Başbakan darbe istihbaratının saatini açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım darbe istihbaratının MİT'e 15.00'te gittiğini açıkladı. 'Niye haber vermediniz?' sorusuna ise yanıt alamadığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım, daha önce '16.00' olarak bilinen darbe istihbaratının saatini '15.00 civarı' olarak açıkladı. Yıldırım bu istihbaratın niye kendilerine ulaşmadığına dair yanıt alamadığını belirtti.

Yıldırım, dün akşam reklam gelirlerinin 15 Temmuz Dayanışma Kampanyası’na bağışlandığı ve Doğan Medya'ya bağlı tüm TV ve radyolarda yayınlanan canlı yayınlanan programda, Hande Fırat’ın sorularını yanıtladı. Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

SAAT 15.00'DE GELDİ: Bana MİT Başkanı’nın naklettiği şu: Bir binbaşı, önemli bir bilgi için MİT’e gelmek istiyor. Daha erken geliyor. 15.00 civarında kabul ediliyor. Kabul edilince, ‘Ben izindeydim, beni çağırdılar, dediler ki ‘19.00’da hazır ol, görevin helikopterle gidip MİT’i bombalamak, Hakan Fidan’ı alıp gelmek.’ Onun üzerine Genelkurmay Başkanı Hakan Bey’i çağırıyor. 8.00’e (20.00) kadar bir arada oluyorlar ve o ara Genelkurmay Başkanı sağa sola talimatlar gönderiyor. Sonrası malum.

HAKAN FİDAN GÖREVDE KALACAK MI? Ben bunu MİT Müsteşarı’na sordum, ‘Nasıl olur’ dedim. Başbakan’ın haberi yok, Cumhurbaşkanı’nın haberi yok. Bunun cevabını veremedi. Herhangi bir şey söylemedi. Bana da Cumhurbaşkanımıza neden iletilmediğinin izahati yok. Bizim için işlerin önceliği var. Bunları bitirdikten sonra özeleştirisini tabii ki yapacağız.

İSTİHBARATTA YENİ YAPILANMA: Çalışma yapılıyor. Nasıl olacağı ile ilgili tam bir karar vermiş değiliz. Cumhurbaşkanımızla son olarak değerlendireceğiz ve ona göre karar vereceğiz. Bir dağınıklık var. Emniyet, Jandarma, MİT var... Yapacağımız yeniden yapılanma iç ve dış tehditleri aynı derecede ele alacak ve onlara yönelik etkin operasyonel tedbirler, istihbarata karşı koyma tedbirlerini içerecek. Gelişmiş ülkelerin sahip oldukları istihbarat altyapısı, bizim var tabi ama önemli olan buradaki koordinasyonsuzluğu dağınıklığı ortadan kaldırıp, bilgi kirliliğine meydan vermeden, görev tanımlarını yeniden yaparak sağlıklı işlemesini sağlamak.

TİB KAPANACAK, YENİSİ AÇILMAYACAK:  Epey yıprandı. Yerine başka bir kuruluş gelmeyecek. Bu yapı yeni kurulacak istihbarat sistemi içinde yerini alacak. Kayıtları ile ilgili mahkemeler var. Bir kısmına erişildi. Bir kısmı da silinmiş. Kurumsal hafıza yok olmayacak, bir kenarda duracak.

DAVALARI İPTAL: Davaların hepsini çektim. Genel olarak üç lidere yönelik değil, yazar, gazeteci vs. onlara yönelik. Bin 500 davam varmış, Kemal Bey de benzer bir şey yaptı biliyorum. Bunlar samimiyet göstergesidir.

2010 KPSS VE ÖĞRETMEN ATAMALARI: Yargı kararı, mağdurların açtığı dava ile ilgili. 86 bin kişi çıkarılacak demektir. Ya yasa düzenleyeceğiz, mahkeme kararını etkisiz hale getireceğiz, ya da 86 bin kişinin iş akdini feshedeceğiz. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı’na da söyledim. Şu daha doğru, sınavlarını incelemek lazım. Geriye yönelik bakılır, orada bu işin failleri kimse ortaya çıkarılır. Diğerleri muaf tutulur. 20 binin üzerinde öğretmen açığa alındı. Ders sezonu da geliyor. Öğretmen ihtiyacı var, 15 bin öğretmen alınması konusunda karar aldık. Okullar da zamanında açılacak.

30 AĞUSTOS KUTLAMALARI: 30 Ağustos törenleri konusunda aldığımız bir karar yok henüz. Bir olay yaşadık diye 30 Ağustos’u yok sayamayız. Tedbirler alınır, karar verilir. Buradaki bir tedbirdi. Memurlar arasında da örgütle iç içe olan insanlar var. Adaletin elinden kaçmaması için. Çok fazla süreceğini zannetmiyorum, kısa sürede bir müjde vereceğiz. Mesajı aldık. Beklentiyi karşılıksız bırakmayız.

14 AĞUSTOS İÇİN TEHDİT İDDİALARI: Bu bir tehdittir, hedef göstermektir. İstediği kadar tarih versin. Tedbirlerimizi alıyoruz. ABD Genelkurmay Başkanı’na bir film gösterdik. Diyecek hiçbir şeyi yok. Sadece ‘Türk milleti büyük millet’ dedi. Bunun bir terör olayı olduğunu net bir şekilde ifade etti.