4 partiden Yenikapı mitinginin şifreleri

HDP'nin davet edilmediği Yenikapı'daki 'üç partili milli mutabakat mitingi'nde kime ne mesajlar verildi? AK Parti, CHP ve MHP ile HDP'ye önümüzdeki dönemin yol haritasını sorduk...

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı / [email protected]

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimini protesto için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla HDP'nin dışarda tutularak, AK Parti, CHP ve MHP genel başkanlarının buluştuğu Yenikapı mitingi, siyasi partilerin sözcüleri tarafından farklı değerlendirmelere tabi tutuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, meydandan çıkan mesaj için ‘Avrupa’daki dostlar görür’ derken; CHP Grup Başkanvekili Levent Gök "Yenikapı mesajı Türkiye’nin kurucu değerlerinin önemini gösteriyor" dedi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, siyasetin okuması gereken mesajlar olarak değerlendirdiği mitingin demokrasi, hukukun geliştirilmesi  ve uzlaşma kültürü açısından önemli olduğuna dikkat çekti. Muhalefetle uzlaşma halkasından  ayrı tutulan  HDP’nin Grup Başkanvekili  İdris Baluken'den ise ”Bu 1924 Anayasasının inkarı, imha ve asimilasyon ruhunun güncellenmesidir” yorumu geldi.

TBMM’de gurubu bulunan dört siyasi partinin sözcülerinin değerlendirmeleri şöyle.

UMUT EDERİM GEREKLİ DERSLERİ ÇIKARIRLAR

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı: Hem İstanbul’daki Yenikapı mitingi hem de tüm illerdeki insanlar parti gözetmeksizin darbeye karşı çıkmış, demokrasi ve memleket iradesini sahiplenmişlerdi.  Milletimiz temel ortak özelliğini ve gerektiğinde fiilen sahip çıkacağı ortak  değerlerinden birinin  demokrasi olduğunu  herkese göstermiştir. Aynı zamanda her türlü siyasi  tartışmanın ötesinde bizim bir millet olduğumuzu  ortak kader ve geleceğe sahip çıkma konusunda kararlığımızı ortaya koydu. Bu tabloyu,  varsa eğer kaldıysa  darbe heveslileri değerlendirecektir.  Karanlık gizli oyunlarla Türkiye siyasetine nüfuz  etmek isteyenlere bu tablo önemli bir derstir. Ümit ederim ki; Avrupa’daki dostlarımızda  demokrasi  adına ve Türklerle dostluklar adına bundan gereken sonuçları çıkarırlar.

SİYASETE YENİ BİR SOLUK GETİRECEK

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök:  İstanbul mitingini, gerek katılan siyasi aktörler gerekse toplanan milyonlarca vatandaşla birebir beraberliğin Türk siyasetine yeni bir soluk getireceği bir miting olarak değerlendiriyorum.  Cumhuriyet tarihinde üçüncü defa bütün liderlerle miting düzenlenmiştir. 15 Temmuz darbe girişimi olan o karanlık gece Türkiye demokrasisi,  laik cumhuriyet ve Atatürk ilkeleri etrafından birleşmiştir. Türkiye’nin kurucu değerlerinin ne denli önemli olduğu  ortaya çıkmıştır. Bu tablo içerisinde yapılması gereken  bundan sonra  başkaca  darbe  girişimlerini  engellemek için demokratik standartları en üst seviyeye çıkarmaktır. Özellikle devlet yapılanması içinde  liyakat esasını mutlaka geçerli kılmaktır.

DEMOKRASİ VE UZLAŞMA KÜLTÜRÜ 

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay: Çok muhteşem bir mitingdi. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana dünyaya  önemli mesajlardan biriydi. Türkiye bir ve bütündür, Türk milleti olarak hiçbir saldırıyı, darbeyi kabul etmeyiz mesajı verildi. Bunları,  'bütün bir millet olarak,  kurumları ve siyaset kurumları olarak reddederiz' denildi. Bu Türkiye’ye düşman olanların bundan sonra oyunlarını yaparken 40 defa düşünecekleri  anlamına geliyor. Siyaset olarak bu meydandan çıkan mesajı  iyi  değerlendirmek gerekiyor.  Demokrasi  ve hukukun  geliştirilmesi  ve uzlaşma kültürünün  iyice yerleştirilmesi için  bu mesajı  iyi değerlendirmek gerekiyor.

MİLLİYETÇİ BİR HAT ORTAYA KONULUYOR

HDP Grup Başkanvekili İdris  Baluken:  AKP, CHP ve MHP’nin Yenikapı’da bir araya gelmesi  önümüzdeki dönem milliyetçi  bir hat üzerinden  politik önermelerin  ortaya konulacağını gösteriyor. Kürtleri,   Alevileri, ezilen halkları dışlayan yeni devletin inşa sürecinde görmezden gelen  bir tutum ortaya konulmuştur. Bu 1924 anayasasının inkârı, imha ve asimilasyon ruhunun güncellenmesidir.  Toplumsal gerilimin artacağı ve daha kaotik süreçlerin yaşanacağı endişeleri aratmıştır. Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasına iki muhalefet partisini yedekleyerek bir fırsata çevirme noktasından önemli bir yol  kat etmiştir. CHP ve MHP darbeye hayır, diktatörlüğe evet diyecekleri  mesajını ortaya koymuştur.