Pentagon'dan 'Süleymaniye' açıklaması: Konvoyun 100 metre ilerisi vuruldu

IKBY'nin Süleymaniye kentinde SDG Genel Komutanı Abdi'yi hedef aldığı iddia edilen İHA saldırısı hakkında açıklama yapan Pentagon Sözcüsü, "Saldırı kıl payı bir atlatma değildi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Patrick Ryder, günlük basın toplantısında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Süleymaniye kentinde yaşanan ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi'yi hedef aldığı iddia edilen insansız hava aracı (İHA) saldırısına ilişkin soruları yanıtladı. 

ABD personelinin Mazlum Abdi ile birlikte Süleymaniye’de hangi görev sebebiyle bulunduğu sorulan Ryder, 7 Nisan’da ABD personelinin de bulunduğu konvoya ateş açıldığını, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını söyledi. Sözcü Ryder, olayla ilgili olarak, “Saldırı kıl payı bir atlatma değildi. Konvoydan 100 metre uzaklıktaki nokta vuruldu. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) olayı soruşturuyor” bilgisini paylaştı.

'ONLAR PKK DEĞİL'

ABD güçlerinin Irak ve Suriye’de 'IŞİD’in kalıcı şekilde yenilgiye uğratılması amacıyla yerel ortaklara destek vermek için bulunduğunu' söyleyen Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, IŞİD ile mücadele koalisyonunun merkezinin Irak’ta olduğunu hatırlatarak ABD güçlerinin Iraklılara danışmanlık verdiğini belirtti.

Pentagon sözcüsüne Abdi ile ABD askeri personelinin birlikte bulunmasının ABD personelini de meşru bir hedef haline getirip getirmediği konusunda bir endişe olup olmadığı da soruldu. Sözcü Ryder, bu soruya, “Hayır. SDG ile 2014-2015’ten bu yana ortaklığımız var ve bu ortaklık IŞİD’in yenilgiye uğratılması misyonu kapsamında. Uzun süreli bir ilişkimiz var. Onlar PKK değil. IŞİD’i yenilgiye uğratmak için SDG ile ortaklık kurduk ve uzun süredir de bu kapsamda operasyon yürütüyoruz” yanıtını verdi. 

Ne olmuştu?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bulunan Süleymaniye kentindeki Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'nda dün (7 Nisan) bir patlama meydana geldi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı Emniyet Müdürlüğü'nden konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, akşam saat 16.18'de havalimanı tel örgülerinin yakınlarında bir patlama gerçekleştiği aktarıldı. Patlama sonrası meydana gelen yangının kontrol altına alındığı, olayda can kaybı yaşanmadığı ifade edilirken, konuya ilişkin araştırmanın devam ettiği ve detaylı açıklamanın daha sonra yapılacağı belirtildi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), patlamanın bir saldırı sonucu gerçekleştiğini ileri sürdü. AFP’nin aktardığına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) İHA saldırısında hedefin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi olduğu iddia edildi. İddia, SDG kaynaklarınca reddedildi. ABD'nin The Wall Street Journal gazetesi, konuya ilişkin haberinde SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi'nin olduğu ve hedef alınan konvoyda üç ABD askeri personelinin de olduğunu yazarken, Irak Cumhurbaşkanlığı olayın ardından yazılı bir açıklama yaparak Türkiye'den saldırı için resmi özür talebinde bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, 'terör faaliyetleri' gerekçesiyle Türkiye hava sahasının 3 Temmuz'a kadar Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan uçuşlara kapatıldığını açıklamıştı. Açıklamada, şu ifadeler kullanılmıştı: "Süleymaniye’de PKK terör örgütünün faaliyetlerinin yoğunlaşması, terör örgütünün havalimanına nüfuz etmesi ve böylece uçuş güvenliğinin tehdit edilmesi çerçevesinde Türk hava sahası, Irak Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nı iniş/kalkış için kullanacak hava araçlarının kullanımına 3 Nisan itibariyle kapatılmıştır." (DIŞ HABERLER)