Atilla Kart: Belediyeler infaz ediliyor

CHP’nin eski hukukçu vekili Atilla Kart, 28 belediyeye kayyım atanmasına tepki gösterdi. Kart, "OHAL kararnameleriyle kurumsal olarak o belediyeyi infaz ediyor, seçmenin toplu iradesine müdahale ediyorsunuz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı / [email protected].

DUVAR - Hükümetin sandıkla gelen 28 belediye başkanını OHAL kararnamesiyle görevden uzaklaştırmasını eleştiren CHP’nin hukukçu eski milletvekili Atilla Kart, faşizan bir iklim anlayışının hakim olduğunu söyledi. OHAL kararnamelerinden sonra onbinlerce kişinin mal  varlıklarına el konulduğunu, bir o kadar insanın da çalıştıkları kurumlarından  ihraç edildiğine dikkat  çeken Kart, “Avukatlar vekalet alamıyor. Belediyelere kayyım ataması seçme ve seçilme hakkının ihlal edilmesinden de öte bir şey. Bu iklim demokrasinin özünü teşkil eden seçme ve seçilme hakkının linç ve infaz ikliminden bir kültüre dönüşüyor” dedi.

OHAL'E KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI

Atilla Kart,  üyesi olduğu Ankara Barosu, Türkiye Barolar Birliği ve partisi CHP ile diğer partileri edilgen tavırlarından sıyrılarak OHAL kararnamelerine karış göreve çağırdı.

Kart’ın  Duvar’a  değerlendirmeleri şöyle:

"28 belediye başkanının görevden alınmasını tek başına bir olay gibi yorumlamak doğru değil. OHAL kararnamelerini gerekçe göstererek on binlerce insanın mal varlığına el koyamaz, yine onbinlerce insanı görevden uzaklaştıramazsınız.  Bu ülkenin MASAK, SPK, BDDK gibi kurumları var. Bu kurumları çalıştırmayıp onların yapacağı sağlıklı incelemeyi bırakıp işlem yapmanın herhangi bir hukuk devletinde karşılığı yoktur.

'12 EYLÜL'E AŞAN BİR DÖNEM'

12 Eylülde 10 yıl bolunca sıkıyönetim mahkemelerinde yoğun bir avukatlık yaptım, komisyona gidip meramınızı anlatıyordunuz, çoğu zaman sonuç alınıyordu.  Ben bunu o dönemde bir hukuk vardı anlamında söylemiyorum. Ancak karşınızda kurumlar vardı.  Bu dönem 12 eylül sürecini kat be kat  aşan dönem.  Bir idari meslekten ihraç gibi çok ağır sonuçlar yaratan bir işlemde karine, kanı yaratacak bir şey olmadan, en ufak bir şey olmadan insanların istikbaliyle oynuyorsun.

Burada faşizan bir iklim anlayışı var. Avukatlar vekalet alamıyor. Belediyelere kayyIm ataması seçme ve seçilme hakkının ihlal edilmesi. Bu iklim demokrasinin özünü teşkil eden seçme ve seçilme hakkının linç ve infaz ikliminden bin kültüre dönüşüyor.

Bu  kurumları yok ediyorsunuz kurumsal olarak o belediyeyi  infaz ediyorsunuz,  orada seçmenin toplu  iradesine  müdahale ediyorsunuz."