Pişman olmadığı için tahliyesi ertelendi: 30 yıldır cezaevinde

Espiye L Tipi Cezaevi'nde bulunan 30 yıllık hasta tutuklu Ahmet Zenger’in tahliyesi, 'pişmanlık' dayatmasını kabul etmediği için ikinci kez 6 ay ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Meşeli köyünde 1993 yılında askerlerce evi basılan Ahmet Zenger, gözaltına alındı. Zenger’e, çıkarıldığı Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce (DGM) "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" iddiasıyla 36 yıl hapis cezası verildi. Verilen hapis cezasının yatarı 4 Şubat’ta tamamlanan Zenger, Giresun Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun “pişmanlık” dayatmasını kabul etmediği gerekçesiyle tahliye edilmedi. İdare ve Gözlem Kurulu, Zenger’in tahliyesini 6 ay erteledi. Bir kez daha kurula çıkarılan Zenger’in tahliyesi, aynı gerekçeyle 6 ay daha uzatıldı. 

‘AĞIR İŞKENCELER NEDENİYLE HASTALANDI’

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Zenger, ailesiyle yaptığı son telefon görüşmesinde kurula çıkarıldığını ve infazının ikinci kez ertelendiğini söyledi. Zenger’in yeğeni Veysi Zenger, tanık beyanı üzerine amcasının tutuklandığını belirterek, “Gözlerimizin önünde onlara ağır işkence yapıldı. Yapılan işkenceye daha fazla dayanmayan dedem, tepki göstererek evini yakmaya girişmesi üzerine işkence durduruldu. Yaklaşık 40 günlük gözaltı sırasında gördükleri işkence sonrasında mahkemeye çıkartılarak ceza verildi. Amcam tutuklandığında hiçbir hastalığı yoktu. Amcam midesinden 3 kez ameliyat oldu. Epilepsi hastalığı baş gösterdi. Arkadaşların yardımı olmadan temel ihtiyaçlarını karşılayamaz. Bu hastalıkları yapılan ağır işkencelerden sonra çıktığını düşüyoruz” dedi.

‘PİŞMAN DEĞİLİM’ GEREKÇESİ 

Amcasının 30 yıllık cezasını 4 Şubat’ta tamamladığını ve tahliye edilmesi gerektiğini ifade eden Zenger, “4 Ağustos’ta amcama verilen 6 aylık infaz yakma süresi bitiyor ve tahliye edilmesi gerekiyordu. Ancak telefon görüşmesinde geçen hafta yeniden kurula çıkarıldığını ve bir kez daha aynı gerekçeyle 6 ay daha infazının ertelendiğini aktardı. İnfazı ilk yakıldığında tahliyesine bir hafta kalmıştı. Koğuşlarına baskın yapılarak, hakaret ve fiziki şiddete maruz bırakıldılar. Sudan bahanelerle cezalar verilerek, infazı yakıldı. 30 yıldır sebepsiz ve ispatı olmayan bir şeyden tutukludur. Alındığında da çocuklarının arasında alındı. 30 yıldır içerdedir ne gibi bir suç işleyebilir ki? Sırf telefonda ailesine ‘pişman değilim’ dediği için 6 ay infazı yakıldı. Kurul savcısıyla, müdürüyle bir olup, keyfi şekilde istediğini tahliye ediyor, istemediğini tahliye etmiyor. Bu kurul kendini mahkemenin yerine koymuş durumdadır. Bu hukuksuzluktur ve kabul edilemezdir” diye belirtti. 

'HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ' 

Tutukluların infazlarının keyfi bir şekilde ertelendiğini ifade eden Zenger, “Eğer onlar gibi düşünseydi, tahliye edilirdi. Erdoğan Kürtlere tahammül edemiyor. Ama bilsinler bir gün onlara da adalet lazım olacaktır. Eğer adalet ve hukuk olsaydı, amcam şuan çocuklarının arasında olurdu” dedi. Başta hasta tutuklular olmak üzere infazı ertelenen bütün tutukluların serbest bırakılması çağrısı yapan Zenger, “Son nefesimize kadar tutuklularımızın yanında olacağız. Onlar suç işlemedi. Hukuki süreç ne ise hakkımızı arayacağız ve peşini bırakmayacağız” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Etiketler hasta tutuklu cezaevi