Oktay Vural neden istifa ettiğini açıkladı

MHP Grup Başkanvekilliği görevinden istifa eden Oktay Vural, "MHP'de yenilenmeye ve silkinmeye ihtiyaç var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Oktay Vural'ın MHP Grup Başkanvekilliği'nden istifa ederek Devlet Bahçeli saflarını terk etmesinin ordundan Olağanüstü Kongre'ye partide yeni bir dönem başladı. Dünkü istifa kararının ardından ilk kez konuşan Vural, "MHP'nin geleceği kaotik bir sürece sokulamaz. MHP'de yenilenmeye ve silkinmeye ihtiyaç var. Dedikodu mekanizmaları bizi kopuşa sürüklüyor" dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Vural, şunları söyledi: "MHP'nin iç bünyesinde yaşadığı süreç ve tartışmaların önemli tahribatlarının yaşandığı bir dönemdeyiz. Bu tahribatına asıl hedefi MHP'dir. Bu sürecin bir karar vardırılmasının yolunun hukuk labirentlerinin kısır tartışmalarında değil mensuplarımızın gönlünde ve iradesinde aranmış olması gerektiği açıktır.Şüphesiz bu süreçte demokratik yetkilerini kullanan, kullanmak isteyen veya kullanmayan her seviyedeki saygıdeğer mensuplarımıza kadar uzayan bizim dışımızdaki unsur, mahfil ve yapıların da dahil olduğu ve tetiklediği üslup, dedikodu mekanizmaları ülküdaşlık hukukumuzu derinden incitmekte ve hatta koparmaya doğru sürüklemektedir."

'GÜVENLER SARSILDI'

Yaşanan süreçle ilgili endişelerimi daha önce de kamuoyuyla paylaştığını hatırlatan Vural, şöyle devam etti: "Partimizin ve ülkücü hareketin getirildiği bu üzücü duruma hiçbir dava arkadaşımın da kayıtsız kalmadığına inanıyorum. Bu gelişmelerden anlaşıldığı üzere maalesef güvenlerin sarsılmış olduğu somut olarak da ortaya çıkmıştır. Şahsımın telakkilerine göre partimizin kurultay süreçlerinin ne tarafından yer alırsa almış olsun MHP'nin her mensubu muhteremdir, saygıdeğerdir ve dava arkadaşımdır."

'BİZİ BİZDEN UZAKLAŞTIRACAK VAHİM GELİŞMELER'

MHP'nin kaotik bir süreçle karşı karşıya kalabileceğini de belirten Oktay Vural, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anlamazsa yakınım uzağım, anlarsa uzağım yakınım' özdeyişinden hareketle ülkücü ve milliyetçi hareket içinde yer alan dava arkadaşlarımızı anlamamız gerekmektedir. Netice itibariyle politik mücadeleden kayarak suçlamalardan ortaya çıkan olumsuz tablonun vicdani ve ahlaki icabı olarak partililerimizi derinden yaralayacak, bizi bizden uzaklaştıracak vahim gelişmelerin üzüntüsünü daha fazla yaşamak istememiz mümkün değildir. Gönüller kırmaya değil gönüller yapmaya odaklanılmalıdır. MHP'nin hali ve geleceği kaotik bir sürece sokulamaz. Bunun için de aklıselim ve sorumluluk ahlakıyla gereğini yapmamız gerekmektedir. “

'MHP'DE YENİLENMEYE İHTİYAÇ VAR'

Türkiye'nin MHP'nin güçlü olmasına en çok ihtiyaç duyulan bir dönemden geçtiğini de iddia eden Vural, "MHP'de bir yenilenmeye, atılıma ve silkinişe ihtiyaç olduğu ve bunun karşılanması gerektiği açıktır. Önümüzdeki süreçte buna yönelik düşüncelerimi kamuoyuyla paylaşacağım. Bu süreç boyunca görüşlerimi ifade etme ve katkı sağlama gayret ve arayışlarımı bu safhada herhangi bir şahsi ikbal beklentisi veya makam, mevki ilişkisi içinde olmaksızın ortaya koymam vicdani bir sorumluluk halini almıştır. Bu itibarla 2007 yılından bu yana sürdürmekte olduğum ve son olarak 17 Kasım 2015'te tekrar seçilmiş olduğum MHP Grup Başkanvekilliği görevinden ayrılmış bulunmaktayım."

BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR ETTİ

Oktay Vural açıklamasının sonunda Grup Başkanvekilliği görevini yürütme fırsatı verdiği için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve bu konuda kendisine güven duyan milletvekili arkadaşlarına teşekkür etti.

Vural'ın açıklamaları MHP kulislerini hareketlendirirken, bu sürece nasıl gelindiği ve bundan sonra ne olacağına ilişkin bir dizi senaryo ortaya atıldı. İstifanın ardından safını net olarak belli etmekten kaçınan Vural'ın Olağanüstü Kongre'de genel başkanlık için yarışacak Meral Akşener'le birlikte hareket edeceği ileri sürülüyor. Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre MHP’de muhalefete yakın kaynaklar, Oktay Vural’ın kongrede aday olmayacağını ifade ediyorlar.

Oktay Vural’ın başından beri Meral Akşener’e yakın durduğu, ancak partinin “dağılmadan kongre sürecine götürülmesi için”, yönetimde kalmaya devam ettiği de MHP kulislerinde konuşulan iddialar arasında. MHP’li kaynaklar, Genel Merkez’in tavrını “hakaretlere vardırması” üzerine, Oktay Vural’ın Grup Başkanvekilliği görevinden ayrılmayı tercih ettiğini belirtiyor.

Vural’ın 19 Haziran Pazar günü muhaliflerin katılımıyla yapılan tüzük kurultayını, delegenin burada göstereceği iradeyi ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin bu kurultayla ilgili yapacağı değerlendirmeyi beklediği de gelen bilgiler arasında. Salı günü grup toplantısından sonra Oktay Vural’ın Genel Başkan Devlet Bahçeli ile bir görüşme yaptığı ve kararını ilettiği öğrenildi.

BAHÇELİ'DEN İLK TEPKİ

Cumhuriyet gazetesi ise Vural'ın istifa kararını ilk olarak Bahçeli’ye açıkladığını yazdı. Buna göre Vural istifa etmeden önce, önceki günü MHP Grup toplantısı sonrasında Bahçeli ile bir araya geldi. Görüşmede Vural gidişattan duyduğu rahatsızlığı aktardı Bahçeli de “sen zaten kararını çoktan vermiştin, hayırlısı olsun” ifadelerini kullandı.

MHP kulislerinde Vural’ın, Bahçeli’nin 17 Haziran’da İzmir’de delegelerle yaptığı iftarda “Bahçeli’yi karşılamadığı, Bahçeli’nin de bu duruma tepkili olduğu da ifade ediliyor.

SİNAN OĞAN: YERİ HAZIR

MHP kurultayında genel başkan adayı olmaya hazırlanan Sinan Oğan, Vural'ın istifasını “Zannediyorum Oktay Vural da değişimden yana olacaktır. Muhalefet saflarında Oktay beyin yerleri her zaman hazırdır. MHP çok büyük sürprizlere gebe” sözleriyle değerlendirdi.

KORAY AYDIN: ADAYLIKLA İLGİLİ IŞIK ALMADIM

Genel başkan adaylarından Koray Aydın ise Oktay Vural'la istifa sonrası telefonla görüştüğünü açıkladı. Koray Aydın, şu bilgileri verdi: “Daha önce istifa yönünde bir sinyal olmuştu zaten, rahatsız olduğunu biliyordum. Dolayısıyla şahsen benim için bir sürpriz olmadı. Beklediğim bir gelişmeydi. Almış olduğu bu karar kendisi için hayırlı uğurlu olsun. Dün akşam kendisiyle bir telefon görüşmesi yaptım, kendisinden adaylıkla ilgili bir ışık almadım. Ama önümüzdeki günler ne gösterir onu bilemem.”

ÖZDAĞ. GECİKMİŞ AMA OLUMLU BİR ADIM

Yine genel başkan adayları arasında yer alan Ümit Özdağ ise Vural'ın kararını şöyle değerlendirdi; "Ben Oktay Bey'in bu adımı atmasını uzun zamandır bekliyordum. Gecikmiş bir adım olarak görüyorum. Keşke kurultay gerçekleşmeden önce bu adımı atsaydı. Ancak, yine de olumlu bir adımdır. Oktay Vural gibi, Devlet beyin yanında en önemli görevlerde bulunan bir siyasetçinin bu adamı atması artık Genel Başkan'ın politikalarının yürümez olduğunu çok açık bir şekilde ortaya koymuştur. Ben bu adımı diğer Milliyetçi Hareket Partisi milletvekillerinin ve yetkililerinin de artık atması ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin içine sokulmak istendiği bu dar kıskaçtan bir an önce çıkartılması açısından büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde bu tür başka adımları da bekliyor bunun için de dua ediyorum. Oktay Bey'in istifası değişimden yana olduğu gösteriyor."