İlk raunt Akşener'in

Muhaliflerin talebiyle MHP 6. Olağanüstü Tüzük Kurultayı 19 Haziran Pazar günü yapıldı. 1186 delegenin 752’sinin imzasını toplayan muhalifler, 10 Temmuz’da genel başkan seçimli kongre yapılmasını kararlaştırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - MHP’de Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin verdiği “Olağanüstü kurultay yapılsın yönündeki kararı Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin onamasının ardından, “MHP 6. Olağanüstü Tüzük Kurultayı” dün Büyük Anadolu Oteli’nde yapıldı. Muhalefet cephesindeki “Akşener’e karşı güçbirliği” kongrede kendisini gösterdi. Salonda diğer 4 adayın delegeleri ile Akşener’in delegeleri arasında “divan ve delege” krizi yaşandı.

Cumhuriyet'in haberine göre, kurultayda oy kullanacak delegeler, salona noter eşliğinde kayıt yapılarak ve kamera kaydıyla alındı. Ayrıca üst kurul delegeleri noter eşliğinde hazirun cetveline imza attılar.

DİVAN KRİZİ

Kurultayın başlamasının ardından partililer arasında “divan krizi” çıktı. Divan başkanlığı için iki aday önerildi. Genel başkan adayı Meral Akşener’e yakın Musavat Dervişoğlu, 456 imza alırken diğer genel başkan adayı Sinan Oğan’ın adayı Hasan Hüseyin Türkoğlu’na delegeler 170 imza verdi. Çağrı heyetinin delegelerden iki liste için oylama istemesi salonda tepkilere neden oldu. “Tek liste” sloganları atılmaya başlandı.

GENEL MERKEZ YARGI YOLUNA GİTMİYOR

Kurultay devam ederken, MHP Genel Merkezi yetkililerinden de kurultaydaki delege sayısına ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada, hazirun cetveline 495 delegenin imza attığı belirtildi. Ankara 13. Noterliği kurultay devam ederken imza sayısının 657 olduğunu açıkladı. Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel de kendilerine noterden gelen son rakamın 662 olduğunu söyledi. Erel, “Hazirun cetveline 752 kişi imzaladı. Ancak delegeler notere imza vermeden gittikleri için sayı 662” dedi.

MHP Genel Merkezi, kurultayda 7 usul hatası buldu. Bu hatalardan bazılarının “Kurultayın il merkezinde yapılmamış olması, tüzük değişikliği için 3’te 2 çoğunluğun sağlanmamış olması, gündeme başka maddelerin eklenmesi” olduğu öğrenildi. Avukat Yücel Bulut, genel merkezin yargıya başvurmayacağını açıkladı.

BİR ÖNERGEYLE 14 DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Divan başkanı Musavat Dervişoğlu, Divan’a gelen bir önergeyle tüzükteki 14 değişikliğin uygulanmasına yönelik önergeyi okudu. Söz konusu düzenlemeler, seçimli genel başkan kurultayının önünde engel oluşturan 63. maddesi başta olmak üzere, 7 Haziran ve 1 Kasım tarihleri arasında partisinden ihraç edilen adayların affına kadar pek çok değişikliği kapsıyor. Değişiklikle 7 Haziran sonrası partiden ihraç edilen Sinan Oğan’ın adaylık sürecindeki “disiplin” engeli ortadan kaldırıldı.

10 TEMMUZ’DA OLMAZSA 17 TEMMUZ’DA

Ayrıca kurultayda, seçimli genel başkanlık kurultayı için genel merkezin daha önce belirlediği 10 Temmuz tarihi belirlendi. Daha önce parti tüzüğünde, “Kurultaya katılacakları genel merkez ve genel başkan belirler” ifadesine dayanıyordu. Bu madde kurultayda değiştirildiği için 10 Temmuz’daki kurultaya kimlerin katılıp, kimlerin katılamayacağını bu kurultayda oluşturulan Divan karar verecek. Musavat Dervişoğlu, bu konuda yetkili kılındı. Eğer 10 Temmuz’da kurultay toplanamazsa, MHP’li muhalifler 17 Temmuz’da Büyük Anadolu Oteli’nde toplanacak.

KIRCI GERİLİMİ

Katliam sanığı Haluk Kırcı’nın kongreye gelmesi tartışma yarattı. Kırcı ve adamlarının delegelerin bulunduğu kapıdan girmek istemesi sonucu, polis müdahale etti. Kırcı üst araması yapıldıktan sonra içeri girdi.