 'OHAL anayasası' olarak anılmasın” diyor.

SP ve BBP'den 'gündemsiz' görüşmeSP ve BBP'den 'gündemsiz' görüşme

'EVET HAYIR KUTUPLAŞMASINA YOL AÇMAMALI'

Parti içinde yürütülen görüşmelerde 'hayır' ya da 'evet' görüşlerinin hangi gerekçelerle savunulduğuna dair açıklama yapmayan Yanar şunları söylüyor, “Biz elbette 24 yıllık bir parti olarak deneyimlerimiz ışığında tutum belirleyeceğiz. Ancak önemsediğimiz ve dikkat çektiğimiz konu bu referandumun bir kamplaşma vesilesi olmaması. Hem evet hem hayır diyen partilerden buna yol açacak açıklamalar geliyor. Bu durum iyi değil. Evet diyenler iktidarın, hayır diyenler CHP'nin yanında değil.”

Seçime girme hakkı bulunan 9 partiden bir karar açıklamayan tek parti BBP değil. 1 Kasım seçimlerine katılmayan Hür Dava Partisi de kendi içindeki görüşmeleri sürdürürken Genel Başkanlığını Haydar Baş’ın yaptığı BTP ise, kararı seçmenlerine bıraktı.