Patron, sendikaya üye olan işçilere kapıyı gösterdi

Bursa’da faaliyet gösteren Atılım Desen’deki TEKSİF üyesi 25 işçinin, çeşitli bahanelerle işten çıkarıldığı ve fabrika sahibinin “Kapatın kapıları, hepsini dışarı atın” dediği ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA – Atılım Desen fabrikasında TEKSİF üyesi 25 işçinin sendikalaştığı için işten çıkarıldığı iddia edildi. Fabrika sahibi Veysel Çetin Ayran’ın, “Kapatın kapıları, hepsini dışarı atın. İçeri almıyorum” sözleriyle işçilere kapıyı gösterdiği ileri sürüldü.

Türk-İş’e bağlı Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF), Bursa’nın Kestel ilçesinde tekstil üzerine faaliyet gösteren Atılım Desen Apre Boya Tekstil işletmesinde 17 günde örgütlenmeyi sağladı. 460 kişinin çalıştığı iş yerinde, işçilerin yüzde 60’ı sendikaya üye oldu. Sendika, 20 Mayıs’ta da toplu iş sözleşmesi yapma yetkisini aldı.

ÇALIŞMA İZİN BELGESİ BAHANESİYLE SENDİKA ÜYESİ İŞÇİLER TESPİT EDİLDİ

Ancak fabrikada sendikal çalışmayı yürüten işçilerden Yakup Mayda, üç işçiyi zorla sendika üyesi yaptığı iddia edilerek, 1 Nisan’da Kod-29’dan işten çıkarıldı. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle çalışma izin belgesi çıkaracağını söyleyen işverenin, işçilerin e-devlet şifrelerini toplayarak sendika üyeliklerini kontrol ettiği iddia edildi. Sendikaya üye işçilerden Serap Yumuşak’ın iş akdi, işyerinde fotoğraf çektiği gerekçesiyle 7 Mayıs’ta feshedildi. İşçilerin aktardığına göre geçen yıl, ‘iş yerinde fotoğraf çekilebilir, reklamcılık yapılabilir’ ifadelerini içeren belge imzalatılmıştı. Kendisine ‘fotoğraf çekmenin yasak’ olduğuna dair herhangi bir uyarıda bulunulmadığını söyleyen Yumuşak, süreci şöyle anlattı: “Ertesi gün kapının önüne konuldum. Üretimdeki arkadaşlarımız da ‘arkadaşımız iş başı yapmıyorsa bizler de iş başı yapmıyoruz’ gerekçesini sundular. Patron ‘Kapıları kapatın, hiçbirini içeriye almayın’ dediği için arkadaşlarımız üretimi durdurdu. O günden beri mücadeleye devam ediyoruz.”

‘İŞ, EKMEK YOKSA BARIŞ DA YOK’

“İş, ekmek yoksa barış da yok diyoruz” diyen Yumuşak, üretimden yana olduklarını, taleplerinin işverenin toplu iş sözleşmesine oturması olduğunu söyledi. Yumuşak’a destek olmak amacıyla üretimi durduran 23 işçi, işveren tarafından gönderilen bir mesajla tazminatsız işten çıkarıldıklarını öğrendi. 23 işçinin işten çıkarılma sebebi, Kod-49 yani iş ihlali olarak gösterildi. Eylemi gerçekleştirdikleri günde işten çıkarılan işçilere atılan mesajda, ‘iş yerinin zarara uğramış olması’ tazminatsız kovulmaya gerekçe gösterildi.

‘SIRANIN BİZE GELECEĞİNİN FARKINDAYDIK’

Bir yandan sendika avukatları aracılığıyla dava sürecini başlatan işçiler, 17 Mayıs’ta fabrika önüne ‘direniş çadırı’ kurdular. Fabrika içindeki mesaileri, 7 Mayıs’ta bir mesajla son bulan işçiler, fabrika önünde işlerini geri almak için mesaiye devam ediyorlar. Fabrikanın örme bölümünde 5 yıldır çalışan Kadir Işık, işçilerin haklarını öğrenmeleri için sendikaya yönlendirdiğini söyledi. Sekiz yıllık çalışanın bile 3 bin 300, diğer işçilerin ise asgari ücret aldığını dile getiren Işık, işçilerin yaşadığı zorlukları şöyle anlattı: “Serap arkadaşımızın işten çıkarılmasından sonra makineleri kapatıp, dışarı çıktık. Sıranın bize geleceğinin farkındaydık. Patronumuz Çetin Bey, ‘Çalışan çalışır, çalışmayan defolsun gitsin’ cümlesiyle bizleri rencide etti. Biz üretimden yanayız, lakin bu süreçte çok baskı yapıldı.”

 İŞVERENİN BASKISIYLA SENDİKA ÜYELİĞİNDEN ÇIKTILAR

Kadir Işık, fabrika içindeki baskıları, “Dört yıldır elbise vermiyorlar. Çalışırken 100-150 metre bant boyunda sekiz saat boyunca yürüyoruz. Arkadaşlarımız ayaklarının şiştiğinden bahsediyor. Beş yıldır şikayetlerimiz konusunda adım atılmadı. Altı yıldır vardiya amiri olan sendika üyesi arkadaşımızı görevden alıyorlar” sözleriyle aktardı. İşçiler sayesinde üç yıllık fabrikada çalışan makine sayısının ondan yüze çıktığını ifade eden Işık, “Bizler ürettikçe kendisi de kazanıyor ama bir gün eylem yaptık diye kapının önüne atabiliyor. Burada işçinin hiçbir zaman kıymeti yok” diye konuştu. İş yeri yönetimi, fabrika önündeki işçilerle vardiyadaki işçilerin birbirleriyle temas kurmasını engellemek için fabrika çevresinde bulunan tel örgülere siyah perde çekti.

TALEP, İŞVERENLE TOPLU SÖZLEŞME İMZALAMAK

15 günden beri çadırda olduklarını söyleyen TEKSİF Bursa Şube Başkanı Nihat Şeker, “Bizim söylediğimiz şey, Anayasa’nın 51. Maddesi’ne saygı duyulması. Sendikal çalışmalara karşı hemen tedbir aldılar. İşçileri tek tek odaya çekerek 300-500 lira zam yapacağız dediler. Daha önce niye yapmadın?” diye sordu. Şeker, Atılım Desen'de önceliklerinin işten atılan 25 işçinin işe geri alınması ve toplu sözleşme imzalamak olduğunu söyledi. “Bu daha başlangıç” diyen Şeker, işverenlerin rahatını kaçıracaklarını, sanayide toplu iş sözleşmesi sağlanana kadar mücadeleye devam edeceklerini aktardı.