Parti içindeki kriz derinleşiyor: SYRIZA, olağanüstü kongreye mi gidiyor?

Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA'nın lideri Kasselakis, partisinin 4'üncü Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, "Ben buradayım. Hazırım. Bana bir rakip bulun, sandığa gidelim" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan'ın ana muhalefet partisi SYRIZA'daki kriz, perşembe günü başlayan kongre sürecinde yeni lider seçimi için olağanüstü kongre olasılığıyla daha da derinleşti. 

SYRIZA-İlerici İttifak Genel Başkanı Stefanos Kasselakis, 22 Şubat Perşembe günü Faliro'daki Tekvando Stadyumu'nda partisinin 4'üncü Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, liderliğinden şüphe duyanlara meydan okudu. Kasselakis, parti içerisindeki rakiplerine, "Karşıma rakip çıkarın, sandığa gidelim" mesajını verdi. Kasselakis'in bu çıkışından hemen önce, SYRIZA'nın eski lideri ve eski başbakan Aleksis Çipras da kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile olağanüstü kongre fikrini gündeme getirdi. 

KASSELAKİS: BANA RAKİP BULUN, SANDIĞA GİDELİM

Dün başlayan SYRIZA kongresinde partililere seslenen Kasselakis, liderliğini benimsemeyen kesimlere yüklendi. Kasselakis, "SYRIZA liderliğine empoze olduğuma inananlar şimdi kendi köklerimi görecek. Köklerime başvuruyorum: SYRIZA üyelerine ve dünyasına" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "SYRIZA'nın yeniden kurulması ve iktidar partisi olarak geri dönmesi için yeni bir yol haritasıyla yola çıkıyoruz. Ben buradayım. Ayaktayım. Hazırım. Bana bir rakip bulun, sandığa gidelim."

Kasselakis, 'dört ay önce parti liderliğine yüzde 56 ile seçilen bir parti başkanına, parti içi muhalefetin Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için süre koyduğunu ve yeni bir seçim başarısızlığı beklediğini' öne sürdü. 

Yunanistan basınında yer alan bilgilere göre, SYRIZA’nın kuruluş tüzüğünü gözden geçireceğini ve bir kongreye gideceğini belirten Kasselakis, “SYRIZA, modern, dijitalleşmiş ve iç demokrasiye sahip bir Avrupa partisi olacak. Şurası açık: Kim birkaç ay içinde sandıkta iki kez ezilmiş ve dağılmış bir partiyi ayağa kaldırabileceğini düşünüyorsa, parti liderliğine adaylığını açıklasın" mesajını vererek, "Çökmüş, işlevsiz, bürokratik, etkisiz bir partiyi yeniden canlandırmak için zamana ihtiyacımız var” dedi.

'HELEN RÜYASI' VİZYONU

Kasselakis, dünkü konuşmasında "Helen Rüyası" olarak adlandırdığı vizyonunu da partililerle paylaştı. Söz konusu vizyon, çok yönlü bir dış politika, devletin etkin ve işlevsel hale getirilmesi için yeniden yapılandırılması, işçi hakları, modern bir sağlık sistemi ve kapsayıcı politikalar ile herkes için refah devleti, modern bir eğitim sistemi de dâhil olmak üzere eşitlik ve adalet gibi hedefleri içeriyor. 

ÇİPRAS: BAZI KESİMLER SEÇİM BAŞARISIZLIĞI BEKLEMEKTEN MEMNUN

Parti kongresinin başlamasına saatler kala, eski başbakan Çipras, beklenmedik bir açıklamada bulunarak "Ne sessiz kalabilirim ne de salt iyimserlik uğruna önemli konuları göz ardı etmeye hazır görünen bir kongreye katılabilirim" diyerek, kongreye katılmama kararını açıkladı.

Çipras, açıklamasında Kasselakis'i eleştirdi. "Avrupa seçimlerinin sonuçlarına bakmaksızın üç yıllık bir açık çek talep ediyor; dolayısıyla olası yenilgiyi şimdiden kabul ediyor. Bazı kesimler seçim başarısızlığı beklemekten memnun görünüyor; bu gerçekleştiğinde suçu ona atmaya hazırlar" diyen Çipras, Kasselakis'in 'pozisyonlarını ve planlarını detaylı bir şekilde ifade etmeden göreve geldiğini' belirtti. 

Çipras ayrıca, Kasselakis'in 'partiyi önümüzdeki seçimlere taşımak için parti içerisinde çoğunluğun güvenine sahip olduğunun açık olması gerektiğini' savundu. Eski başbakan, bu bağlamda, olağanüstü kongre ile yeni lider seçimleri fikrini destekledi. 

KASSELAKİS HAKKINDA HUKUKİ SORU İŞARETLERİ

SYRIZA içerisinde yeni lider seçimi olasılığı gündeme gelirken, ana muhalefet partisine yakın yayın yapan News247 isimli haber sitesi bugün önemli bir iddiayı gündeme taşıdı.

News247'ye göre, Stefanos Kasselakis'in Osios LLC isimli yabancı şirket ile ilişkisi 'ciddî hukuki ve siyasi soru işaretleri' doğuruyor. İlgili habere göre, Kasselakis'in geçtiğimiz aralık ayında, siyasetçiler ile ilgili 'uyumsuzluk yasası' tarafından açıkça yasaklanan bir yabancı şirketin sahibi ve yasal temsilcisi olduğu ortaya çıktı.

Haber sitesine göre, yurt dışı merkezli Osios LLC isimli şirketin tek ortağı SYRIZA lideri. Bu şirket, yakın dönemde parti medyasını finansal açıdan destekledi. 

Konu hakkında açıklamada bulunan Kasselakis, bugüne kadar ilgili mevzuattan haberdar olmadığını ve avukatları tarafından 'yabancı şirket sahibi olmalarına izin verilmeyen parti liderleri için yasanın geçerli olup olmadığını' öğrenmek üzere harekete geçtiğini belirtti. 

"Bilindiği gibi, ben parlamento üyesi değilim" diyen Kasselakis, "Yasa benim için geçerli olduğu sürece yurtdışında sahip olduğum şirketleri satacağım. Sadece SYRIZA halkını, kişisel mali bedeli ne olursa olsun asla 'satmayacağım'" dedi.

OLAĞANÜSTÜ KONGRE GÜNDEMDE

SYRIZA'daki bu son gelişmeler, önümüzdeki haftalarda yeni bir olağanüstü kongrenin yolunu açıyor. Bu kongrede yeni liderlik seçimi gündeme gelecek. 

SYRIZA'nın önünde yeni kongre sürecine ilerlemek için bir dizi zorluk ve engel bulunuyor. Birinci engel, Kasselakis'in kısa dönem askerlik vazifesi. Parti liderinin mart ayı ortalarında askere gitmesi, parti içerisindeki kongre takvimini belirsiz bir hale sokuyor. 

Diğer yandan, AP seçimleri için takvim ilerlemeye başlamış durumda. Paskalya öncesi, nisan ayı içinde gerçekleştirilecek olası bir olağanüstü kongreden birkaç hafta sonra, ana muhalefet partisi güçlerini toparlayarak AP seçimlerine odaklanmak durumunda kalacak. 

Stefanos Kasselakis, beklenmedik bir şekilde, SYRIZA'nın mayıs ve haziran seçimlerinde yaşadığı seçim yenilgilerinin sonrasında ana muhalefet liderliği için aday olmuştu. Kasselakis'in liderliğini benimsemeyen bir grup vekil ve siyasetçi ise geçtiğimiz aylarda SYRIZA'dan koparak Yeni Sol isimli yeni bir parti kurmuşlardı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)