Meclis'in kavga tutanakları: Biri ölürse sorumlu sensin

Anayasa değişikliği teklifinin 3. gün görüşmelerinde yumruklar konuştu. AK Parti’nin çalışma ısrarıyla başlayan tartışmada, CHP’li Aykut Erdoğdu, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın’a “Ahmet, biri ölürse sorumlusu sensin” diye seslendi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti’nin 18 maddelik anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde yaşanan yüksek tansiyon yumruklu kavgaya dönüştü. Sandalyeler, saksılar havada uçuştu. Milletvekilleri hastanelik oldu.

Meclis’te yumruklu kavgayla biten görüşmelerde tartışmanın fitilini AK Parti’nin çalışma ısrarıyla başlayan tartışma ateşledi. İki madde kabul edildikten sonra üçüncü maddeye geçilmek istendi. CHP’li milletvekilleri bunun 'Saray için angarya olduğunu' ileri sürerek itiraz etti. Ancak bu itirazlar karşılık bulmadı, maddenin görüşmeleri başladı.

HALKIN KÜRSÜSÜNÜ KORUMAYA ALIYORUZ

Görüşmeler devam ederken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in konuşmasıyla tartışma büyüdü. Özgür şunları söyledi:

“Siz bugün Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda bu yüce Meclisin yetkilerini değiştirerek -'Yapmayın, yarın sabaha bırakın.' dedik- televizyon kapalıyken, göz görmeden kendi kendinizi imha etmeye çalışıyorsunuz. Biz buna izin vermeyeceğiz. Biz, halkın gözlerinin içine baka baka bu maddenin burada konuşulmasını temin etmek için, gerekirse yirmi dört saat çalışmak için ama halka bunu sınırsız olarak anlatmak için, halkın kürsüsünü başkasına vermemeniz için halkın kürsüsünü sizden koruma altına alıyoruz arkadaşlar. Yaşasın, hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir. Milletin kürsüsüne sahip çıkıyoruz, milletin kürsüsünü sizlerden koruyoruz. Bu görüşmeleri bu gece tamamlamayacağız.”

“BURASI TİYATRO DEĞİL”

Özel’in bu sözlerinin ardından CHP’li milletvekilleri kürsü önünde toplanarak alkış protestosuna başladı. CHP’nin tavrına Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, “Burası bir tiyatro alanı değil, burası bir sahne değil. Ciddi bir iş yapıyoruz, millet adına bir iş yapıyoruz, bu kürsü milletin kürsüsüdür. Lütfen, herkes yerini alsın” dedi ancak milletvekilleri kürsüden ayrılmayınca birleşime ara verildi.

Yaklaşık yarım saat sonra Meclis yeniden açıldı. Ancak kürsü önündeki gerilim bitmedi. CHP’liler demokratik bir tavır geliştirdiklerini ve ayrılmayacaklarını söylerken AK Partililer de kürsü önünde toplanmaya başladı. Meclis Başkanvekili Aydın, “Bu kürsü Kurtuluş Savaşı'nda dahi işgal edilmedi. Bombaların altında hep birlikte direndik. Ne olursunuz, herkes bulunduğu yere, herkes bulunduğu gruba çekilsin” diyerek sıradaki konuşmacıyı davet etti.

'SORUMLUSU BURAYI İŞGAL EDENLER'

CHP’liler kürsü önünden ayrılmazken CHP’li Aykut Erdoğdu, “Ahmet, biri ölürse sorumlusu sensin” diye seslendi. Başkan’ın bu sözlere yanıtı da “Sorumlusu burayı işgal edenlerde” oldu.

meclisic2

AK Parti Milletvekili Mahir Ünal konuşurken kürsü önündeki toplanmalar devam etti. Bu tartışmalar tutanaklara şöyle yansıdı:

ENGİN ÖZKOÇ (Sakarya) - Yapmayın! Milleti millete kırdırmayın!

MAHİR ÜNAL (Devamla) - Bu kürsü kutsal bir kürsüdür. Bu kürsü dokunulmazlığı olan bir kürsüdür.

MAHİR ÜNAL (Devamla) - Bu Meclis demokrasinin merkezi olan Meclistir. Millî iradenin tecelligâhı olan bu Meclis kutsal bir Meclistir.

ENGİN ÖZKOÇ (Sakarya) - Yanlış yapıyorsun!

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, yerlerinize lütfen. Lütfen yerlerinize geçin.

ÜNAL DEMİRTAŞ (Zonguldak) - İnsanları kırdırıyorsunuz birbirine!

MAHİR ÜNAL (Devamla) - …her biriniz, her birimiz temsil ettiğimiz bu aziz millete karşı sorumluyuz. Bu sorumluluk Anayasa ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzük'üyle belirlenmiştir. Bizim, Anayasa'nın ve İç Tüzük'ün dışında hareket etmemiz beklenemez. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

ENGİN ÖZKOÇ (Sakarya) - Yanlış yapıyorsunuz! Yapmayın! Milleti birbirine kırdırmayın! Burada şov yapmayın!

MUSTAFA YEL (Tekirdağ) - Siz kırdırıyorsunuz lan!

MAHİR ÜNAL (Devamla) - Hele hele, bu Mecliste Anayasa'ya uygun, demokrasimize uygun…

ENGİN ÖZKOÇ (Sakarya) - Yazıktır, millete yazık! Sizin yaptıklarınız doğru değil!

ABDULLAH BAŞCI (İstanbul) - Bağırma! Delirtme beni!

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, yerlerinize lütfen. Herkes yerine otursun.

MAHİR ÜNAL (Devamla) - …her türlü düzenlemeye uygun bir şekilde getirilmiş yasal bir hak kullanılırken….

BAŞKAN - Kürsü hatibe aittir. Lütfen herkes yerine otursun.

ENGİN ÖZKOÇ (Sakarya) - Milleti birbirine kırdırmayın!

MAHİR ÜNAL (Devamla) - …bu şekilde bir kürsü işgali kabul edilemez.

ENGİN ÖZKOÇ (Sakarya) - Milleti birbirine düşürmeyin! Mahvoluruz! Yapmayın, vatanın evlatlarını birbirine düşürmeyin!

MUSTAFA ATAŞ (İstanbul) - Ya bağırma, bağırma!

meclisssssss Kagsa sırasında Meclis kürsüsü kırıldı.

KAVGA ARA VERDİRDİ

AK Parti Milletvekili Ünal konuşmasını tamamlayamadan kürsüden ayrıldı. Bu sırada karşılıklı tartışma daha da büyüdü. Tartışmalar artmasına karşın Meclis Başkanvekili görüşmelere devam etti. Bu durum tepkileri daha da arttırdı. Milletvekilleri arasındaki sözlü atışma kavgaya dönüşmeye başladı. Bunun üzerine yeniden ara verildi. İşte bu arada sandalyelerin havada uçuştuğu, yumruklu kavgalar yaşandı.

CHP OYLAMAYA KATILMADI

25 dakika sonra Genel Kurul yeniden açıldı ve oylamaya geçildi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Biz bu maddeyi Parlamentonun kendisini fesih ve yok etmesi olarak algılıyoruz. Bu nedenle, bu maddenin gecenin üçünde değil, gündüz gözüyle milletin gözünün önünde görüşülmesini arzu ediyoruz” dedi. Bu talebin kabul edilmemesi üzerine CHP oylamaya katılmama kararı verdi. Oylamanın tamamlanmasından sonra Meclis Genel Kurulu saat 04.34’te kapandı.