Piyasalar faiz kararına odaklandı

Merkez Bankası'nın söylem değişikliğinin ardından bugün toplanacak Para Politikası Kurulu'ndan faiz indirimi beklenmiyor. Ancak açıklama metnindeki mesajlar, piyasaların yönünü belirleyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), yüzde 19 seviyesindeki politika faizine ilişkin kararını bugün saat 14.00'de açıklayacak. Bugünkü toplantıda olası bir faiz indirimi çok düşük bir ihtimal olarak görülüyor. Ancak ekim ya da kasım toplantısında düşük düzeyde de olsa politika faizinin aşağı çekilmesi bekleniyor.

Piyasaların odak noktasını ise Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu'nun enflasyon-faiz söylemindeki değişikliğin bugünkü PPK metnine girip girmeyeceği oluşturacak. 

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit bırakacağını tahmin ediyor. Merkez Bankası'nın kendi düzenlediği Piyasa Katılımcıları Anketi'ne de benzer sonuçlar yansıdı. Katılımcılar, bu ay faiz indirimi beklemediklerini ifade etti. Bloomberg HT anketine göre ise sadece Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) 0,5 puanlık sembolik bir faiz indirimi bekliyor. IFF, yıl sonuna kadar 150 baz puan indirim bekliyor.

KAVCIOĞLU NE DEMİŞTİ?

Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında para politikası açısından kritik mesajlar vermiş ve doların 8,28'den 8,70'ler seviyesine gelmesine neden olmuştu. Daha önceki konuşmalarında altını çizdiği faizin, enflasyonun üzerinde belirleneceği söylemini terk eden Kavcıoğlu ayrıca manşet enflasyon yerine daha düşük hesaplanan çekirdek enflasyonun baz alınması gerektiğini söylemişti. (EKONOMİ SERVİSİ)