İmralı Heyeti'nden Öcalan'a ziyaret açıklaması

HDP İmralı Heyeti, Abdullah Öcalan’ın güvenlik durumunun tespiti için aile üyeleri, avukatları ve bağımsız kişilerden oluşacak bir heyetin İmralı’ya gitmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP İmralı heyeti üyeleri Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken ve Pervin Buldan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından PKK lideri Abdullah Öcalan’ın durumuyla ilgili olarak HDP Meclis Grubu’nda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Sırrı Süreyya Önder, kısa bir değerlendirme yaptıktan sonra, İmralı’daki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

IMC TV'de yer alan habere göre, darbe girişimini kez daha kınadıklarını belirten Önder, “Bu ülkede darbelerden en çok sıkıntı yaşayan kesim Kürtler, emekçiler, sol ve sosyalist kesimler ve aydınlar olmuştur. Bizim HDP’nin bileşen profiline baktığınızda da bütün yaşamı darbelerle siyaseten fiziksel olarak imha edilmenin tarihidir” dedi.

'BARIŞ GİRİŞİMLERİ SABOTE EDİLMEK İSTENDİ'

Darbeyi gerçekleştiren yapının adını ilk kullanan kişinin Öcalan olduğunu belirten Önder, Öcalan’ın Oslo sürecinden bu yana paralel bir yapı olduğunu, devletin bütün kurumlarına sızdığını ve bu yapının tasfiyesinin en gerçek yolunun radikal bir demokratikleşme hamlesini olduğu yönündeki değerlendirmeleri olduğunu belirterek şunları söyledi:

“İmralı’daki her görüşmemizde ilk 15 dakikası bu tehlikeye işaret eden buna karşı da başta iktidar olmak üzere bütün kurumların sessiz kalmasını eleştiren değerlendirmelerini göreceksiniz. Bugün gördük ki Sayın Öcalan’ın uyarıları vaktinde ciddiyetle ele alınmış olsaydı belki de güçsüz olan demokrasimiz de böyle bir yara almayacaktı. Daha önce barış girişimleri bu yapı tarafından sabote edilmek istendi. KCK operasyonları buna bir örnektir.”

‘KAMUOYU TATMİN EDİLMELİ’

Önder, “Biz de parti olarak heyet olarak ilk günden beri darbecileri bu kadar teşhir eden bir insana kayıtsız kalınamayacağını ve güvenlik koşullarının ivedikle ele alınması, orada gerçekleşecek olası bir saldırının Türkiye’yi geri dönülmez bir iç savaşa sürükleyeceğini muhataplarımıza ilettik. İmralı heyeti olarak da devletten aldığımız bilgiyi süratle paylaştık. Bu yeterli midir? Hayır. Bir an önce zaten yasal hakkı olan aile ve avukat görüşünün, bununla birlikte bağımsız bir heyetin Sayın Öcalan’la görüşmesi ve durumuyla ilgili kamuoyunun tatmin edilmesi gerekir. Bunlar tespit edilenler, herkes çok iyi biliyor ki tespit edilemeyen bir kısmı da var. Bu yüzden endişelerimiz provokatif olarak değerlendirilmemeli, demokratikleşme için önemli bir fırsata dönüştürülmelidir. Bunu yerine getirmek ve darbe ile mücadelenin olmazsa olmazı darbenin yok etmek istediği hukukun evrensel ilkelerine sahip çıkmakla olur” şeklinde konuştu.

TBMM Başkanı Kahraman'a 'saldırı' yanıtı

Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sırrı Süreyya Önder, bugün Meclis’te STK’ların katılımıyla gerçekleşen toplantıda kendisine yöneltildiği Önder, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın Önder’in üzerine yürüyenler STK temsilcileri için kullandığı “dersini verdiniz” açıklamasına tepki gösterdi.

“Yakışıksız buldum. 'Dersini verdiniz' demiş. Benim orada yaptığım konuşma da bu çerçevededir. Sayın Meclis Başkanı ders alacaksa şuradan ders alabilir. Bu Meclis son bir ay içerisinde vekilliklerinin dokunulmazlıklarını kaldırıp askere dokunulmazlık getirdi. Gelinen sonuç ortadadır. Ders alacaksa buradan ders alsın.” (Kaynak: IMC TV)