'Erdoğan dolarlarını liraya çevirdi'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hesabındaki dolarları TL'ye çevirdiğini söyledi. Kalın, El Bab'da Türk askerlerine saldırıyı ise Suriye rejiminin yaptığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, anayasa değişikliği için AK Parti ile MHP arasındaki görüşmelerin 'olumlu' bir havada ilerlediğini söyledi. Halep'te çatışmaların durması için Türkiye'nin diplomatik çabalarının sürdüğünü belirten Kalın, El Bab'ta 3 askerin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan saldırıyı ise Suriye rejiminin gerçekleştirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, gündemdeki konularla ilgili açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı:

EL BAB'TA ÇOK DİKKATLİ OLMALIYIZ: (Fırat Kalkanı Harekatı) Planlandığı şekilde, kararlı bir biçimde devam etmektedir. Özellikle El Bab içerisinde DEAŞ terör örgütünün yaptığı büyük yığınaktan dolayı da burada çok dikkatli hareket edilmesi büyük önem arz ediyor. Şu an itibarıyla takriben bin 800 kilometrekarelik bir bölge, Cerablus'tan Azez'e ve Azez'in güneyine, El Bab bölgesine kadar, terörden tamamen temizlenmiş durumdadır. Menbiç konusunda tavrımız nettir. YPG unsurlarının şu anda çekilmesi gerekirdi. Rakka'yla da tavrımız aynıdır, buraya da operasyonun aynı şekilde yürütülmesi gerekiyor.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ: (Anayasa değişikliği) AK Parti ve MHP arasındaki görüşmelerin gayet olmulu geçtiğini biliyoruz. İki parti, Türkiye’nin önünü açacak bir adım attı.

HALEP: (Suriye'deki çatışmalar) Halep'te yaşanan hadiseler hepimizi çok ciddi şekilde kaygılandırmaktadır. Rejim, Halep'te açıkça bir insanlık suçu ve savaş suçu işlemeye devam etmektedir. Nitekim rejimin başındaki kişinin bugün basına yansıyan açıklamalarından da gördüğümüz kadarıyla rejim hiçbir ateşkese, hiçbir formüle açık değildir. Çatışmaların durması ve insani yardımların ulaştırılması çağrısı yapıyoruz. Halep için diplomatik temaslarımıza devam ediyoruz.

AB: (AB ile gerginlik) Vizelerin kalkması ve göçmen fonu konusunda daha önceki takvimin işlememesi üzücüdür. Avrupa’da aşırı sağcı, ırkçı söylemler bizim için endişe kaynağıdır. Schengen meselesi çözülmelidir. Mülteciler konusunda Avrupalıların üzerine düşeni yapmalıdır. Yükselen aşırı sağa karşı daha sorumlu davranmalıdır. Aşırılığa pirim verilmemeli, Türkiye karşıtlığı üzerine siyaset yapılmamalıdır.

BAHÇEKAPILI'NIN ALIKONULMASI: (Almanya’da TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın alıkonulması) Kendisine yapılan bu muameleyi kınıyoruz. Gerekçesi ne olursa olsun, kabul edilemez. İncitici, yakışık olmayan bir muamele söz konusu. Soruşturma yapıp, gerekli adımları atmasını bekliyoruz.

BAŞİKA KAMPI: Başika’daki kampın yasal statüsü konusunda müzakereler devam ediyor.

ASKERLERE SALDIRI: El Bab operasyonu planlandığı gibi devam ediyor. Uluslararası koalisyonla işbirliği içinde yürütüyoruz. Sahadaki gelişmelere bağlı olarak birtakım güncelleme, ayarlama yapılıyor. El Bab’da TSK askerlerine saldırı Suriye rejimi tarafından yapılmıştır. Asıl niyetinin ne olduğunu ortaya koymaktadır.

IŞİD'İN KAÇIRDIĞI 2 ASKERİN DURUMU: Genelkurmay Başkanlığı, MİT ve biz yakından takip ediyoruz. Askerlerimizin bulunması için çalışmalar devam ediyor.

YUNANİSTAN: Bizim beklentimiz, Yunanistan'ın darbeci askerleri en kısa sürede Türkiye'ye iade etmesidir. Hem hukukun gereği, hem Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin gereğidir.

DOLAR: (Dövizi TL'ye çevirme çağrısı) Cumhurbaşkanı çağrıyı yaptığı gün hesabındaki dövizi Türk Lirası’na çevirmiştir.