Partilerden iktidara İsrail eleştirisi: 'Ticareti kesmediniz sadece sınırlama getirdiniz'

İsrail'e 54 ürün grubunda gelen ihracatın kısıtlanması kararı sonrası siyasi partiler, bunun geç ve kısmi bir kısıtlama olduğunu söyleyerek ikili anlaşmaların tamamen bitirilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ticaret Bakanlığı'nın bazı ürünlerin İsrail'e ihracatını kısıtlama kararı gündemdeki yerini koruyor.

Muhalefet partileri, bakanlığın kısıtlama kararını gecikmiş bir karar olarak nitelendirirken yeterli bulmadı.

 

CHP: KISITLAMA KARARI 185 GÜNLÜK GECİKMEYLE ALINDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, İsrail'e yönelik ihracatın kısıtlanması kararını desteklediklerini belirterek, "Ancak bu kararın, ülkemizin çıkarlarını ve bölgemizin barışını korumak için yetersiz kaldığını düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Demir, Türkiye'nin, Filistin'e saldırılarını sürdüren İsrail'e yönelik ihracat kısıtlamasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, iktidarın "halkın baskısı sonucu bu kararı almak zorunda kaldığını" vurgulayarak şunları kaydetti:

"CHP olarak, İsrail'e yapılan ihracatın kısıtlanması kararını destekliyoruz. Ancak bu kararın, ülkemizin çıkarlarını ve bölgemizin barışını korumak için yetersiz kaldığını düşünüyoruz. İktidar Gazze'ye yönelik saldırıları kınarken, İsrail ile ticaretini sürdürmüş ve kısıtlama kararını 185 günlük gecikmeyle almıştır. Bu durum iktidarın halkımızın taleplerine ve uyarılarına ne kadar duyarsız olduğunun göstergesidir."

İsrail'e yapılan ihracat kısıtlaması kararının halkın vicdanının sesi olduğunu vurgulayan Demir, şu ifadeleri kullandı:

"Ancak bu kararın, ticareti tümüyle durduracak şekilde genişletilmesi gerekmektedir. İktidarı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını destekleyen, haksızlığa ve zulme göz yuman bir ülkeyle ticaret yapmayı derhal durdurmaya davet ediyoruz. Ayrıca, iktidarı İsrail ile olan ticaret hacmini detaylı ve şeffaf olarak kamuoyuna açıklamaya davet ediyoruz. CHP olarak, ülkemizin çıkarlarına zarar veren ve masum insanların yaşamlarını görmezden gelen her türlü ticarete karşıyız. İsrail'in, Filistin halkına yaptığı zulmüne ve işgaline karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz."

 

DEM PARTİ: KATLİAM SÜRERKEN AKLINIZ NEREDEYDİ?

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi DEM Parti 28. Dönem İzmir Milletvekili İbrahim Akın ise "Gazze’de katliam sürerken aklınız neredeydi?" diye sordu:

"Toplumsal baskıya direnemediniz ve İsrail’e mal sevkiyatı konusunda Ticaret Bakanlığı olarak itiraf niteliğinde bir kararı ancak bugün aldınız. Yapılan haberlere önce hiç utanmadan 'yalan' dediniz. Haber yapan gazetecilere dava açtınız. TÜİK Belgeleri için 'montaj' dediniz. Sonra 'devlet olarak ticaret yapmıyoruz' yalanını uydurdunuz. Şimdi, içinde uçak ve jet yakıtı da bulunan 54 kalem malın İsrail’e ihracatına sınırlama getirdiğinizi açıklıyorsunuz. Bu, İsrail’e bugüne kadar nasıl destek verdiğinizin itirafıdır. Üstelik, ticareti kesmediniz, sadece tepkilerden korktuğunuz için sınırlama getirdiniz. Ne vicdanınız var, ne utanmanız… Gazze’de katliam sürerken aylar boyunca ikiyüzlüce timsah gözyaşları döktünüz."

 

EMEP: 'YOK ÖYLE BİR ŞEY' DİYENLER, HALKIN TEPKİSİNE YENİLDİLER

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Antep Milletvekili Sevda Karaca, karara dair yaptığı paylaşımda "Kirli, kanlı ticaretin itiraf belgesi... Ağızlarını her açtıklarında 'Yok öyle bir şey' diyenler, halkın tepkisine yenildiler. Yetmez! İsrail ile yapılan bütün ikili anlaşmalar iptal edilmelidir. Filistin halkının insanca yaşayacağı ekonomik ve sosyal koşullar için her türlü destek sağlanmalıdır. Ülkedeki ABD ve NATO üsleri derhal kapatılmalıdır" çağrısında bulundu.

TİP: TİMSAH GÖZYAŞLARINA ALDANMIYORUZ

TİP'ten yapılan paylaşımda ise şu ifadelere yer verildi: "Türkiye'de Gazze için ağlayıp alttan alttan katliamcı İsrail'e tedarikçilik yapmaya devam edenler kimlerdir? Erdoan Ailesi. Timsah gözyaşlarına aldanmıyoruz, ülkemizin adının katliamcı İsrail ile ticaret belgelerinde anılmasından utanıyoruz."

GELECEK PARTİSİ: 7 AYDIR NEDEN KESMEDİNİZ

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Madem ki başta uçak yakıtı olmak üzere, bir çok sevkiyatı durdurma kudretiniz vardı; madem ki bu malzemelerin Filistin’e gitmesi söz konusu değildi; o halde 7 aydır Gazze’de devam eden soykırıma malzeme taşıyan hattı neden kesmediniz? Yalnızca 54 kalemlik yaptırım yetmez, İsrail ile devam eden ticareti tamamen ve derhal durdurun! Hava sahamızı İsrail’e giden uçaklara kapatın! İsrail’e başka ülke gemilerinin de bizim limanlarımız üzerinden ticaret yapmasını engelleyin! Bütün ulaşım hatlarını kesin!"

(HABER MERKEZİ)