Anayasa paketi küçülüyor

Üç partinin temsilcisinin yer aldığı Anayasa Komisyonu'nun sınırlı bir değişiklik için uzlaşmaya varacağı belirtiliyor. CHP'li Tezcan, paketin 5-10 arası maddede değişiklik içereceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - AKP, CHP ve MHP temsilcilerinden oluşan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun  ‘en kısa sürede tamamlanacak’ sözü verdikleri Anayasa paketi görüşmelerinin 1.5 ay geçmesine rağmen bitirilmemesi ‘masa dağılıyor mu’ tartışmalarına neden oldu. Kulislerde, komisyonun daha önceki örnekler gibi hayal kırıklığına neden olmamak için az sayıda madde üzerinde de olsa ortak bir metni kamuoyuna açıklayacağı konuşuluyor. Komisyon üyeleri bu hafta içinde yeniden bira araya gelecek. Üç partinin genel başkanlarının bir araya gelip gelmeyeceği henüz netlik kazanmadı.

CHP: İLKELERDE ISRARCI OLURUZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve komisyon üyesi Bülent Tezcan, Anayasa masasıyla ilgili soru işaretlerini Duvar’a değerlendirdi. CHP’nin OHAL KHK’larını (Kanun Hükmünde Kararname) Anayasa Mahkemesi'ne götürme çalışmalarının komisyonu etkileyip etkilemeyeceği sorusuna Tezcan, ikisinin ayrı konular olduğunu belirterek cevap verdi. Bu İki konunun birbirini etkilememesi gerektiğini belirten Tezcan, “ Neden komisyonu etkilesin. Kararnamelerin mahkemeye gitmekle bir ilgisi yok. OHAL kararnamelerini Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz” dedi.

5-10 MADDE DEĞİŞECEK

Anayasada önemli olanın uzlaşma olduğunu ifade eden Tezcan, “Uzlaşı olması için uğraşıyoruz” derken mini yargı paketinin 5 ila 10 madde arasında olacağına dikkat çekti. 15 Temmuz darbe kalkışmasından sonra komisyon kurulmasına da neden olan HSYK (Hakimler ve Savcılar Üst Kurulu) düzenlemesindeki anlaşmazlıkla ilgili soruya Tezcan, “HSYK’nin iki ayrı kurul olması bizim ön koşulumuz değil. Bu nedenle burada bir sorun yok. Ancak yargı üyelerinin seçimi konusunda bir uzlaşma yok” yanıtı verdi.

Tezcan, komisyona yaklaşımlarını “Bizim vazgeçmeyeceğiz tek şey ilkeler. Biz yargının siyasallaşmasına karşıyız. Bunda ısrarcıyız” diye özetledi.

Üçlü komisyonda, AKP'yi Genel Sekreter Abdülhamit Gül, CHP'yi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP'yi Afyon Milletvekili Mehmet Parsak temsil ediyor.

Mini Anayasa Komisyonunda HSYK anlaşmazlığıMini Anayasa Komisyonunda HSYK anlaşmazlığı

SON SÜZ LİDERLE SÖYLEYECEK

Anayasa değişikliği çalışmaları konusunda üç partinin komisyon temsilcilrinin genel başkanları bilgilendirdikleri öğrenildi. Anayasa değişiklik metninin son şeklini alması için Ankara’da bir liderle buluşması bekleniyor.

kulislerde konuşulanlara göre askeri yargının kaldırılması konusunda bir uzlaşma var. Anayasa Mahkemesi'nin askeri yargı içinden seçilen 2 üyeliği iptal edilecek. Uzlaşılan bir diğer düzenlemeyle de KHK ile İçişleri Bakanlığı'na bağlanan jandarma genel komutanı, milli güvenlik kurulu üyeleğinden çıkarılacak.

SEÇİM KONUSUNDA UZLAŞMA

Pakette yer alacak bir diğer değişiklik ise avukatlarla ilgili olacak. Bu düzenleme 24. Yasama döneminde üzerinde uzlaşılan 60 maddeden alındı. Düzenlemeye göre, savunmanın yargının asli ve bağımsız unsuru olduğu vurgulanacak ve savunmayı avukatların temsil ettiği ifade edilecek. Ancak bu kapsamda Barolar Birliği'nin anayasal kurum olarak tanınması konusunda uzlaşı sağlanmadı

Pakette Kanun Hükmünde Kararnamelerle ilgili de bir değişiklik maddesinin yer alması bekleniyor Buna göre yoğun şikayetlere neden olan KHK’lara yargı denetiminin önünün açılması planlanıyor. Pakette 3 yıl da 3 seçim yapılmasına ilişkin AK Parti öneresi CHP kanadından destekg örmedi