Utku Çakırözer: Basın özgürlüğüne darbe yapılmıştır

CHP'nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, Basın İlan Kurumu yönetmeliğinde yapılan değişikliğe tepki gösterdi. Çakırözer, "Basın özgürlüğüne darbe yapılmıştır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Resmi Gazete'nin 5 Ekim 2016 tarihli sayısında yayınlanan 'Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği'ne göre hakkında 'Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar' veya Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında dava açılan gazetelerde, dava sonuçlanıncaya kadar resmi ilan yayınlayamayacak. Bu suçlardan yayın çalışanına dava açılması durumunda kurum, çalışanını resmi bildirimin ardından 5 gün içinde işten atmak zorunda.

Düzenlemeyi Duvar'a değerlendiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, "Yönetmelikle basın özgürlüğüne darbe yapılmıştır" dedi.

YÖNETMELİK, ANAYASAYA AYKIRI

Yönetmeliğin, kendisini kanun yerine koyduğunu, bunun ve 'hakkında dava açılan kişiyi peşinen suçlu ilan edip 5 gün içinde işten atılması gerektiğini' söylemesinin hiçbir hukuk ilkesine uymadığını belirten Çakırözer, "Bir kişi hakkında dava açıldı diye o kişiyi suçlu ilan etmek, en temel hukuk ilkesi olan 'masumiyet karinesi'ne aykırıdır. Bir kişi suçu kesinleşinceye kadar masumdur" açıklamasını yaptı.

'KAPATAMAZSA CAN DAMARINI KESİYOR'

CHP'nin gazeteci milletvekili, 'Basın hürriyeti' başlıklı Anayasa'nın 28'inci maddesini hatırlatarak şunları söyledi: "Yönetmelikte, kuruma, ortaklara, yöneticilere, imtiyaz sahiplerine açılan davalarda, dava sonucuna göre ileride mahsuplaşma ya da telafiden bahsediliyor. Aradan geçen süre zarfında o yayın kuruluşu, özgürce yayın yapacak maddi imkânlardan yoksun kalacaktır. Bu kabul edilemez!"

Utku Çakırözer, "Muhalif, eleştirel yayın yapan basın yayın kuruluşlarından kapatabileceklerini kapattılar. Şimdi de kapatmaları halinde büyük bir tepkiyle karşılaşacakları kuruluşların ilan gelirlerini yani can damarlarını keserek onları yok etmeye çalışıyorlar. Yönetmelikle anayasal güvence altına alınan basın özgürlüğü kaldırılmıştır. Bu yönetmelikle basın özgürlüğüne darbe yapılmıştır" dedi. (DUVAR)