ABD basınından 'seçim' analizi: Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın panzehiri

Politico yazarı Christian Oliver, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin analizinde "Erdoğan'ın aksine, Kılıçdaroğlu kendisini fikir birliğine inanan biri olarak tasvir ediyor" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’de 14 Mayıs seçimleri yaklaşırken, dünya basını sürece ilişkin analizlere yer vermeye devam ediyor. ABD merkezli Politico dergisinde “Soğanlar ve seccadeler: Türkiye, demokrasi için belirleyici savaşına yaklaşıyor” başlığıyla yayınlanan değerlendirmede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu karşılaştırıldı.

Politico yazarı Christian Oliver, şu ifadeleri kullandı: “Erdoğan'ın her şeye gücü yeten tek adam imajının tam aksine, Kılıçdaroğlu kendisini geniş bir yetenek havuzundan yararlanmaya hazır, fikir birliğine inanan biri olarak tasvir ediyor. Ankara'dan Mansur Yavaş ve İstanbul'dan Ekrem İmamoğlu ile başkan yardımcılarıyla beraber depreme dayanıklı inşaat, eğitim ve beslenmeyi tartışırken kendini gösteriyor.”

'MUHALEFET KUMAR OYNUYOR AMA TÜRKİYE'NİN BUNA İHTİYACI VAR'

Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz günlerde paylaştığı ‘Alevi’ başlıklı videosuna da değinen Oliver, şöyle devam etti: “Sünni ana akımdan popülist bir cumhurbaşkanına karşı riskli bir kumar ama mesaj çok net: Kılıçdaroğlu, kendisini Erdoğan'ın kutuplaştırıcı siyasetinin çoğulcu panzehiri olarak gösteriyor. 74 yaşındaki mütevazı Kılıçdaroğlu, sert mevcut liderden sonra biraz sıkıcı olabilir ancak Türkiye'nın bu kumara ihtiyacı var."

'MUHALİFLER HAPİSTE, BASIN VE YARGI ERDOĞAN'IN ELİNDE'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kariyerinin başında kendisini mütevazı ‘Müslüman demokrat’ imajıyla tanıttığını yazan Oliver, bu görüntünün ‘artık uzakta kaldığını’ belirtti:

“Türkiye, reis veya kaptan olarak adlandırılan, giderek daha otoriter ve bölücü bir lider altında güçlerin merkezileşmesine ilişkin tartışmanın damgasını vurduğu 14 Mayıs'taki seçimlere girerken, bu iyimserlik artık çok uzakta. Önde gelen muhalifler hapiste, basın ve yargı büyük ölçüde Erdoğan'ın esareti altında ve Kasımpaşalı çocuk 1150 odalı bir cumhurbaşkanlığı külliyesinden 85 milyon insanı yönetiyor.”

'ERDOĞAN, KALABALIĞI KIŞKIRTTI'

Politico’nun anketinden elde edilen verilerin, seçimlerde ikinci tura gidileceğini gösterdiğini yazan Oliver, muhalefetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim kampanyasına işaret etti: “Yıllardır yaptığı gibi Erdoğan, rakiplerinin teröristlere, emperyalist Batı'ya ve LGBTİ+'ya teslim olduğunu söylerken, İslami ve ailevi değerlerin altını çizerek kendini çoğunluğun sesi olarak göstermeye çalışıyor.”

Kılıçdaroğlu’nun seccade üzerindeki fotoğrafının ardından geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen tartışmalara da değinen Politico yazarı, “Kılıçdaroğlu bu hata için özrü dilese de Erdoğan, kalabalığı onu yuhalamak için kışkırttı” dedi. (DIŞ HABERLER)