Başkanlık teklifi nasıl 'ıslandı'?

Anayasa Komisyonu'nun ilk toplantısında 'alınteri' ve 'gözyaşı' polemiği yaşandı. CHP'li Murat Emir, AK Partililerin “Bu teklifte emek var, ter var” sözlerini "Teklifte bir ıslaklık varsa MHP'li Parsak'ın gözyaşlarıdır" diyerek eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Anayasa Komisyonu, başkanlık teklifinin ilk toplantısında yaklaşık 10 saat mesai yaptı.

3 siyasi partinin grup başkanvekilinin teklif üzerine değerlendirmeleriyle başlayan komisyon toplantısının ilk bölümünde MHP Grup Başkanvekili konuşmadı.

Komisyon'un ikinci bölümünde CHP'nin teklifin anayasaya aykırı olduğu iddiası ele alındı. Bu sırada MHP'nin Anayasa değişikliğiyle ilgili açıklamaları da eleştirildi.

TEKLİFTEKİ ISLAKLIK PARSAK'IN GÖZYAŞLARI

CHP adına söz alan milletvekillerinden Murat Emir teklif sunulurken dile getirilen, “Bir emek var ve burada bir ter görüyoruz” sözlerine atıf yaparak MHP'nin tavrını eleştirdi. MHP'nin daha önce karşı çıktığı başkanlık teklifine şimdi 'evet' dediğini hatırlatan Emir, bu tavrı komisyonun MHP'li üyesi Mehmet Parsak üzerinden eleştirdi. CHP'li Murat Emir, şöyle dedi:

“Doğrusu ben burada ter falan görmüyorum. Eğer orada bir ıslaklık varsa o da tabii alınsın istemem, beni bağışlasın ama sayın Parsak’ın gözyaşları olabilir. Çünkü bu önümüze gelen teklifle 2013’te AKP’nin komisyona sunduğu teklif neredeyse birebir örtüşüyor. Orada 2 tane sayısal, bir salt çoğunluk bir de veto yetkisiyle ilgili, Cumhurbaşkanının soruşturulmasıyla ilgili değişiklik var, onun dışında bir değişiklik olmadığını, dolayısıyla bir pazarlık olmadığını burada belirtmekte yarar görüyorum.”

'U DÖNÜŞÜ SONRASI DOKUNDURMALARA ALIŞACAKSINIZ'

Bu sözler üzerine konuşan MHP Milletvekili Mehmet Parsak, Murat Emir’in gözyaşı metaforu üzerinden söylediklerini yakıştıramadığını söyledi. Murat Emir bu sözlere, “İnce dokundurmalara alışacaksınız. U dönüşü yaptıktan sonra alışacaksınız” yanıtı verdi. Hiç kimseyi incitmek istemediğini söyleyen Parsak, “böyle şahsiyatla alakalı tutumlar ince dokundurma olarak telakki edilmez” dedi.

CHP'YE ÜÇ KEZ DAVET GİTTİ

CHP'li Muharrem Erkek'in, 6 milyon oy almış MHP'nin seçim beyannamesine aykırı davrandığı iddialarına yanıt veren Parsak şunları söyledi:

“Her 9 kişiden 1’inin oyunu almış olan MHP sadece bugün değil kurulduğu 1969 yılından bu yana Türk milletinin menfaatleri doğrultusunda inisiyatif almayı tercih etmiştir. Hiçbir zaman seyirci kalmamıştır. Burada yaptığı da daha farklı değildir. CHP de 4 kişiden 1’inin oyunu almış ve ana muhalefet partisi olma sorumluluğunu üstlenmiş bir parti olarak yer alabilirdi.”

Başbakan'ın 2 kez, MHP liderinin bir kez CHP'ye davette bulunduğunu ama karşılık görmediğini anlatan Parsak, “Şimdi yemek pişti, servise hazırlık var. Şimdi diyorsunuz ki: “Yemeğin tuzu az, yağı fazla, etli olmamalıydı, acılı olmalıydı vesaire.” Farklı olabilirdi ama bu da sizin tercihiniz. Biz kendi yaklaşımımızla siyasi çerçevesini belirlemek suretiyle sürece etki etmeye çalıştık” dedi.