Pfizer/BioNTech, hamilelerde Covid-19 aşısını denemeye başladı

Pfizer ile BioNTech, geliştirdikleri Covid-19 aşısını hamileler üzerinde denemeye başladıklarını duyurdu. Çalışmaya, 4 bin gönüllünün katılacağı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile Almanya merkezli BioNTech, 4 bin gönüllüyle başlattıkları çalışmada korona virüsü aşısının sağlıklı hamile kadınlar üzerinde güvenlik ve etkisini araştırmaya başladığını açıkladı. Pfizer’in aşı araştırmalarının başındaki isim Dr. William Gruber, şirketin araştırma sonuçlarını 2021’in son çeyreğinde açıklayabileceğini bildirdi.

Gruber, verilerin korona virüsüne yakalanan hamile kadınların hastalığı ağır geçirme oranının yüksek olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Ayrıca virüs hamile kadınların hamileliğe bağlı erken doğum gibi komplikasyonları da virüse yakalanmamış kadınlara kıyasla daha sık yaşayabilmelerine neden oluyor.

Şirketler tarafından yapılan açıklamada hamile kadınların ABD’de ilk doz aşılarını oldukları belirtildi. Yeni çalışmada ABD, Kanada, Arjantin, Brezilya, Şili, Mozambik, Güney Afrika, İngiltere ve İspanya’da 18 yaş ve üzeri kadınlarda aşıyı test edilecek. Kadınlar aşıyı hamileliklerinin 24-34’üncü haftaları arasında 21 gün arayla olacak. Geniş kapsamlı klinik deneylerde de iki doz arasına bu kadar süre konulmuştu. Deneyde ayrıca hamile kadınların koruyucu antikorlarının bebeklere geçip geçmediği de incelenecek.

Hamileler, bugüne kadar ABD’de acil kullanım izni alan firmaların geniş kapsamlı korona virüsü aşı deneylerine dahil edilmedi. Geçtiğimiz hafta Ulusal Sağlık Enstitüsü hamile kadınların Corona virüsü aşı deneylerine daha çok dahil edilmesini istemişti.

ABD’de denetim kurumları ilaç üreticilerinin aşıların hamile kadınlarda denenmesinden önce hamile hayvanlarda denenmesini öngörüyor ve fetüse zarar vermediği ya da düşüğe neden olmadığından emin olunması gerektiğini belirtiyor. Pfizer ve BioNTech yapılan bu deneylerin yeni risklere işaret etmediğini kaydetti. (Kaynak: Amerika'nın Sesi)