5. maddede Meclis kürsüsü yerinden çıktı!

Anayasa değişiklik teklifinin beşinci maddesi görüşmeleri sırasında Meclis'te büyük kavgalar yaşandı. CHP'li vekillerin kürsü işgali sırasında, yumruklaşmaya varan kavgalar yaşandı, kavga sonrası CHP'li vekiller maddenin 'Meclis'in feshi' anlamına geldiğini belirterek oylamaya katılmadı. Teklifin 5. maddesine 343 kabul, 7 ret oyu kullanıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM'de anayasa değişiklik paketi görüşmelerinin 1. turundaki beşinci madde görüşmelerinde büyük kavgalar yaşandı. TBMM kürsüsü yerinden çıkarken, AK Partili Fatih Şahin'in burnu kırıldı, birçok vekil yaralandı.

CHP Grubu adına söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AK Parti'nin görüşmelerdeki tavrını eleştirdi. AK Parti'nin yanlış yaptığını iddia eden Özel, "Namusum ve şerefim üzerine size söylüyorum ki yanlış yapıyorsunuz. 12 Eylül 2010 referandumu burayı vuran F-16'yı, askerlerinizi şehit eden silahlara konulan mermiyi, tanklara konulan mazotu doldurmuştu. Bugün verdiğiniz yetkiler bu ülkenin sonunu getiriyor. Televizyon kapalıyken göz görmeden kendi kendinizi imha etmeye çalışıyorsunuz. Biz buna izin vermeyeceğiz. Biz halkın gözlerinin içine baka baka bu maddenin burada konuşulmasını temin etmek için gerekirse 24 saat çalışmak için ama halka bunu sınırsız olarak anlatmak için halkın kürsüsünün vazifesini yerine getirmek için halkın kürsüsünü sizden koruma altına alıyoruz. Halkın, milletin kürsüsüne sahip çıkıyoruz. Milletin kürsüsünü sizlerden koruyoruz" dedi.

CHP'LİLER ALKIŞLARLA KÜRSÜYE YÜRÜDÜ

Özel'in bu sözlerinin ardından CHP milletvekilleri alkışlar eşliğinde kürsüye yürüdü ve kol kola girerek kürsüyü çembere aldı. Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın da, "Burası bir tiyatro alanı, sahne değil. Ciddi bir iş yapıyoruz, millet adına iş yapıyoruz. Bu kürsü milletin kürsüsüdür. Lütfen milletvekilleri yerlerine geçsin. Sayın milletvekilleri demokrasi anlayışınızın bu olmaması gerek" diye uyarıda bulundu. CHP'li vekillerin eyleme devam etmesi üzerine Aydın birleşime ara verdi. Arada CHP milletvekilleri "Yaşasın Cumhuriyet" diye slogan attı.

AK PARTİLİLER ATAĞA GEÇTİ

AK Parti milletvekilleri kürsü ile Başkanlık Divanı arasına geçerek, CHP'lileri kürsüden uzaklaştırmaya çalıştı. Bu sırada iki partinin milletvekilleri arasında yumruklaşmaya varan kavga ve itiş kakış yaşandı, bazı milletvekillerinin yaralandığı görüldü. Kavgaya karışan bazı milletvekilleri yere düştü.

KÜRSÜ YERİNDEN ÇIKTI

Kavga sırasında milletvekillerinin konuşma yaptığı kürsü ve ses sistemi zarar görerek çalışamaz hale geldi. Kürsünün yerinden çıktığı görüldü. Genel Kurul salonunun bazı yerlerinde de hasar oluştu. CHP Milletvekili Ali Şeker, kırılan kürsünün fotoğrafını Twitter'dan paylaştı, "Geceyarısı kaptıkaçtı anayasası görüşmesinde demokratik hak kürsü işgal eylemimize AKP saldırısı sonucu kürsü kırıldı" mesajını yazdı.

Salonun ortasında bulunan "Atatürk çiçeği" ile stenografların görev yaptığı masa da zarar gördü. Oylama zarflarının atıldığı kupaların bulunduğu sehpa da kavga esnasında yerinden kaldırıldı. Stenografların oturduğu koltuğun bir milletvekili tarafından havaya kaldırıldığı, kupaların milletvekilleri tarafından birbirlerine fırlatıldığı görüldü. Kavganın yatışmaması üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Başkanlık Divanındaki mikrofondan AK Parti milletvekillerine, "Herkes yerine otursun" çağrısı yaptı. TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı da, "Rica ediyorum sayın milletvekilleri, yakışmıyor bu. Bu Meclis bombalandı, bunu unuttunuz mu? Ayıptır ya. Sayın grup başkanvekilleri lütfen olaya müdahale edin" diyerek, AK Parti ve CHP Grup başkanvekillerine çağrıda bulundu.

Bu sırada hemen hepsi salonun ortasında ayakta duran CHP ve AK Parti milletvekilleri arasında karşılıklı atışmalar devam etti. Siyasi partilerin yöneticileri ve bazı bakanlar milletvekillerini yatıştırmak için yoğun çaba gösterdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yaşananları Genel Kurul salonunda izledi. Aranın ardından birleşimi açan TBMM Başkanvekili Aydın, "Bu kürsü Kurtuluş Savaşı'nda dahi işgal edilmedi, bombalar altında da çalıştık. Herkes grubuna çekilsin" diyerek milletvekillerini yerlerine oturmaları konusunda uyardı.

CHP OYLAMAYA KATILMADI

Kavga sonrası gizli oylamaya geçildi. "Gecenin bu saatinde maddenin oylanmasını istemiyoruz" diyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, teklifin Meclisin feshi anlamına geleceğini iddia ederek bu nedenle oylamaya katılmayacaklarını açıkladı. AK Parti milletvekilleri, Altay'ın bu sözlerini alkışlayarak karşıladı.

343 OYLA KABUL EDİLDİ

Genel Kurul'daki gizli oylamaya 354 milletvekili katıldı. Oylamada 343 kabul, 7 ret oyu kullanıldı. Oylamada 3 boş, 1 geçersiz oy çıktı. CHP milletvekilleri oylamaya katılmadı.

Teklifin beşinci maddesiyle, TBMM'nin görevleri ve yetkileri, "kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası anlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olarak sıralanıyor.

Oylamanın ardından TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, birleşime ara verdi. Aydın, ara sonrası komisyon ve hükümetin yerine oturmaması üzerine bugün saat 14.00'te yeniden toplanmak üzere birleşimi kapattı.