'Ortaya konulacak tepki önümüzdeki dönemi şekillendirecek'

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, TBMM’de Darbe Komisyonu’na yaptığı bilgilendirmenin ardından dün akşam gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Kışanak ve Anlı'yla ilgili tüm demokratik eylemleri destekleyeceklerini söyledi. Bilgen, ortaya konulacak tepkinin önümüzdeki dönemin tablosunu belirleyeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasına HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen tepki gösterdi. Türkiye’nin, bir milletvekili ya da belediye başkanının bu kadar kolay gözaltına alındığı bir ülke olmaması gerektiğini söyleyen Bilgen, “Böyle keyfi bir tutum, içine kapanma ve uluslararası taahhütleri yok sayma asla kabul edilemez “ dedi.

“Başkanlıkla ilgili bir talep suç değil, hatta neredeyse karşı çıkmak bir cezalandırma nedeni sayılıyor” diyen Bilgen’in değerlendirmeleri şöyle:

“Türkiye bugün 15 Temmuz tartışması yaparken direnme hakkını, halkın kendi seçtiklerine sahip çıkma hakkını olumlayarak konuşuyorsa, parlamentoda nasıl ki demokrasi kavramı önemsenmişse, yerel yöneticiler ve milletvekillerine yönelik her türlü baskı konusunda da karşı hassasiyetin sergilenmesi önemlidir. Toplumun göstereceği tepki, ilgili çevrelerin diğer siyasi partilerin performansı, uluslararası kamuoyunun sergileyeceği performans önemli olacaktır. İnsan hakları sorunları kimsenin içişleri değildir.

Türkiye’nin milletvekilini ya da belediye başkanını bu kadar kolay gözaltına aldığı, siyasetten men ettiği ve çalışamaz hale getirdiği bir ülke olma hakkı olamaz. Böyle bir keyfi tutum, içine kapanma ve uluslararası taahhütleri yok sayma asla kabul edilemez. Önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak tabloyu belirleyecek olan bugün sergilenecek olan tepkidir, sahiplenmedir, duyarlılıktır.

Sokak dahil her yerde demokratik sivil tepkileri destekleyip sahip çıkacağız. Belediye başkanları ve milletvekillerimizle, ev ve belediyedeki aramalarda tepkimizi ortaya koyacağız."