Erken seçim, tehdit mi hedef mi?

'Anayasa değişikliği geçmezse erken seçim olur' tartışmaları büyüdü. AK Parti ve MHP'den arka arkaya gelen açıklamalara CHP ve HDP de "Hodri meydan" dedi. Peki perde arkasında neler konuşuluyor?

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa görüşmeleri sürerken AK Parti ve MHP kanadından arka arkaya gelen erken seçim açıklamaları kulisleri hareketlendirdi. MHP’den Bahçeli’nin sözleri için “bu bir durum tespiti” açıklaması gelirken CHP, MHP’li milletvekillerine dönük “tehdit” yorumu yaptı. HDP’ye göre ise bu boş bir tehdit, çünkü anayasa değişikliğinin geçirilemediği Meclis’ten seçim kararı hiç geçirilemez.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bahçeli’nin sözleriyle başlayan erken seçim tartışmaları için şunları söyledi:

“Bahçeli gibi kuvvetli, partisinde çok sert disiplin uygulayan katı bir lider anayasa değişikliği görüşmeleri sürerken “bu geçmezse erken seçim olur” tehdidinde bulunuyorsa bu açıkça kendi grubundaki hakimiyetinden ne kadar şüphe duyduğunu gösterir. Çünkü o bunu bize değil kendi partisindeki milletvekillerine söylüyor. “Eğer bunu geçirmezsek erken seçim gelir ve bu erken seçimde listeyi yazacak kalem benim elimde” diyor. Erken seçim kurgusu baraj kaygısını da barındıran bir şey.”

'ANAYASA GEÇMEZSE SEÇİM HİÇ GEÇMEZ'

HDP sözcüsü Ayhan Bilgen ise erken seçim tartışmaları için, “Bunlar tümüyle karşılıksız boş tehditler” diyerek şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanlığıyla ilgili bir düzenlemeyi burada geçiremezseniz seçimi hiç geçiremezsiniz. Burada kendilerinden tereddüt edilen milletvekilleri yarın tasfiye edilecek AKP içindeki Bylock’çular. Bu isimler bir seçim olduğunda asla listeye girmeyeceklerini bilmiyorlar mı? Bu durumda seçim kararını Meclis’ten çıkartmak Cumhurbaşkanıyla ilgili düzenlemeyi çıkartmaktan daha zor. Bence boş tehdit.

BAHÇELİ DURUM TESPİTİ YAPTI

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, ise Bahçeli’nin sözleriyle ilgili "tehdit" iddialarını reddetti. Yalçın, “Bahçeli bir durum tespiti yapmıştır. Anayasa değişikliğinin geçmemesi durumunda Meclis’in yenilenmesinin gündeme gelmesi normaldir” değerlendirmesi yaptı.

AK Parti Milletvekili Necdet Ünivar’a göre ise paketin geçmesiyle ilgili bir risk yok.