Paris'te CIA-Mossad görüşmesi: 'Gazze'de 2 aylık ateşkes sağlanabilir'

İsrail ile Hamas'ın Gazze'de olası bir ateşkes için sunduğu şartların, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek görüşmede ele alınacağı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad'ın Başkanı David Barnea ve beraberindeki heyetin, Hamas'la ateşkes ve esir takası anlaşması görüşmeleri için Fransa'nın başkenti Paris'e gittiği belirtildi.

Sky News Arapça kanalının haberine göre, Barnea'nın başkanlığını yaptığı İsrail heyeti, ABD'li, Katarlı ve Mısırlı yetkililerle ateşkes ve esir takası anlaşması üzerine görüşmeler gerçekleştirmek üzere bugün Paris'e vardı. Mossad Başkanı Barnea'nın bu akşam saatlerinde, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'ün yanı sıra Mısırlı ve Katarlı yetkililerle de görüşmesi bekleniyor.

'2 AYLIK ATEŞKES YAKIN'

Öte yandan The New York Times (NYT) gazetesine konuşan ABD'li yetkililer, Gazze'de İsrail ile Hamas arasında olası bir ateşkes anlaşmasının yakın olduğunu bildirdi. Kasım ayında anlaşma sağlanan ve uzatılan 1 haftalık ateşkesin aksine, yeni anlaşmanın yaklaşık 2 ay süreceği belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde ABD'den yayın yapan Axios haber sitesi, İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, İsrail’in Hamas’a yeni bir 'ateşkes' teklifinde bulunduğunu ileri sürmüştü. Tel Aviv yönetiminin Hamas’ın elindeki esirlerin tamamının serbest bırakılması karşılığında Gazze’ye yönelik saldırılarına 2 ay ara vermeyi önerdiği belirtilmişti.

PARİS'TE GÖRÜŞÜLECEK

NYT'ye konuşan yetkililer, müzakerecilerin İsrail ve Hamas'ın son 10 gün içinde sunduğu şartların temel bir çerçevede birleştiren yazılı bir anlaşma taslağı hazırladığını ve bunun Paris'te yapılacak görüşmelerde masaya yatırılacağını bildirdi.

Buna göre, Filistinli rehineler ve mahkumların kademeli olarak serbest bırakılması, İsrail'in ilk etapta kadın ve çocukları salıvermesi öngörülüyor. Bir sonraki aşamada ise, Gazze'de rehin alınan İsrailli asker ile İsrail cezaevlerinde tutulan Filistinli liderlerin takas edilmesi planlanıyor. (DIŞ HABERLER)