"Askeri ve sivil darbeye mahkum değiliz"

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, haftalık grup toplantısında konuşma yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Fiden Yüksekdağ, partisinin grup toplantısında konuştu. Yüksekdağ, "Tutuklanan generaller sadece darbecilikten değil, Kürt halkına karşı işledikleri insanlık suçlarından da yargılanmalı" dedi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, darbe girişimini lanetlediklerini söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, darbe koşullarıyla hesaplaşılmadan yürütülecek bir operasyonun yetersiz kalacağını söyledi. Yüksekdağ, iktidarı çözüm sürecinin durdurmasıyla, darbe mekaniğinin serbest bırakıldığını öne sürdü. Yüksekdağ, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın "Türkiye’de demokratik bir çözüm sağlanmazsa, bu çatışma durmazsa, darbe mekaniği devreye girer" sözlerini hatırlattı.

"MAZLUMUN AHI YERDE KALMAZ"

İdam edilmesi istenen generallerin Şırnak ve Diyarbakır'da sivilleri katlettiğini dile getiren Yüksekdağ, "Mazlumun ahı yerde kalmaz. Katledilen o kadınların, çocukların, Cizre’de diri diri yakılan insanlığın ahı yerde kalmaz" dedi. Generallerin sadece darbe suçundan yargılanmasının, iktidarın sadece kendine adalet istediği anlamına geleceğini ifade etti.

Yaşanan sivil darbenin askeri darbeyi doğurduğu belirten Yüksekdağ, halkın iki darbeye de mahkum olmadığını dile getirdi. "Darbecilerin yenilmesi, tek başına demokrasinin kazandığı anlamına gelmez" diyen Yüksekdağ, reformlar yapılması gerektiğinin altını çizdi.

TBMM'nin darbe karşıtı mücadelenin merkezi olması gerektiği söyleyen Yüksekdağ, liderlerin yol haritası belirlemesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Durumu MGK'de değerlendireceğiz" sözünü eleştiren Yüksekdağ, " MGK'nin kendisi bir darbe kurumu. Darbe kurumunda darbe karşıtlığı olmaz" şeklinde konuştu.

ÜÇÜNCÜ YOL VURGUSU

Figen Yüksekdağ konuşmasında şunları söyledi:

-Askere dokunulmazlık yasası geri çekilmelidir. Tankı, topu olanların dokunulmazlığı kabul edilemez.

- Bir taraftan gece gündüz, defalarca sokağa çıkma çağrısı yapılırken, Kürt kentlerinde sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

- Ne askeri cunta, ne de sivil dikta. Herkese gerçek demokrasi ve özgürlük. İşte üçüncü yolun temel sloganı, mantığı budur.

- Hopa’da mahallelerine yönelik linç girişimlerine karşı sokağa çıkan gençler tutuklandı. Tankları yoktu. Derhal bırakılmalılar.

- Darbe girişimi olmuş, cenazeler daha kalkmamış, Cumhurbaşkanı "Taksim’e Topçu Kışlası yaptıracağız" diyor. Akla zarar.