HDP'den CHP’ye Meclis için işbirliği çağrısı

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar Duvar’a değerlendirmelerde bulundu. “Meclis platformunu etkili hale getirmeye çalışıyoruz" diyen Sancar, "MHP zaten AKP ile birlikte davranıyor. CHP’li yetkililerle görüşmemiz gerekiyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İktidarın 15 Temmuz sonrasında çıkardığı OHAL kararnameleriyle Meclis’i devre dışı bırakmak istediğine dikkat çeken muhalefetin formül arayışı dikkat çekiyor. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, TBMM’nin resmen açılmasına rağmen önemli hiçbir konuyu görüşme imkanı olmadığına dikkat çekti ve “Fiilen Meclis çalıştırılmıyor” dedi.

Meclis’i çalışır halde tutmak için muhalefet partileri olarak gereken ne ise yapacaklarını ifade eden Sancar, MHP’nin AKP ile birlikte davrandıklarını söyledi ve “Geriye CHP ve biz kalıyoruz. CHP’li yetkililerle bu konuyu görüşmemiz gerekiyor" diye konuştu. HDP Mardin Milletvekili Sancar’ın Duvar’a yaptığı değerlendirmeler şöyle:

'HÜKÜMET GENEL KURULA GELMEDİ'

"Meclis resmen açılıyor ancak önemli hiçbir konuyu görüşme imkanı olmuyor. Meclisin çalışabilmesi için toplantı yeter sayısı ve karar yeter sayısı gerekiyor. Anamuhalefet Meclis’te karar yeter sayısı olup olmadığını talep eder oysa son yaşadığımız örnekte hükümet karar yeter sayısını bulmamak için toplantıya gelmedi. Yani karar yeter sayısı iki kez üst üste bulunamayınca kapandı.

'MHP, AKP İLE BİRLİKTE DAVRANIYOR'

Muhalefet tam kadro gelmesi halinde bu sayıya ulaşılabilir CHP ve bizim sayımız buna yetiyor. Ama bizim sürekli tam kadro bulunmamız zor. Bundan sonra bu meseleyi de ayrıca gruplarımız görüşecekler. Meclis’i çalışır halde tutmak için biz muhalefet partileri üzerimize düşeni daha fazla yapacağız. MHP zaten AKP ile birlikte davranıyor. Geriye CHP ve biz kalıyoruz. CHP’li yetkililerle bu konuyu görüşmemiz gerekiyor.

'MECLİS DEVRE DIŞI KALSIN İSTENİYOR'

Meclis devre dışı kalsın, Meclis bu konuları tartışmasın istiyorlar. Muhalefetin sesini duyurabileceği fazla bir alan da kalmadı. Özellikle HDP olarak bize bütün kanallar kapatılmış durumda. En kolay sesimizi duyurma yeri Meclis kürsüsü. Siyasi denetimi burada işletmeye çalışıyoruz. En azından burada kamuoyunun bilgilenmesi açısından önemli. Bu platformu etkili hale getirmeye çalışıyoruz. Hükümet bunu istemiyor. Bir yanda denetimden ve kamuoyunun bilgilenmesi hakkından yoksun kalmasını istiyor. Öte yandan OHAL yönetimini fiili başkanlık sistemine çevirdiler.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİŞİN PSİKOLOJİK ORTAMINI HAZIRLAMA

Meclis’in ne kadar anlamsız olduğunu sürekli bu uygulamayla göstermeye çalışıyorlar. Dolasıyla başkanlık sistemine resmen bir geçişin psikolojik ortamını hazırlama gibi bir amaç güdüyorlar ayrıca. (DUVAR)