'15 Temmuz'da darbe girişimine yol verildi'

Darbe Komisyonu’nun çalışmalarına bir eleştiri de HDP milletvekili Mithat Sancar’dan geldi. 15 Temmuz gecesinin aydınlatılmadığını söyleyen Sancar, AK Parti’nin kendi anlatısını güçlendirmek için komisyonu araçsallaştırdığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Darbe Komisyonu’nun AK Parti’nin 15 Temmuz anlatısını güçlendirmek amacıyla kullandığını söyledi.

Sancar, çalışmalarını tamamlayan 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’yla ilgili basın toplantısı düzenledi. 15 Temmuz darbe gecesini aydınlatacak isimler olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ısrarlı taleplere karşın çağrılmadığına dikkat Çeken Sancar, “Çağrılan isimler darbe girişimiyle ilgili sorulara yanıt verecek isimler değildi. AKP’nin bir anlatısı vardı ve dinlenecek isimler de bunu güçlendirecek şekilde seçildi. AKP kendi anlatısına uygun bir çalışma için Komisyon’u araçsallaştırdı” dedi.

YANITSIZ KALAN SORULAR

15 Temmuz darbe gecesiyle ilgili birçok noktanın karanlıkta kaldığını belirten Sancar, yanıtsız kalan soruları da şöyle sıraladı:

-15 temmuz gecesi ne oldu?

-MİT Müsteşarı ile Genelkurmay Başkanı arasında ne konuşuldu?

-Darbe gecesi pazarlık yürütüldü mü?

-Akar başta darbenin içindeydi sonra saf mı değiştirdi?

- 15 Temmuz istihbaratı ne zaman alındı?”

'ÖNCEDEN HABERDAR OLMUŞLARDI'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın darbe girişiminden belli bir süre önce haberdar olduğunu ileri süren Sancar, darbeyi engellemek yerine yol verdiklerini söyledi. Darbe girişimini fırsat olarak kullanıp karşı darbe yapıldığını söyleyen Sancar, darbenin siyasi ayağının da özellikle ortaya çıkarılmasının engellendiğini söyledi.

120 BYLOCKCU VEKİL

Meclis’te 80’i AK Parti milletvekili, 120 Bylock kullanan milletvekili iddialarını tekrarlayan Sancar, bununla birlikte darbe sonrası kurulması planlanan hükümette yer alacak bakanlar gibi isimlerin ortaya çıkarılmasına engel olunduğunu söyledi.

Darbe tehdidinin bugün de başkanlık için bir argüman olarak kullanıldığına dikkat çeken Sancar, “Darbe tehdidinin suyunu çıkaracak şekilde kullanılıyor ama gerçekler gizlenemez. 3 ay veya 3 yıl geçer ama hakikati öldüremezsiniz” dedi.

Öte yandan HDP de CHP gibi darbe girişimiyle ilgili alternatif bir rapor hazırlayacak.

(DUVAR)