Politico’dan ‘Erdoğan ve Atatürk’ analizi: ‘Türk yüzyıllarının mücadelesi’

Yazar ve gazeteci Hugh Pope, ABD’nin Politico haber sitesi için kaleme aldığı yazıda, “Erdoğan, hiçbir zaman Türkiye’nin kurucu babasının dengi olmayacak. O, Atatürk kıskançlığından mustarip” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’nin Politico haber sitesi için 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci dönem milletvekili seçimlerini değerlendiren gazeteci ve yazar Hugh Pope, “Türk yüzyıllarının mücadelesi” başlıklı yazısında, “Erdoğan, hiçbir zaman Türkiye’nin kurucu babasının dengi olmayacak. O, Atatürk kıskançlığından mustarip” yorumunu yaptı.  

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kampanyasında kullandığı “Türkiye Yüzyılı” sloganını hatırlatan Pope, “Neye karşı yarıştığı hakkında çok az şüphe var: 29 Ekim 1923’te Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin yaklaşan yüzüncü yıldönümü” ifadelerini kullandı. 

‘PEKİ BU, ATATÜRK KISKANÇLIĞINI TEDAVİ EDEBİLECEK Mİ?’

Erdoğan’ın 2002’de iktidara geldiğinden bu yana kendisini ‘Atatürk’ten beri en etkili Türk lider’ olarak ortaya koyduğunu ve en uzun süre iktidarda kalan isim olduğunu belirten Hugh Pope, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığını hatırlatarak, “Peki bu bazılarının ‘Atatürk kıskançlığı’ olarak nitelendirdiği durumu tedavi edebilecek mi?” diye sordu.

14 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimlerde bu ve bunun gibi soruların yanıt bulacağını yazan Pope, seçilecek Cumhurbaşkanının beş ay içinde cumhuriyetin yüzüncü yılı için yapılacak kutlamaların da tonunu belirleyeceğini belirtti. ‘Yaklaşan yüzyıllar mücadelesine’ atıfta bulunan Pope, Erdoğan’ın ‘büyük projelerinden’ hareketle, “Çoğu zaman unutulan şey, bu projelerin 1923’ten sonraki on yıllar içinde genç Türkiye Cumhuriyeti’nin Atatürk’ün önderliğinde yaptığı yolculukla karşılaştırıldığında nerede durduğu” dedi.  

‘KENDİNDEN ÖNCE GELENLERİN OMUZLARINDA İNŞA EDİLDİ’

‘Türkiye yüzyıllarını’ karşılaştırdığı yazısında ‘Atatürk’ün kariyerinin ilk dönemi ile boy ölçüşmenin herkes için zor olacağını’ kaydeden Hugh Pope, cumhuriyetin ilk on yıllarından Turgut Özal dönemi sonrasına kadar yapılanları hatırlatarak, “Erdoğan’ın yönetimi de kendisinden önce gelen tüm bunların omuzları üzerine inşa edildi” diye yazdı. 

Erdoğan’ın siyasi kariyeri hakkında da kısaca bilgi veren Pope, “Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl açıklanan Türkiye Yüzyılı, Atatürk’ün empoze ettiği Batı tarzı ve dar bir Türklük fikrine karşı eski ve üstü kapalı bir meydan okuma olmayı sürdürüyor” değerlendirmesini yaptı. ‘Ani değişimlerin Atatürk’ün Kemalist ideolojisine denk olabilecek tutarlı bir Türkiye Yüzyılı vizyonundan bahsetmeyi zorlaştırdığını’ yazan Pope, “Tüm bunlar olurken, Erdoğan’ın bir lider olarak enerjisi net politika hedeflerine de odaklanmadı” gözlemini paylaştı. 

Hugh Pope, yazısına son verirken, “Yakın gelecekte Atatürk’ün resminin Türkiye’deki her madeni ve kağıt paranın üzerinde ve ofis duvarında kalmaya devam edeceğini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)