MHP’den hükümete Hakkari ve Şırnak tepkisi

MHP’li vekiller hükümetten Hakkari ve Şırnak’ı il kapsamından çıkaran düzenlemeden vazgeçmesini istedi. MHP'liler 'İki ilimizin kaderiyle oynanmamalı' dedi.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - MHP’nin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri ile İstanbul Milletvekili ortak düzenledikleri basın toplantısında hükümete Hakkari ve Şırnak illerini ilçe yapacak düzenlemeden geri adım atmaya çağırdı. “Hakkari ve Şırnak halkını küstürmeye, devlete olan güven ve bağlılıklarını örselemeye hiç kimsenin hakkı yoktur” diyen MHP’li vekiller,” Kadim bir şehrimiz olan Hakkari ilimize yazık edilmemeli, Şırnak ilimize yazık edilmemeli, Hakkari ve Şırnak merkezinin kaderiyle oynanmamalı, yapılan yanlıştan derhal dönülmeli” sözleriyle  tasarının ilgili maddelerinin metinden çıkarılmasını istedi.

Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Doç. Dr. Mehmet Günal, Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Samsun Milletvekili Erhan Usta, İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu’nun basın toplantısındaki değerlendirmeleri  şöyle:

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda geçen hafta kabul edilen ve yarın genel kurul gündemine alınması planlanan “Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi, İki İl Merkezinin Değiştirilmesi ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının” 76, 77, 78 ve Geçici 1 nci maddeleri ile Hakkari ve Şırnak illerine yönelik düzenlemeler yapılmaktadır.

Buna göre; Hakkari’nin il statüsünün kaldırılması ve Çölemerik adıyla ilçeye dönüştürülmesi,  Yüksekova adıyla bir il ve Derecik adıyla bir ilçe kurulması; Şırnak il statüsünün kaldırılması ve Nuh adıyla ilçeye dönüştürülmesi, Cizre adıyla bir il kurulması öngörülmektedir.

Tasarıda; bölgenin coğrafi konumu, sosyal ve ekonomik yapısı, nüfusu dikkate alınarak ulaşım, haberleşme, emniyet ve asayiş hizmetlerinin daha etkin sunulması amacıyla bu düzenlemelerin yapıldığı gerekçe olarak sunulmaktadır. Komisyon görüşmelerinde Hükümet tarafından yapılan açıklamalarda da benzer konular ifade edilmiş, Yüksekova ve Cizre’nin gelişme potansiyeli ve havalimanına sahip olması gibi gerekçelerle il merkezlerinin değişikliğine gidildiği söylenmiştir. Halbuki, ülkemizde aynı durumda olan birçok il ve bağlı ilçesi var iken sadece Hakkari ve Şırnak illeri ile ilgili tasarrufta bulunulması dikkat çekmektedir.

Tasarıda yer alan “Hakkari ili kaldırılmıştır.” “Şırnak ili kaldırılmıştır.” ifadeleri kaba ve onur kırıcı nitelikte arz etmektedir.

Geçmişte birçok medeniyetin önemli bir merkezi ve kadim bir şehir olan Hakkari 1936 yılında, Şırnak ise 1990 yılında il yapılmış olup, bu düzenleme ile il yapılma gerekçeleri göz ardı edilmekte, çelişkili ve tutarsız bir karar alınmaktadır.

Yüksekova ve Cizre’nin il yapılmasını, hatta il olmayı çoktan hak etmiş birçok ilçemizin il yapılmasını MHP olarak destekliyoruz.  Ancak, Hakkari ve Şırnak’ın il statüsünün kaldırılarak ilçeye dönüştürülmesi büyük haksızlık olup, MHP olarak buna karşı olduğumuzu Komisyon görüşmelerinde defalarca açıklamış bulunmaktayız.

Hükümet bu konuda vurdumduymaz ve umursamaz bir tavır içerisindedir. İkna edici hiçbir bir gerekçe ortaya konulmadan, “Biz Hükümetiz, istediğimizi yaparız” ya da

“Ben yaptım oldu” anlayışıyla böyle bir düzenlemeye gidilmesi, Hakkari ve Şırnak merkezindeki insanımızın cezalandırılması anlamını taşıyacaktır.

Hakkari ve Şırnak’ın il statüsünün kaldırılarak ilçeye dönüştürülmesi, buraların gelişmesini ve bu illerde yaşayan insanımızın geleceğe yönelik plan, proje ve yatırımlarını çok olumsuz etkileyecektir. Ayrıca, bu illerimize il merkezi olduğu için daha önceden yatırım yapmış olanlar da mağdur olacaktır.

Hakkari ve Şırnak halkını küstürmeye, devlete olan güven ve bağlılıklarını örselemeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Hele ki, bu illerimizin bulunduğu bölgede terör örgütü PKK’nın kanlı eylemlerinin devam ettiği bir ortamda böyle bir düzenlemeye gidilmesi akıl karı değildir. Bu düzenlemenin kime faydası olacak, kimlere hizmet edecek çok iyi düşünülmeli ve bu karardan vazgeçilmelidir.

Kadim bir şehrimiz olan Hakkari ilimize yazık edilmemeli, Şırnak ilimize yazık edilmemeli, Hakkari ve Şırnak merkezinin kaderiyle oynanmamalı, yapılan yanlıştan derhal dönülmeli, Tasarının 76, 77, 78 ve Geçici 1 nci maddeleri Tasarı metninden mutlaka çıkarılmalıdır. (DUVAR)

Etiketler MHP şırnak Hakkari