HDP’ye 'mali kıskaç' mı gelecek?

2017 bütçesinde siyasi partilere yapılacak Hazine yardımı da belli oldu. Kulislerde HDP’ye verilmesi gereken yardımın bir KHK ile engellenebileceği konuşuluyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis’in üçüncü partisi HDP’ye dönük operasyonlar sürüyor. Eş başkanların aralarında bulunduğu 10 milletvekilinin ardından dün 2 vekil daha tutuklandı. Bu arada partinin il ve ilçe teşkilatlarına yönelik operasyonlarda gözaltına alınanların sayısı da yüzlerle ifade ediliyor.

HDP kulislerine göre, yaşanan süreçte amaç partiyi siyaset yapamaz, söz söyleyemez hale getirmek. Milletvekillerine dönük yeni bir tutuklama dalgasının sürpriz olmayacağının konuşulduğu kulislerde, “Bu tutuklamalarla Meclis grubu 20 kişinin altına düşerse şaşırmayın” yorumları yapılıyor.

Anayasa değişikliği yapılana kadar bu sürecin devam edeceğini söyleyen HDP’liler, siyaset yapmaya dönük kısıtlamalara mali kısıtlamaların da ekleneceği görüşünde. HDP’lilerin “mali kıskaç” dediği konu Hazine yardımı.

HAZİNE YARDIMINA OHAL ENGELİ

Siyasi partilere her yıl ocak ayında bütçe gelirleri üzerinden yapılan hesaba göre Hazine yardımı yapılıyor. Ocak ayında bu yardımın tamamı siyasi partilere ödeniyor. HDP ilk kez 2016 yılında bu yardımdan faydalandı, yaklaşık 23 milyon lira aldı. 2017 yılı hesabına göre de 26 milyon lira alması gerekiyor.

Peki bu engellenebilir mi? Parti yöneticileri bunun için OHAL yetkisine dayandırılarak yayınlanacak bir Kanun Hükmünde Kararname ile birçok şey mümkün hale getirildiği için bu da sürpriz olmaz görüşünde.