'Suriyeli muhalifler ve Rusya, Ankara’da görüşmeler yürüttüler'

Suriye genelinde bu gece yarısından itibaren ateşkes ilan edileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tabi bir süredir de Suriyeli muhalifler ve Rusya temsilcileri, Ankara’da görüşmeler yürüttüler. Sürekli ben de bilgiler edindim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Taci ile, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir görüşme gerçekleşti. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Taci ortak basın toplantısı düzenledi.

'TÜRKİYE'NİN DAYANMA GÜCÜ VARDI, KOSOVA DAYANAMAZ'

Fethullah Gülen cemaatinin Kosova'da okullar açtığını hatırlatan Erdoğan şunları söyledi:

"Eğer bir okuldan ülkesine ihanet eden gençler yetişiyorsa, o okul kendi asli görevini yerine getirmiyor demektir. Biz bir bedel ödedik. 248 şehit verdik. Ve biz yandık, Kosova yanmasın diyoruz. Onun için kurduğumuz Maarif Vakfıyla, Kosova’nın milli eğitimi el ele versin, oralardan Kosova’nın gençlerini, biz Kosova’nın idealist vatansever gençleri olarak yetiştirelim. Hiç aksama olmaz, hain çıkmaz. Kosova böyle bir bedel ödemeye tahammül edemez, Türkiye’nin bir dayanma gücü vardı buna dayandı. Ama Kosova buna dayanamaz."

'MUHALİFLER VE RUSYA ANKARA'DA GÖRÜŞTÜ'

Halep'te sivillerin tahliyesi için çaba harcadıklarını belirten Erdoğan, tahliye edilen 46 bin kişinin İdlib'e yerleştirildiğini kaydetti.

Suriyeli muhalif gruplarla Rusya temsilcilerini Ankara görüşmeler yaptığını aktaran Erdoğan, "Rejimle muhalefet arasında bir mutabakata varıldı. Mutabakata göre inşallah bu gece yarısından itibaren ateşkes ilan ediliyor. Sayın Putin açıklamayı yaptı, biz kendisiyle telefon görüşmesi yaptık. Dışişleri Bakanlığımız açıklama yaptı. Taraflar kontrollerindeki bölgeleri genişletmeyecek" şeklinde konuştu.

Suriye'de ateşkes sağlandı, garantörlerden biri TürkiyeSuriye'de ateşkes sağlandı, garantörlerden biri Türkiye

'BU FIRSATI KAÇIRMAMAK GEREKİYOR'

Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen grupların, ateşkesin dışında tutulduğunun altını çizdi. Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılacak görüşmelere de değinen Erdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bir taraftan ateşkes sürdürülürken, diğer taraftan da siyasi sürecin canlandırılması için, rejim ile muhalefet arasında Astana’da bir toplantı yapılması planlandı ve Astana’da bu garantör ülkeler nezaretinde muhalif gruplar bir araya gelecek.

ÖSO'dan ateşkes açıklamasıÖSO'dan ateşkes açıklaması

Suriye’de akan kanın durması fırsatıyla şu anda karşı karşıyayız. Bu fırsatı asla kaybetmemek gerekiyor. Açılan bu fırsat penceresi heba edilmemelidir. 600 bin rakamlarını zikrediyoruz ama bu rakam 600 binin üstündedir, 1 milyon diyorum ben.

Birkaç saat önce Putin ile yaptığımız görüşmede, bütün bunları kapsamlı olarak ele aldık. Ateşkes sürecine destek veren tüm kesimlere teşekkür ediyorum. Elimizden gelen her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz. Ateşkesin tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum." (HABER MERKEZİ)