Erdoğan: Yeni bir döneme hazır mısınız?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı eylemleri, 17-25 Aralık operasyonları ve 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle Türkiye ekonomisinin beklenenden daha düşük büyüdüğünü söyledi. Erdoğan, döviz kurundaki tarihi rekorlar için de, "'Bazıları döviz kurundaki oyunları, kimlerin bunu niye yaptığını görmek istemiyor'' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ar-Ge çalışmalarının daha ileriye taşınması gerektiğini belirterek, yüzde 3 hedefi koydu. Türkiye İnovasyon Haftası Etkinliği'nde konuşan Erdoğan, döviz kurundaki artışları da, ekonomiye yönelik bir darbe girişimi olarak nitelendirdi.

Erdoğan konuşmasında özetle şunları söyledi:

2023 HEDEFLERİ: Türkiye'nin 2023 hedefleri ancak yenilikçi bir anlayışın üzerine inşa edilebilir. Her alanda büyük bir değişim ve dönüşüm geçiren Türkiye'nin inovasyon konusunda da aynı performansı ortaya koyacağına inanıyorum. 2001'de 76 bin olan Ar-Ge insan kaynağı sayımız 2016 itibarıyla 224 bini geçti. Yine 2001'de yüzde 0,54 olan Ar-Ge harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılamız içindeki payı 2016'da yıllık 20 milyar lirayı aşarak yüzde 1,06 seviyesine yükseldi. Yeterli değil. Hedef yüzde 3. Bunu başarmamız lazım

MİLLİ PARA: Finans sektörü denilince tabii olarak aklımıza hemen son günlerdeki kur dalgalanmaları geliyor. Bazıları döviz kurunun artmasının arkasındaki gerçekleri, oynanan oyunları, kimlerin bunu niye yaptığını görmek istemiyor. Döviz yerine milli paramızı kullanma kararımız, bir başka ülkenin ekonomisi aleyhine bir faaliyet asla değildir.

PATENT BAŞVRULARI: 2002-2015 arasındaki yerli patent başvuru sayısı 37 bini geride bıraktı. Geçtiğimiz yıl itibarıyla imalat sanayindeki girişimlerin yüzde 55'i, hizmet sektörünün ise yüzde 47'si yenilikçi faaliyetler yürütür hale geldi. Küresel inovasyon endeksinde 128 ülke içinde 42'nci sıraya yükselmiş bulunuyoruz. Ama endüstriyel tasarım alt başlığında Çin, İtalya ve Kore ile birlikte ilk sırada bulunuyoruz.

FAİZİN YÜKSELMESİNE KARŞIYIZ: Biz tüm dünyada reel sektörün hasmı olarak gördüğümüz kurun da, faizlerin de yükselmesine karşıyız. Çünkü biz yatırım istiyoruz. Biz istihdamın artmasını istiyoruz. Biz üretim istiyoruz. Biz ülkemizdeki yatırımcının, girişimcinin dünya ile rekabette gücünün artmasını istiyoruz.

GEZİ, 17-25 ARALIK...: Şundan emin olunuz, Türkiye şayet Gezi olaylarını, FETÖ'nün 17-25 Aralık emniyet-yargı ve 15 Temmuz silahlı darbe girişimlerini, PKK ve DEAŞ örgütlerinin kanlı eylemlerini yaşamamış olsaydı, bugün çok başka bir noktada bulunacaktı. 800 milyar doları aşan milli gelirimiz, trilyon dolara dayanmış olacaktı. 410 milyar doları bulan dış ticaretimiz 600 milyar dolarlara yaklaşacaktı. Düşen petrol fiyatlarının etkisiyle dış yatırım açığımız azalacak, yatırım imkanlarımız artacaktı. Büyüme oranımız yüzde 6-7'lerden aşağı düşmeyecekti. Faiz oranları biliyorsunuz 4,6'ya kadar düşmüştü, yüzde 3'lere gerileyecekti. Enflasyon bu rakamın da altına inecekti. Bu verilerin sağladığı güç ve imkanla Suriye ve Irak'ta çok daha etkin bir politika izleme imkanına sahip olacaktık. Fakat çok açık, çok kirli, çok sinsi bir dizi oyunla elimizi kolumuzu bağlamaya, bize diz çöktürmeye çalıştılar."

ANAYASA TEKLİFİ BUGÜN MECLİS'TE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Esenyurt'ta yaptığı konuşmada ise idam konusunu tekrar gündeme getirerek, "İdamı getiren yasa benim önüme gelirse onaylarım" dedi.

Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili de konuşan Erdoğan, "Şimdi biliyorsunuz yeni anayasanın çalışmaları var. Bugün yanılmıyorsam hükümet yeni anayasayla ilgili hazırlıkları parlamentoya sunacaklar. Temennim odur ki parlamentodan bu şöyle başarılı bir referandum oylamasıyla şöyle 330'u aşacak şekilde geçer ve ondan sonra da parlamento bunu milletimize taşıyacak, milletimize gelir. Bütün bunlara hazır mısınız? İnşallah parlamentomuzda buna hazır olduğumuzu sizlere getirmek suretiyle ortaya koyar. Milletimiz için hayrolsun, ülkemiz için hayrolsun. İnşallah yeni bir dönemin başlangıcı olsun" dedi.

(HABER MERKEZİ)