Genel seçim süresi değişiyor mu?

Üç partinin oluşturduğu anayasa komisyonunda genel seçimlerin 4 yerine 5 yılda bir yapılmasının gündeme geldiği belirtiliyor. Yargı konusunda yapılacak değişikliklere ilişkin öneri de genel merkezlere sunuldu.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - Ak Parti, CHP ve MHP’nin anayasa değişikliği için oluşturduğu komisyonun üyeleri yargı konusunda yapılacak değişikliklere ilişkin bir paketi partilerinin genel merkezlerine sundu.

NİHAİ KARAR ALINMADI

Komisyonda milletvekili genel seçimlerinin 4 yıl yerine, önceden olduğu gibi tekrar 5 yılda bir yapılması önerisinin de değerlendirmeye alındığı belirtildi. Ancak bu öneri üzerinde nihai bir karar alınmadığı kaydediliyor.

Yargıyla ilgili 23 maddede tarama yapan komisyonun bu ay içinde bir toplantı daha yapması bekleniyor.

Kulislere yansıyan bilgilere göre yargıyla ilgili paket '5-10 maddede değişiklik yapılmasını' öngörüyor.

HSYK’nin ‘Hakimler Kurulu’ ve  ‘Savcılar Kurulu’ diye ikiye ayrılması, üye seçiminde değişiklik, Hakimlik ve Savcılık Teminatı, Mahkemelerin Bağımsızlığı, Askeri Yargının kaldırılması başlıklarının yeni düzenlemeler içinde yer aldığı kaydediliyor.

CHP'Lİ TEZCAN'IN AÇIKLAMALARI 

Komisyonun CHP'li üyesi Bülent Tezcan, son açıklamasında yargıyla ilgili bölümü bitirdiklerini 23 madde taradıklarını söylemişti.

CHP olarak yargının bir kısmının kendi içinden, bir kısmı da parlamentodan seçilecek üyelerle şekillendirilmesinden yana olduğunu belirtmişti. “Parlamento ağırlıklı seçim usulünü getirmekte yarar var” açıklaması yapan Tezcan, “ Yargıyı siyasetin emrine sokmak istemiyorsak, parlamentoda hâkim olan siyasi görüşün tek başına üye seçmesini engellemek lazım” demişti.