Duvar Arkası: MHP'de büyük fire iddiası!

'Başkanlık'ta MHP gerilimi: 'Fire' sayısı 19 mu? Meclis TV'de 'yakın çekim'... Beştepe'de The Following'i kim izliyor? Duvar Arkası, siyasette 'arka plan'ı yazmaya devam ediyor...

Google Haberlere Abone ol

MHP'DE, BAŞKANLIK TEKLİFİNDE 19 FİRE İDDİASI

AK Parti ile MHP'nin uzlaştığı Anayasa değişikliği teklifinde kaç fire olacağı büyük önem taşıyor. En son dokunulmazlık oylamasında neredeyse açık oy kullanan, muhalefete göre ‘görevlendirilmiş parti komiserlerine kullandıkları oyun rengini göstermeye zorlanan ve gizli oylama kuralını ihlal eden’ AK Parti'de fire ihtimaline karşı bu kez nasıl önlemler alınacağı konuşuluyor.

Gözler bir yandan da MHP'de. Milliyetçi Hareket Partisi’nde muhalif 5 milletvekili Başkanlık sistemine karşı olduklarını yaptıkları bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurmuştu. Meclis kulislerine göre MHP’de başkanlık teklifine karşı olan milletvekili sayısı çok daha yüksek.

MHP’nin milletvekili sayısı 39… Anayasa değişiklik teklifine 19 milletvekilinin ‘hayır’ oyu kullanacağı konuşuluyor.

AK Parti’nin sandalye sayısı 317. Meclis Başkanı oy kullanamayacağı için 316 kişi olarak düşünüldüğünde MHP’den ‘evet’ oyu vereceklerle ve tabii AK Parti’den hiç fire verilmeyeceği hesaplandığında sonuç 336 oluyor. Referandum için gerekli olan alt sınır 330. Yani AK Parti’de 7 milletvekilinin bu teklife hayır demesi durumunda siyasette çok şey değişebilir. Bu nedenle iktidar partisi işi şansa bırakmamak için teklif komisyonda görüşülmeye başlandığında sadece kamuoyunu değil kendi grubunu da ikna için elinden geleni yapacak.

AK Parti içinde en fazla itiraz edilen konulardan birinin ‘yedek milletvekilliği’ olduğu da biliniyor.

'YAKIN PLAN' MECLİS TV!

Meclis bütçe mesaisinde. Bütçenin geneli üzerinde partilerin görüşlerini açıkladığı ilk gün HDP'ye Meclis TV sansürü vardı.

HDP milletvekillerinin Meclis’teki konuşmaları sırasında, kürsüye getirdikleri HDP’li tutuklu milletvekillerinin fotoğrafları, Meclis TV tarafından gösterilmedi. Meclis TV çözümü, kürsüye çıkan siyasetçiyi yakın plan çekmekte buldu.

HDP'lilerin tepkisi üzerine, Meclis Başkanı İsmail Kahraman, "Benim talimatım yok. Meclis Televizyonu kendi yayınını yapıyor” yanıtını verdi. İlerleyen günlerde uygulama eskiye döndü; Meclis TV çekimlerinde kürsü ve kürsünün üzerindeki tutuklu milletvekillerinin fotoğrafı gösterildi.

HDP'lilere göre bütçe görüşmelerinin ilk gününde Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere CHP ve MHP liderleri de Genel Kurul'daydı ve o gün Cumhurbaşkanı’nın da Genel Kurulu izleme ihtimali yüksekti. HDP’liler ‘bu sansür Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a hoş görünmek için yapıldı’ diyorlar.

Meclis TV yöneticilerinin Kimseden talimat almadan Cumhurbaşkanı’na ya da Başbakan’a tutuklu milletvekillerinin fotoğraflarını göstermemek için sansür uygulaması, ‘kraldan çok kralcılık’ yorumuna sebep oldu.

DİZİNİN TAKİPÇİSİ İBRAHİM KALIN MI?

Duvar’ın, 5 Aralık 2016 tarihinde yayınladığı, Nergis Demirkaya imzalı “Beştepe’ye göre FETÖ’nün sırrı The Following’de” başlıklı haberi büyük ilgi gördü. Haberi ertesi günden itibaren tüm gazete ve televizyonlar da kullandı.

Cumhurbaşkanlığı’nın 15 Temmuz darbe girişimini anlatmak için Türkçe-İngilizce hazırladığı broşürde Gülen örgütüne Amerikan dizisi The Following’i örnek göstermesi sadece kamuoyunda değil siyaset dünyasında da merak uyandırdı.

Bir edebiyat profesörünün insanları birer suç makinesine dönüştürmesinin hikâyesini anlatıldığı bu dizinin Cumhurbaşkanlığı ekibindeki takipçisi acaba kimdi? Haberi okuyan siyasetçiler ‘Beştepe’de The Following’in takipçisi olsa olsa İbrahim Kalın’dır yorumunu yaptılar.

‘FETÖ’YÜ ANLAMAK İÇİN THE FOLLOWING’İ İZLEYİN DEMEK’

Başlık Ekşi Sözlük’ten… Duvar’ın haberi yayınlamasının ardından Ekşi Sözlük yazarları bir dizi yorum paylaştılar. Yorumlardan bazıları şunlar:

Şaka gibi ama gerçek. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapıldığı söylenen öneri.

Psikopat seri katil Joe Carroll’ın kendi gibi psikopat ama zayıf karakterli seri katillerden oluşan tarikatıyla önüne geleni öldürdüğü, FBI'la kedi fare oyunu oynadığı dizi The Following’i izleyerek FETÖ’yü anlayacağımızı buyurmuşlar.

Yani siz şimdi kandırıldık derken, Joe Carroll'ın beynini yıkayıp tavuk keser gibi adam kesip biçtirdiği kuklalar gibi miydiniz onca yıl diye sorabiliriz mesela.

Görüyor ve arttırıyorum: siyaseti anlamak için House of Cards izleyin.

Tek öneri bu değil. Salak ile Avanak’tan Battlestar Galactia’ya kadar birçok dizi önerisinde de bulunmuş Ekşi Sözlükçüler.