Ahmet Türk: 15 Temmuz sivil darbeye dönüştü

HDP grup toplantısına katılan Kürt siyasetçi, muhalefetin sindirilmek istendiğini söyledi. Türk, CHP'yi de 'kayyım atanma riskine karşı' uyardı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Belediyelere kayyım atamanın önünü açacak torba yasa Meclis'te görüşülürken DBP'li belediye eşbaşkanları HDP grup toplantısına katıldı. Belediyeler adına konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, "Demokrasi sadece bir kelime değil, halkın iradesine kayıtsız şartsız uymaktır" dedi. 15 Temmuz'un ardından Kürtlerin bir kez daha hedef haline getirildiğini belirten Türk, "Mücadeleyi sürdüreceğiz, otoriter anlayışa set olacağız" ifadelerini kullandı.

Yaşanan darbelerin hep Kürtleri hedef aldığını öne süren Türk, "15 Temmuz askeri darbesi bir sivil darbeye dönüştürüldü. Muhalefetin, aydınların, emekçilerin susturulup sindirildiği bir noktaya taşınmak istenmekte. Kürtler bir kez daha hedef haline getirildi. Bugün tabloya baktığımızda, 12 belediye başkan hakkında tutuklama kararı verildi, 41 Meclis üyemiz tutuklandı, 37 belediye meclis üyemiz görevden alındı. Aslında kayyum yasasına çok da gerek yok" diye konuştu.

Türk, "Halkın iradesiyle seçilen yerel yöneticilerin bir bütün olarak görevden alınmasını sağlayan kayyum yasası, engellenen askeri darbenin sivil bir darbeye dönüştürüldüğünün en net göstergesidir" diyerek yasanın milyonların oylarıyla seçilen yerel yönetimleri tasfiye etmeye dönük olduğunu vurguladı.

CHP'YE UYARI 

CHP'yi de uyaran Türk, 'DBP'li belediyeleri hedefleyen' yasanın, CHP'li belediyelere uygulanmayacağının garantisi olmadığını söyledi.

AK Parti'nin seçimlerle kazanamayacağı yerlere kayyım atadığını öne süren Türk, "Demokratik ülkelerde krizler seçimlerle çözülür. AKP hiçbir Kürt kentinde seçim kazanamayacağını biliyor. Bu nedenle %10 bile oy alamadığı yerlerde belediyeleri kanunla almaya çalışıyor" dedi.

ATEŞKES ÇAĞRISI

Sivil siyasetin rolünü oynaması için uygun zeminin oluşması gerektiğini belirten Türk "Hükümet'in ve PKK'nin silahları bir an önce susturması gerekmektedir. Sayın Öcalan'ın sürece aktif katılımının sağlanması hayati önemdedir. Bin yılık geçmişi olan halklarımız birbirine güvenmek zorundadır. Kürtleri tehdit olarak grup, kazanımlarını ortadan kaldırmaya kalkmak hepimize yönelik bir tehdittir" şeklinde konuştu. (DUVAR)