CHP'den denetimli serbestlik hamlesi

Tanrıkulu, denetimli serbestlikte üst sınırın üç yıla genişletilmesi için kanun teklifi verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, denetimli serbestlikte üst sınırın üç yıla genişletilmesi için kanun teklifi verdi. Teklif, açık ceza infaz kurumunda cezasının son altı ayını kesintisiz olarak geçiren, çocuk eğitim evinde toplam cezasının beşte birini tamamlayan koşullu salıverilmesini öngörüyor.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin gerekçesinde, denetimli serbestlikte halen uygulanmakta olan bir yıllık üst sınırın üç yıla genişletilmesi ve denetimli serbestlikte 0-6 yaş çocuklu kadınlar, yaşlı ve engelliler ile kocamış hükümlüler için uygulanmakta olan üst sınırın genel uygulamadaki değişiklikle paralel olarak dört yıla çıkarılmasının amaçlandığı belirtildi.

Teklife göre; açık ceza infaz kurumunda cezasının son altı ayını kesintisiz olarak geçiren, çocuk eğitimevinde toplam cezasının beşte birini tamamlayan koşullu salıverilmesine üç yıl veya daha az süre kalan iyi hâlli hükümlülerin talebi hâlinde, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına, ceza infaz kurumu idaresince hükümlü hakkında hazırlanan değerlendirme raporu dikkate alınarak, infaz hâkimi tarafından karar verilebilecek.

Sıfır-altı yaş grubunda çocuğu bulunan ve koşullu salıverilmesine dört yıl veya daha az süre kalan kadın hükümlüler, maruz kaldıkları ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen ve koşullu salıverilmesine dört yıl veya daha az süre kalan hükümlüler diğer şartları da taşımaları hâlinde yararlanabilecek. Ağır hastalık, engellilik veya kocama hâli, Adlî Tıp Kurumundan alınan veya Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adlî Tıp Kurumunca onaylanan bir raporla belgelendirilecek. (DUVAR)