Erdoğan, Obama ve Putin Halep'i görüştü

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, G-20 zirvesinde Erdoğan, Obama ve Putin'in, Halep konusunda ayrı bir görüşme gerçekleştirdiğini anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, G-20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Halep konusunda ayrı bir görüşme yaptığını söyledi. Kalın, ayrıca Putin'in Fırat Kalkanı operasyonuna destek verdiğini kaydetti.

NTV'nin canlı yayınına katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Kalın G-20 zirvesinde ABD, Rusya, Almanya, Hindistan, AB, Çin, Güney Afrika ile ikili temaslar kurulduğunu aktardı.

Görüşme yapılan ülkelere darbe girişiminde yaşananların anlatıldığı bilgisini veren Kalın, "Biz oraya hazırlıklı da gitmiştik, o geceye ait bir takım materyallerde götürdük. Daha sonra darbeci askerlerin, generallerin ifadelerinden oluşan bir paketi de sunduk. Bu mesele sadece iki grup arasındaki bir mücadele değil. Batı basını zaman zaman bunu böyle yansıtmaya çalışıyor" dedi.

"ABD VE RUSYA OPERASYONU TAKDİR ETTİ"

Kalın, ABD ve Rusya başkanlarının Fırat Kalkanı operasyonunu takdirle izlediklerini söylediğini açıkladı. Operasyonda Özgür Suriye Ordusu'nun güneye doğru ilerlediğini anlatan Kalın, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yaklaşık 2 yıldır gündeme getirdiği bir konuydu bu. Burada bir güvenli bölge oluşturalım ve hem muhalefet burada bulunsun hem mülteciler burada kalsınlar. Bu sınırlarda böylece teröristlerden yabancı savaşçılardan, illegal geçişlerden temizlenmiş olsun diye. Maalesef bugüne kadar yaşın altına elini koyan ikinci bir aktör görmedik. Türkiye bu yükü yüklendi. Orada da birçok devlet başkanı ifade ettiler bunu. Türkiye burada yükün çok büyük bir kısmını taşıyor daha fazla yardımcı olmayız, Avrupalı liderlerde bunu özellikle söylediler" diye konuştu.

"HALEP'TE ANLAŞMA TASLAĞI GELDİ"

İbrahim Kalın, G-20 zirvesinin sona ererken Erdoğan'ın, Putin ve Obama ile Halep konusunda görüştüğü dile getirdi. Kalın görüşme ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Dün biz oradan ayrılmadan son anda Cumhurbaşkanı, Obama ile Putin’le birer defa tekrar görüştü. Şu Halep’teki ateşkes veya çatışmasızlık ortamını sağlanması ile ilgili anlaşmayı bir an önce hayata geçirelim. Biz de nihai anlaşmayı bekliyoruz. Bize bir taslak geldi ama nihai olarak bu tamam bütün aktörlerin mutabık kaldığı ve uygulayacağı bir anlaşmadır şeklindeki kağıdı bekliyoruz biz şu anda."

ABD İLE UZLAŞMA YOK

YPG konusunda ABD'lilerle uzlaşma olmadığını söyleyen Kalın, "Menbiç'ten bütün YPG unsurlarının temizlenmesi ısrarımızı sürdürüyoruz. ABD YPG'nin Fırat'ın doğusuna geçtiğini söylüyor. YPG'nin çekildiğini bizim kaynaklar da doğrulamalı. YPG unsurlarını Fırat'ın batısına geçerse bizim için meşru hedef olurlar" ifadelerini kullandı.

VİZE MUHAFİYETİ

Kalın, AB'ye vize muhafiyetinin yıl sonuna ertelendiği iddiaları için "Vize muhafiyetinde yıl sonu gibi bir takvim söz konusu değil. Bu konunun bir an önce hayata geçirilmesi konusunda sürecin hızlandırılması kararı çıktı. Vizesiz geçiş ve Geri Kabul Anlaşması eş zamanlı uygulanmalı. Fransa, Almanya, İtalya ile Cumhurbaşkanımızın görüşmeleri oldu" dedi.