Parkın yola çevrilmesi mahkemeden döndü

Üsküdarlılar, ilçe belediyesi tarafından bir meclis kararı olmadan yola çevrilen parklarını korumak için açtığı davayı kazandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Üsküdarlılar parklarının yol alanına dönüştürülmesine karşı belediyeye açtıkları davayı kazandı. Mahkeme ilçe belediyesinin yol düzenlemesini hukuka aykırı buldu.

İstanbul'da Üsküdar Belediyesi, 2020 yılının sonlarına doğru Çamlık sokağında bulunan yeşil alanı kaldırarak yol alanına dönüştürmüştü. Alana bir gece kepçeler girerek çalışmalara başlamıştı. Mahalleli park olarak kullandıkları yeşil alanları için günlerce nöbet tutmuştu.

BELEDİYE: DAVA REDDEDİLSİN

Üsküdarlılar ilçe belediyesinin kararına karşı dava açtı. İlçe belediyesinin yeşil alanı kaldırarak yol yapmasının hukuka aykırı olduğunu belirten mahalleli ortada park alanını yola çevirecek bir meclis kararı da bulunmadığına dikkat çekerek kararın iptalini istedi. İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nde görülen davada savunma yapan ilçe belediyesi, söz konusu alanın kamuya terk edildiğini ifade ederek 'kamu yararı amacıyla peyzaj projesi kapsamında park içi yol' yapıldığından bahsetti ve davanın reddini istedi.

'SİSTEMDE PARK GÖRÜNÜYOR'

Davayı görüşen mahkeme, kararında sürecin incelendiğini anlatarak ilçe belediyesine yol yapımına ilişkin bir kararın alınıp alınmadığının sorulduğunu ve idarenin böyle bir karar almadığını belirtti. Kararda, dosyaya ibraz edilen krokiye atıfta bulunularak imar müdürlüklerince hazırlanan kroki ile yol yapımına başlandığının üzerinde duruldu.

Öte yandan kararda Üsküdar Belediyesi Kent Bilgi Sistemi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Sorgulaması ve Tapu Kadastro Bilgi Sistemi’nde yapılan incelemelerde söz konusu yerde yol fonksiyonunun görülmediği, alanın park alanında kaldığının altı çizildi. Yol düzenlemesini şehircilik ve planlama tekniklerine uygun bulmayan mahkeme işlemin hukuka aykırı olduğunu belirtti.

'KEYFE KEDER TALAN'

Avukatı Onur Cingil, “O zaman demiştik, ne bir plan ne bir meclis kararı var bunu yapmak için! Davamızı açtık, ‘Kazanağız’ dedik. Mahkeme davamız kabul etti ve kazandık. Vahim olan ise, gerçekten de kanuni bir gerekçe, plan, idari karar, meclis kararı olmadan keyfe keder parkı talan ettikleri ortaya çıktı” dedi.