Duvar Arkası: Böke'ye Meclis'e girişte polis neden kimlik sordu?

Selin Sayek Böke'yi TBMM'ye girişinde polis neden durdurdu? Darbe Komisyonu'nda 'kuşku'... Muhalefete soru sorma adabı... Partiler başkanlık görüşmelerine hazırlanıyor: HDP 'masa', CHP 'Deniz Baykal', MHP HDP'liler, AK Parti 'yakın markaj'la sahne alacak... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

POLİS MİLLETVEKİLİNE KİMLİK SORUNCA

CHP Parti Sözcüsü, Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Meclis’ten çok CHP Genel Merkezi’nde mesai yapan bir siyasetçi. Görevi gereği böyle. Böke, partisinin grup toplantıları veya Genel Kurul çalışmaları için geldiği Meclis’te geçen hafta kendisini tanımayan bir polis tarafından karşılandı.

Meclis’te görevli polislerin sık sık değişmesi, milletvekillerinin tümünü tanımalarına engel. Buna bir de Böke’nin, mütevazı tavırları ve minyon fiziği eklenince CHP yöneticisi Böke, polisin “dur” ikazına takılmaktan kurtulamadı. İleride kendisini bekleyen CHP milletvekili arkadaşları durumu gülerek izlerken Böke kendisini durduran polise 'Ben milletvekiliyim' diyerek bariyeri aştı. Arkadaşlarının yanına gittiğinde, “Bunu siz mi organize ettiniz, itiraf edin” diyerek gülen Böke’nin yaşadıklarını gören diğer polisler, ‘Demek ki arkadaşımız hiç televizyon izlemiyor. İzlese her hafta CHP MYK toplantısı sonrası canlı yayında açıklama yapan Böke’yi mutlaka tanırdı’ dediler.

İKTİDARA FARKLI, MUHALEFETE FARKLI SORU SORMAK GAZETECİLİK MİDİR?

Gazetecilerin büyük çoğunluğu son 14 yılda soru sorma becerilerini yitirdiler. Azarlanmak, işsiz kalmak ve daha pek çok ağır yaptırım karşısında, gazeteciliğin temeli olan ‘soru sorma’ işini siyasi iktidarın temsilcileri karşısında unutmuş görünen meslektaşlarımız nedense muhalefeti görünce aslan kesiliyorlar.

15 Temmuz sonrası HDP’yi yok sayan ana akım özellikle CHP’ye karşı enteresan bir tutum içinde. Öyle ki, bu üslup çoğu zaman CHP lideriyle buluşmalara da yansıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya geldiği toplantılarda, iktidara yakın yayın yapan kuruluşların temsilcileri Kılıçdaroğlu’nu adeta ‘azarlar’ gibi soru soruyorlar. Parti yöneticileri ve milletvekilleri bu konudaki rahatsızlıklarını dile getirirken, “Her geçen gün üslup daha da çirkinleşiyor. Ancak Genel Başkan çok nazik bir insan ve hakaretamiz sorulara bile kibarca yanıt veriyor. Gazeteci değil de iktidar partisinin militanı gibi soru soranlar bir sonraki toplantıya davet edilmelerinin kerametini kendilerinden ya da çalıştıkları kurumdan bilmesinler, bu CHP farkıdır” diyorlar.

DARBE KOMİSYONUNA GELEN BELGELERLE İLGİLİ ŞÜPHE

15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu 141 kişiyi dinledi, aralarında eski cumhurbaşkanlarından görevdeki belediye başkanlarına kadar birçok kişiye de yazılı soru gönderdi. Özellikle Beştepe’nin Komisyondan duyduğu rahatsızlık haftalar önce kulislere yansımıştı. Komisyonun dinlediği isimlerin büyük çoğunluğunun FETÖ yapılanmasının bu kadar güçlenmesinde AK Parti iktidarını sorumlu tutan açıklamalar yapması hem parti yönetiminde hem de Cumhurbaşkanlığında büyük rahatsızlık yaratmıştı. Komisyonun çalışmaları geçen hafta son buldu. Şimdi raporun yazılması bekleniyor. Rapor yazımında 27 uzman çalışıyor.

Muhalefet milletvekilleri ise 3 ay boyunca çalışan Komisyona gönderilen tüm belgelerin kendileriyle paylaşılmadığına dair kuşkularını ifade ediyorlar. Böylesine ciddi kuşkularla çalışmalarına son veren Komisyonun yazacağı rapordan ne beklenir? Rapor yayımlandığında göreceğiz.

PARTİLERİN BAŞKANLIK STRATEJİLERİ

Türk tipi başkanlık’ teklifi bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak. Genel Kurul mesaisinin 10-15 gün sürmesi bekleniyor. Peki bu süreçte hangi parti, nasıl bir yol izleyecek? İşte Duvar Arkası’na takılanlar…

HDP'den 'Anayasa Strateji Masası'

HDP, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ile milletvekillerinden oluşan, Genel Kurul ve referandum sürecindeki stratejiyi belirleyecek bir masa kurdu. Adı: Anayasa Strateji Masası…

Teklifin geneli üzerine konuşmayı Anayasa Komisyonu’nun üyeleri Meral Danış Beştaş ya da Mithat Sancar yapacak. Teklife siyasi boyutunun yanı sıra hukuki yönleriyle de teknik itirazlarda bulunulacak.

HDP’nin tüm milletvekilleri birinci tur oylama öncesi gerçekleşecek görüşmelerde söz alacak. Eş Genel Başkanların da aralarında bulunduğu milletvekillerinin tutukluluğu gündemde tutulacak. Milletvekilleri cezaevindeyken anayasa değişikliğinin yapılamayacağı yine vurgulanacak.

Anayasa değişiklikleri için Genel Kurul’da 2 turlu ve gizli oylama yapılıyor. AK Parti milletvekilleri dokunulmazlıkların kaldırıldığı oylamada kullandıkları oyu partinin görevlendirdiği isimlere göstedikleri ve böylece gizlilik kuralını ihlal ettikleri gerekçesiyle çok eleştirilmişti. HDP, bu kez gizlilik kuralına uyulması için tüm uyarıları yapacak. HDP’lilerin oylama sırasında Genel Kurul’da tam kadro hazır bulunup bulunmayacakları ise henüz netleşmedi.

CHP adına Deniz Baykal konuşacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hafta sonu il başkanlarıyla bir araya geldikten sonra önce Parti Meclisi ile ardından pazartesi günü Meclis grubuyla toplantı yapacak. Bu toplantı basına kapalı gerçekleşecek. CHP’nin Anayasa Komisyonu’nda izlediği etkin muhalefeti Genel Kurul’da da sürdürmesi için neler yapılabileceği tartışılacak.

CHP, Genel Kurul’da önce ‘anayasaya aykırılık’ tartışması başlatacak. Teklifin geneli üzerine ise CHP’nin eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal konuşacak.

Ana muhalefet partisi, İç Tüzük’ün kendilerine verdiği tüm hakları kullanacak. Konuşma süreleri sınırlı olduğu için CHP usul tartışması gibi yöntemlerle görüşmeleri uzatma taktiğini izleyecek. ‘Kavgacı değil ikna etmeye dönük bir dil’ kullanılacak.

MHP, partilileri HDP’liler üzerinden ikna edecek

Teklifin Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında MHP milletvekilleri kendilerine sataşılmadığı sürece susmayı tercih etmişti. MHP, Genel Kurul’da da benzer bir taktik izleyecek. Teklifin geneli üzerine yapılacak konuşma dışında MHP milletvekillerinin tansiyonu düşük konuşmalar yapması bekleniyor.

MHP İstanbul Milletvekili Atila Kaya’nın Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifası Genel Kurul’a kısa zaman kala gözleri partideki ‘hayır’cılara’ çevirdi. Geçmişte Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı da yapan Kaya, parti tabanında ağırlığı olan bir isim. Başka muhaliflerin çıkmaması için milletvekillerini ikna etmeye çalışan MHP, HDP’lileri işaret ediyor.

Atila Kaya’nın partiden istifa ettiği 4 Ocak günü, HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik de 2 aydır tutuklu bulunduğu dosyadan mahkemeye çıkarılmış ve özgürlüğüne kavuşmuştu. İki olay tesadüf eseri aynı gün gerçekleşti ama MHP’liler bunu başka türlü yorumluyorlar. “Bir hayır, bir tahliye” diyen MHP’liler, hayır’cı sesler yükseldikçe tutuklu HDP’lilerin birer birer tahliye edileceğini öne sürüyorlar. Buna bakılırsa MHP, referandum sürecinde tabanına ‘Türk tipi başkanlık’ı demokratik Kürt siyasetinin önündeki en büyük engel olarak savunmayı planlıyor.

AK Parti’de fire tedirginliği

Son günlerde art arda yapılan “Bizde fire olmaz” açıklamalarına bakılırsa teklifin sahibi olan iktidar partisinde bu konuda ciddi bir tedirginlik var. AK Parti yönetimi milletvekillerini yakın markaja aldı, ‘hayır’ deme eğiliminde olanlar ikna edilmeye çalışılıyor.

En fazla iki hafta içinde Genel Kurul’dan geçirilmesi planlanan teklif, referandum için gerekli sınır olan 330 ile 367 arasında bir oy alamazsa bunun ‘erken genel seçim’ anlamına geldiğini bilen AK Parti milletvekillerine bu siyasi konjonktürde ‘kaotik bir ortamda seçim mi, başkanlık mı?’ ikilemiyle yaklaşılıyor.

MHP yöneticileri “Bizde ‘evet’ diyecek en az 30 kişi var. AK Parti kendi hayır’cılarını ikna etsin” diyor ama 39 sandalyesi bulunan MHP grubunda da işler o kadar garanti görünmüyor. 317 milletvekili bulunan AK Parti’de Meclis Başkanlık koltuğunda oturacak kişi oy kullanamayacağı için hesaplar 316 üzerinden yapılıyordu. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın sağlık sorunları nedeniyle geçirdiği operasyon ve tedavisinin hastanede devam etmesi sonucu Kahraman’ın oylamalara katılamama ihtimaline karşılık hesaplar 315 üzerinden yapılmaya başlandı. Genel Kurul’da teklifin gerekçesini ve içeriğini anlatan bir yaklaşım sergilemeyi planlayan AK Parti, anlaşılan henüz kendi grubunun tamamını bunlara ikna edebilmiş görünmüyor.