İmralı Heyeti'nden KCK açıklaması

İmralı Heyeti, Gaziantep'teki katliamın, KCK'nin 'çözüm' çağrısının boşa çıkartılması için yapıldığını belirtti. Ayrıca Öcalan'la ilgili uyarıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KCK önceki gün bir açıklamayla ‘savaşa son verecek’ adımlara hazır olduğunu belirtti. Açıklamada Öcalan’a ‘tecrit’in kaldırılması öncelikli koşul olarak ifade edildi. İmralı Heyeti, bugün düzenlediği basın toplantısıyla, KCK'nın deklarasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HDP Genel Merkezi'nde yapılan açıklamaya Pervin Buldan, İdris Baluken, Hatip Dicle, Ceylan Bağrıyanık ve Sırrı Süreyya Önder ile heyet tam kadro katıldı.

Evrensel'in haberine göre, heyet adına açıklamalarda bulunan Sırrı Süreyya Önder, konuşmasına Gazintep'teki katliama ilişkin başsağlığı ve acil şifa dilekleriyle başladı. Son birbuçuk yıl içerisinde yapılan onlarca toplantıya baş sağlığı dileyerek başladıklarını ifade eden Önder, KCK’nin açıklamasının tam da böyle bir süreçte bütün boyutlarıyla değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

'KCK'NİN ÇAĞRISI BOŞA ÇIKARTILMAK İSTENDİ'

KCK’den yapılan açıklamanın boşa çıkartılması için Gaziantep’teki katliamın yapıldığını belirten Önder, “Bunu boşa çıkartacak en önemli anahtar tam da darbecilerin bu kaosu tetikledikleri meselelerle hakiki bir yüzleşmeden geçiyor. Kürt düşmanlığından bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor. Buna dair sadece iki örnek vermek yeterlidir; darbe girişimine HDP’nin aldığı tutum herkesin malumu, bütün liderler çağrılmasına rağmen Meclis’in üçüncü partisi bunun dışında bırakıldı. Bu bir halka 'bugüne kadarki tek tipçi ve ayrımcı söylemlerimize devam edeceğiz' yaklaşımıydı. İkinci örnek; yangından mal kaçırılırcasına yeni anayasa çalışmalarıdır. Yine HDP dışlanarak, onun katlıları yok sayılarak, talepleriyle yüzleşmekten kaçınılarak daha baştan kadük doğmaya mahkum bir anayasa çalışmasıdır” dedi.

'ÇÖZÜM SÜRECİ ARAÇSALLAŞTIRILMASIN' UYARISI

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un “Başımıza ne geldiyse Suriye politikalarından dolayı geldi” ifadelerini hatırlatan Önder, “İnsanın günaydın diyesi geliyor” dedi. KCK’nin açıklamasının gerek devlet gerekse de demokrasi güçlerince hak ettiği ciddiyetle ele alınması gerektiğini anlatan Önder, İmralı Heyeti olarak katkı sunacak bir noktada olacaklarını söyledi ve ekledi: “Bugüne kadar ki gerek ateşkes süreçleri gerekse de çözüm süreci devlet ve hükümet tarafından bir araçsallaştırmaya kurban gitti. Bu süreçleri ele alış tarzı sistemin işine yaradığı zamanlarda gündemleşmesi şeklinde oldu. Böyle yapmayın uyarılarımız olmuştu. Eğer yeni bir süreç başlayacaksa burada bütün kesimlere büyük bir sorumluluk düşüyor. Bunda belki de bir amentü cümlesi olarak; bunu araçsallaştırmaya asla tenezzül etmemek, bunu lügatımızdan çıkarmakla başlayabiliriz vurgusunu önemli buluyoruz.”

CHP'YE 'NE İSTİYORSANIZ VERMEYE HAZIRIZ' ELEŞTİRİSİ

CHP lideri Kılıçdaroğlu'na sözlerine atıfta bulunan Önder, muhalefet partisinin soruna, ‘bu terörü durdurun bunun için ne gerekiyorsa vermeye hazırız’ şeklinde yaklaşmaması gerektiğini söyledi. Doğru yaklaşımın “Bu barışı hep birlikte kuralım olmalıdır” demek olduğunu vurgulayan Önder, “Bu çağrının hükümet ve devlet başta olmak üzere bütün demokrasi güçleri tarafından ciddiyetle ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun en önemli yolu bu meseleyi tartışabilmekten geçer” dedi.

ÖCALAN'IN DURUMU

Öcalan üzerindeki tecride ilişkin de uyarılarda da bulunan Önder, şunları söyledi: “Darbe girişimi ile açığa çıktı ki İmralı darbecilerin neredeyse üs kurduğu ve ilk yönelecekleri yer olma niteliği taşımaktadır. Tam da bir kaosu ve iç savaşı tetikleyecek çok ciddi hazırlıklarının olduğunu görüyoruz. Sayın Öcalan’ın güvenlik, çalışma ve özgürlük koşullarına her türlü iyileştirici yaklaşımın bu ülkede barışı geliştirici bir işlev gördüğünü de gözlemledik.”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Önder,  KCK’nin çağrısının ardından hükümetle bir temasın olup olmadığı sorusuna herhangi bir durumun olmadığını ancak, hükümetin şu anda bunu değerlenmekte olduğunu düşündüklerini söyledi. Zaman zaman basında yer alan Öcalan’la görüşüldü yönündeki iddialara da açıklık getiren Önder, bu konuda bir bilgileri olmadığını ve böyle haberleri tecride yönelik tepkilere karşı bir algı yaratma amaçlı olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Haberin kaynağı