Tutanaksız anayasa hazırlanıyor

AK Parti, CHP ve MHP’nin çalışma yol ve yöntemlerini belirlediği Anayasa değişikliğinin ilk toplantısında, yürütülecek müzakerelerin  ‘tutanak’ yani resmi kayıt altına alınmadan yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca, yargı eksenli 'mini paket', 'acil ihtiyaçlar' olması durumunda genişletilebilecek.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - AK Parti, CHP ve MHP’nin HDP’siz masaya oturduğu anayasa değişikliğinin ilk toplantısında, müzakerelerin başlangıcından bitimine kadar görüşmelerin ‘tutanakla’ resmi kayıt alınmaması karara bağlandı. AK Parti, CHP ve MHP’nin mutabakatıyla alınan karar uyarınca görüşmelerde TBMM’de görevli tutanak çalışanları görev yapmayacak.

CHP’li komisyon üyesi Bülent Tezcan, hazırlık çalışması yaptıklarını, samimi bir ortamda yürütülmesi ve bu çalışmalardan sonuç alınması için böyle bir karara alındığını söyledi. İlk toplantıda, yargı eksenli yapılacak meni paketin  ‘acil ihtiyaçlar’ olması durumunda genişletilebileceği de oy birliği ile benimsendi.

MİNİ PAKET GENİŞLEYEBİLİR

Toplantıyla ilgili Duvar’ın sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, gelecek hafta Salı gününden itibaren geceli gündüzlü bir mesai yapılacağını söyledi. Yargı eksenli bir çalışma yapılacağını, ancak bugünkü toplantıda madde bazında bir çalışma yapmadıklarını söyleyen Tezcan, “Biz CHP olarak buradan bir çalışma çıkmasını istiyoruz” dedi. Tezcan, “HDP masada gündeme geldi mi” sorusuna toplantı öncesinde konuyu gündeme getirdiği için içeride yeniden görüşülmediğini söyledi.

“ÜZÜM YEMEK İSTİYORUZ”

MHP’li komisyon üyesi Mehmet Parsak, anayasa değişikliği çalışmasının bundan sonra nasıl gideceği konusunda yol ve yöntemi belirlediklerini söyledi. “Biz üzüm yemek istiyoruz” diyen Parsak, toplantının samimi bir ortamda geçtiğini ifade etti. Paketin yargı eksenli olmak üzere acil ihtiyaçlar kapsamında genişleyebileceğini anlatan Parsak, YÖK ve Anayasa Mahkemesi gibi  konularla  anlaşma sağlandığı takdirde bir genişleme yapılabileceğini ifade etti.

NE ZAMAN TOPLANACAK?

Toplantının ikincisi gelecek hafta Salı günü yapılacak. Bütün bir hafta çalışılarak bir rapor hazırlanması düşünülüyor. Rapor daha sonra her partinin genel başkanına sunulacak. (DUVAR)